Monday, February 24, 2014

Pecivo "Skoljke"

Jos jedna ulaznica za blogersku igricu "Ajme, koliko nas je" i jos jedan recept za dekorativna peciva... ovaj put meksicka slatka peciva - Conchas - koja, kako im i sam naziv kaze, vizuelno podsecaju na skoljke. Peciva su veoma jednostavna za izradu, treba vam samo jedan nozic, eventualno neki manji kalupic, i malo strpljenja jer se svako pecivo mora "rezbariti" pre pecenja. Nije potrebna posebna vestina ili preterana kreativnost, kako god da uradite rez dobicete pecivo interesantnog oblika.
Ova peciva radjena su odavno, a posluzila sam se receptom sa bloga Aubergine, Sweet & Green.

Pecivo "Skoljke"

Sastojci za testo:
4 solje brasna
2 kasike suvog kvasca
1 kasicica soli
1/3 solje secera
1 jaje
55 gr maslaca, sobne temperature
1 solja tople vode
1 kasicica cimeta

Gornji sloj:
115 gr maslaca
1 solja brasna
½ solje secera u prahu

Prirodne boje:
1 kasicica kurkume
1 kasika kakaa
1 kasicica cimeta
1 kasika suvih jagoda samlevenih sa malo secera

* solje su od 240ml, americki cup

Priprema:
U plasticnoj posudi izmesati sastojke za testo i umesiti glatku kuglu. Staviti testo u ciniju namazanu uljem, prekriti posudu cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom sat vremena da se testo udupla.

U medjuvremenu pripremiti gornji sloj testa - od maslaca, secera u prahu i brasna umesiti fino, glatko testo. Podeliti testo 4 jednaka dela pa u svaki deo dodati po jedan sastojak za bojenje. Premesiti svaki deo posebno da se testo u potpunosti oboji. Umotati obojena testa, zasebno, u plasticnu foliju da se ne osuse i ostavite sa strane.






















obojeno testo za prekrivanje peciva

Dva velika pleha obloziti papirom za pecenje.

Radnu povrsinu poprasiti brasnom, istresti nadoslo testo i podeliti na 16 jednakih delova. Oblikovati komadice testa u kugle i poredjati u pripremljene plehove. Zatim, svako obojeno testo podeliti na 4 dela. Jednu po jednu kuglicu obojenog testa spljostiti medju dlanovima sto tanje i obloziti peciva u plehu. Lagano pritisnuti da se gornji sloj zalepi za testo, ako se testo isusilo nakvasite ruke vodom i lagano predjite preko oblikovanih kuglica a potom prilepite gornji sloj. Isto vazi i za obojeno testo, ako je suvo navlazite ruke i prilepite ga na pecivo.

Malim nozem ili razlicitim kalupicima urezati brazde na svakoj kuglici, seci samo obojeno testo.





















ukrasena peciva

Ostaviti ukrasena testa na toplom 30 minuta.

Rernu ukljuciti da se zagreje na 190 stepeni. Peci peciva oko 20-ak minuta.
Ostaviti ih da se malo prohlade pa posluziti.

Verzija za stampu

 * Recept za testo, kao sto uvek napomenem, mozete zameniti nekim vasim omiljenim receptom za slatka peciva i zadrzati samo gornji sloj i ideju. Za bojenje mozete upotrebiti sve sto vam padne na pamet... kafu, pomorandzinu koru, razlicite arome, zeleni caj itd. Mi smo isprobali kurkumu, kakao, cimet i susene jagode a ukusom su nam se najvise svideli ovi sa cimetom i kakaom.

* Deo koji sam bojila suvim jagodama bio je malo meksi i poceo se topiti pri precenju (sto se vidi i na slikama)... ako se odlucite da koristite neko suvo voce mozda bi trebalo u smesu secera i voca dodati malo gustina ili brasna kako bi bila cvrsca i kako bi se izbeglo da se istopi i deformise pri pecenju.

* Peciva saljem Mireli, domacici igre "Ajme, koliko nas je"


13 comments:

  1. Mnogo mi se sviđa kako izgledaju ova peciva!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni su se jako dopala kad sam ih videla kod Sweet Green, ona ima verziju sa kukuruznim brasnom :)

      Delete
  2. Excellent Blog! I would like to thank you for the efforts you have made in writing this post.

    ReplyDelete
  3. this type of useful article to read, keep it up

    ReplyDelete
  4. Pretty good post. I have really enjoyed reading your blog posts.

    ReplyDelete
  5. I really liked it. I wanted to leave a note.

    ReplyDelete
  6. This is the best way to share the great article with everyone

    ReplyDelete
  7. I want to to thank you for this good read!!

    ReplyDelete

  8. I am glad to be a visitor of this complete site! , thanks for this rare info!

    ReplyDelete