Thursday, February 20, 2014

Madjarska medena pita

Odavno mi je na listi za probu Mézes krémes, kolac koji je po sastojcima veoma slican medenoj piti iz mamine sveske, a opet sama priprema i dodatak marmelade od kajsije cine ga potpuno drugacijim i nesto sarenijim od klasicne medene pite na koju smo navikli.
Recept stize sa odlicnog bloga Mamina jela, gde cete, uz recept, pronaci i detaljne slike pripreme. Kore su jako fine za rad i ono sto sam ovaj put naucila od Zeljke, autorke bloga, je da se pleh za pripremu ovakvih korica ne mora bogato podmazivati, dovoljno je poledjinu samo poprasiti brasnom :)

Madjarska medena pita

Sastojci:
2 jaja
30 g maslaca ili margarina
3 vrhom pune kasike meda
3 kasike mleka
150 g secera
450 g mekog brasna
1 kasicica sode bikarbone
korica jednog limuna

Fil:
600 ml mleka
6 kasika griza
200 g secera
200 g maslaca ili margarina
1 kasicica arome vanile

7-8 kasika marmelade od kajsije


Priprema:
Izmiksati maslac, med, jaja, secer, mleko i limunovu koricu. Dodati brasno i umesiti testo, prebaciti ga na radnu povrsinu i oblikovati glatku kuglu. Umotati testo u prozirnu foliju i ostaviti da se odmara najmanje 1 sat. Zatim ga podeliti na 4 dela i razvijati kore.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni. Poledjinu pleha priblizno 25x35 cm poprasiti brasnom.

Kore mozete razvijati na poledjini pripremljenog pleha ili na radnoj povrsini posutoj brasnom a zatim ih prebaciti na pleh. Iseci visak testa ostrim nozem i peci, u zagrejanoj rerni, 5-7 minuta.
Dugackim, tankim nozem proci izmedju kore i pleha da se kora odvoji, spustiti je na pripremljenu tacnu ili pleh da se ohladi. Na isti nacin pripremiti jos tri kore.

Za fil, izmesati griz i secer sa malo mleka. Ostatak mleka staviti na ringlu da prokuva. U vrelo mleko sipati griz izmesan sa secerom i neprestano mesajuci kuvati dok se ne zgusne. Skinuti sa vatre, dodati vanilu, dobro promesati, povrsinu fila prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Umutiti penasto malsac/margarin, dodati ohladjen griz i umutiti gladak krem.

U pleh ili na tacnu staviti prvu koru, premazati je polovinom kreme, poklopiti korom, naneti marmeladu, zatim ponovo kora, ostatak krema i na vrh kora.
Pritisnuti slozenu pitu praznim plehom u koji cete staviti pakovanje testenine ili nesto slicno i ostaviti preko noci da se korice opuste i omeksaju.

Verzija za stampu


* Ovaj recept jedan je od mnogih koje sam isprobala sa bloga Mamina jela a za blogersku igricu "FBI rukavice" koju je pokrenula Maja pripremila sam tri slatkisa... zao mi je sto u ovu rundu nije uslo nista slano, ali bice prilike :)

* Marmelada koju sam koristila je nesto redja pa mi se malo razlivala sto se vidi i na slikama, sledeci put biracu nesto guscu marmeladu ili cu je izmesati sa malo gustina.

* Kore sam razvijala na radnoj povrsini posutoj brasnom, svaki put malo poprasim i samo testo te razvijem koru priblizno velicini pleha a zatim je, pomocu oklagije, prebacim na pleh. Novina je pecenje na nepodmazanom plehu, sto sam pomenula i na pocetku... pleh sam, po Zeljkinom savetu, samo posula brasnom i nakon svakog pecenja nozem poskidala mrvice koje su ostale na plehu posle pecenja. 



23 comments:

  1. inače ne volim medenu pitu, neznam zašto, valjda mi ne sjeda krema..no ovu ću svakako da probam jer volim griz i sviđaju mi se sastojci za fil..
    lp Klaudija

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imam recept za medenu pitu sa grizom i obozavamo je, ne mogu zamisliti slavlje bez nje. I ovo je odlicna verzija, probaj pa javi utiske :)

      Delete
  2. Super si recept izabrala a kod Željke recepata koliko hoćeš i svi mame da se isprobaju.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cesto svracam kod Zeljke i mnogo sam toga isprobala. Mene odusevljava sto ima mnogo slanih, odlicnih jela koja sam medju prvima stavila na spisak ali ipak mi nekako uletese sve sami slatkisi :)

      Delete
  3. Krasno izgleda, nije mi jasno kako mi je promakla.

    ReplyDelete
  4. Ja sam probala dva slatkiša i savršeni su, tako da vjerujem da je i ovaj

    ReplyDelete
  5. Una maravillosa receta que pronto probaré. Una verdadera obra de arte y unas preciosas fotografías. Un saludo

    ReplyDelete
  6. Cao:) ,joj, treba mi tri zivota (3x100)=:) da sve isprobam sto Vi na ovim stranicama nudite.......Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tacno znam o cemu pricate :) Nakupila sam toliko recepata da mi ni ta tri zivota ne bi bila dovoljna ;)

      Delete
  7. Divna je i nezna, nekako stalno izbegavam kolacice tog tipa sa koricama koje se peku na poledjini, ne znam zasto... a zapravo su najfiniji i najmeksi kolaci na svetu.:)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pa ne mogu da verujem da jos nisi probala da mesis korice, meni je to omiljeni tip kolaca i ustvari je puno jednostavnije nego sto izgleda... nadam se da ces uskoro pokusati :)

      Delete
  8. www.diydkbnc.com
    www.diygwrnw.com
    www.diymcaln.com

    ReplyDelete
  9. Thank you a lot for giving everyone remarkably memorable

    ReplyDelete
  10. It help me very much to solve some problems.

    ReplyDelete
  11. Remarkably! It is as if you read my mind!

    ReplyDelete
  12. I am looking for some good blog sites for studying.

    ReplyDelete
  13. exciting information and while reading

    ReplyDelete
  14. There is perceptibly a lot to identify about this.

    ReplyDelete
  15. I’m really enjoying the design and layout of your site.

    ReplyDelete
  16. Step into the electrifying realm of cricketing glory with ipl win, your ultimate destination for all things IPL! Whether you're strategizing your fantasy team lineup, analyzing match statistics with precision on ipl win login, or immersing yourself in the pulse-pounding action through the iplwin app, remember that every click, swipe, and tap brings you closer to the heart of the game. So, seize the moment, embrace the thrill, and let IPL Win ignite your passion for cricket like never before!

    ReplyDelete