Zrna kafe, recept sa Laninog bloga, sem sto su super ukusna veoma lepo izgledaju na tacni sa ostalim sitnim kolacima.
Priprema je jednostavna... uz sastojke za izradu kolacica potrebna vam je samo jedna cackalica :)
Zrna kafe
I evo ih ponovo!
Priprema je jednostavna... uz sastojke za izradu kolacica potrebna vam je samo jedna cackalica :)
Zrna kafe
Sastojci:
250 g secera
0,75 dl vode
125 g margarina
100 g mlevenih orasa
100 g mlevenog keksa
100 g cokolade za kuvanje
2 kasicice kafe (ja sam koristila instant espresso)
Glazura:
130 g cokolade za kuvanje
4 kasike ulja
Priprema:
Prokuvati kratko secer sa vodom, tek toliko da se secer istopi. Pomeriti sa vatre, dodati cokoladu i margarin i mesati dok se ne istopi. Zatim dodati mlevene orase, mleveni keks i kafu. Dobro izmesati i ostaviti da se smesa ohladi.
Od hladne smese oblikovati malene kuglice. Na sredini svake kuglice napraviti uzduzan otisak cackalicom kako bi kuglice poprimile oblik zrna kafe. Sloziti oblikovana zrna kafe na plasticnu tacnu oblozenu papirom za pecenje i staviti u zamrzivac na 15-ak minuta da se dobro rashlade.
Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri, spustati rashladjene kuglice a zatim preko svake glazirane kuglice jos jednom prevuci cackalicom kako bi se videla crta. Slagati kuglice nazad na tacnu oblozenu papirom i ostaviti da se cokolada stegne.
Pred sluzenje sloziti kolacice u papirne korpice.
Verzija za stampu
Od hladne smese oblikovati malene kuglice. Na sredini svake kuglice napraviti uzduzan otisak cackalicom kako bi kuglice poprimile oblik zrna kafe. Sloziti oblikovana zrna kafe na plasticnu tacnu oblozenu papirom za pecenje i staviti u zamrzivac na 15-ak minuta da se dobro rashlade.
Istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri, spustati rashladjene kuglice a zatim preko svake glazirane kuglice jos jednom prevuci cackalicom kako bi se videla crta. Slagati kuglice nazad na tacnu oblozenu papirom i ostaviti da se cokolada stegne.
Pred sluzenje sloziti kolacice u papirne korpice.
Verzija za stampu
* Jedina izmena u odnosu na originalni recept je kolicina cokolade, sa 90 povecala sam je na 100 grama.
* Kafu mozete koristiti po zelji, tursku, bilo koju instant kafu, razlicite ukuse kapucina... ko sta voli nek` izvoli :)
I evo ih ponovo!
Mislim da je ovaj recep klasik klasika na našim blogovima - neprevaziđen.
ReplyDeleteSlazem se Jelena, super ukusni i super dekorativni kolacici uz sasvim malo truda... savrsen recept :)
DeleteJedino su me namucili pri slikanju, nisu hteli da saradjuju ;)
To mi je opšte poznato. Tako i ja zamislim nešto kako ću slikati kad ono šipak, hrana neće te neće da se slika. Kad bi ljudi znali kolika je to muka. Elem, super su ti slike.
DeleteČim je u pitanju kava, ja sam tu:)) Kako sam na laganoj post-prazničnoj dijeti (previše čokice), ova slasna zrna mogu samo gledati. Na sreću da prava kava ne deblja - imala bih 5000 kila:))
ReplyDeleteDa,da,svi volimo ovaj Lanin recept.Slikice su super!
ReplyDeleteUh, divni su. Šta bih sada dala za dva, tri zrna :)
ReplyDeleteFotke su predivne i super si napravila zrnca, bas su fotogenicna... ma, znas vec da volim sve tvoje slicice!:)))*
ReplyDeleteSuper izgledaju, još nisam pravila ove!
ReplyDeleteJa ne volim baš kavu u kolačima ali dok vidim ova tvoja zrna svejedno mi cure sline :). Prvo sam pomislila da su to prava zrna kave a kad ono to su kolačići. Krasne fotke i divno izgledaju!
ReplyDeleteLanice, recept je za desetku... nista manje nisam ni ocekivala kad sam krenula sa pripremom ali eto ipak da kazem :)
ReplyDeleteA slikice... da znas kako su me namucile, dva dana sam ih slikala u svim mogucim "pozama" ;)
Vama devojke mogu samo reci da ih ne smetnete sa uma, kolacici za svaku pohvalu :)
Fenomenalni su prava kafa ♥
ReplyDeleteBaš mi se sviđa... i recept i izgled :)
ReplyDeleteSta ih cini sjajnim
ReplyDeletewhoah this blog is wonderful i really like studying your posts.
ReplyDeleteTerrific work! This is the type of info that are meant to be shared across the web.
ReplyDeleteWe absolutely love your blog and find nearly all of your post's to be precisely what I'm looking for.
ReplyDeleteI really enjoy your web’s topic.
ReplyDeleteThis is really helpful post and very informative there is no doubt about it.
ReplyDeleteI think it will improve the value of my website.
ReplyDelete