Korice za ovu pitu radjene su sa pekmezom od sipka pa sam originalni naziv Pita od sipkova pekmeza zamenila kracim nazivom "Sipak pita".
Fil je takodje izmenjen u odnosu na originalni recept, za punjenje sam upotrebila odlican fil za Belu pitu i nastao je jedan jako dobar kolac.
Fil je takodje izmenjen u odnosu na originalni recept, za punjenje sam upotrebila odlican fil za Belu pitu i nastao je jedan jako dobar kolac.
Sipak pita
Testo:
6 kasika pekmeza od sipka
100 gr svinjske masti
100 gr secera
7 kasika vode
500 gr brasna
1 kasika (10 gr) sode bikarbone
1 jaje
Fil:
500 ml mleka
500 ml mleka
5 kasika gustina
250 gr maslaca
250 gr secera u prahu
1 kesica slaga
Priprema:
U manjoj posudi sjediniti pekmez od sipka, mast i secer pa mesati na laganoj vatri dok se svi sastojci ne istope i povezu. Ostaviti smesu da se ohladi.
Zatim skuvati fil: u malo mleka razmutiti gustin, ostatak mleka staviti na vatru da prokuva. Sipati razmuceni gustin u provrelo mleko i mesati dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se malo ohladi, povrsinu kuvanog gustina prekriti parcetom plasticne folije (da se ne uhvati korica) i ostaviti da se ohladi u potpunosti.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Ohladjenu smesu od masti, pekmeza i secera izmesati sa ostatkom sastojaka za testo i umesiti. Podeliti testo na 5 jednakih delova, na brasnom posutoj radnoj povrsini razviti prvu koricu (ja sam koristila pleh 35x25 cm i dobila sam izuzetno tanke korice). Poledjinu pleha namazati svinjskom masti, maslacem ili uljem i posuti brasnom. Prebaciti razvijenu koru na pripremljen pleh i staviti u zagrejanu rernu da se pece oko 5 minuta (duzina pecenja zavisi od debljine kora, ako su deblje ostaviti ih koji minut duze). Za to vreme razviti sledecu koru i nastaviti dok svih 5 kora ne bude peceno. Pecene kore tankim nozem skinuti sa pleha na cistu kuhinjsku krpu, odnosno noz ugurati izmedju kore i pleha i samo blago povuci koru da sklizne na krpu.
Za fil izraditi maslac sobne temperature sa secerom u prahu. Dodati ohladjen gustin i sve dobro izmiksati. Posebno umutiti slag po uputstvu sa kesice. Dodati slag u izradjen fil i jos kratko izmiksati. Filovati korice.
* Pitu, po zelji, mozete preliti glazurom od cokolade ili posuti secerom u prahu.
* Ovaj recept saljem Tihani, domacici igre Ajme, koliko nas je!
* Ovaj recept saljem Tihani, domacici igre Ajme, koliko nas je!
Wow, ovo je definitivno po mom ukusu. Obozavam ovakve pite, a naziv je zaista original ;)
ReplyDeleteHvala ;)
DeletePredivno, fina krema, a pekmez od šipka mi je najdraži i kore su super. A i boja je lijepa :)
ReplyDeleteI meni se posebno svidela boja, a dobro dodje i malo promene :)
DeletePita je divna. Mnogo mi se svidjaju korice. Baš su orginalne. :)
ReplyDeleteJa obozavam pite i torte sa tim tankim korama i cesto ih radim, ove bi spadale u grupu ukusnih i jednostavnih za izradu ;) Fil sam izmenila jer je bio najobicniji beli fil od brasna, a ovaj Anin od gustina i slaga mi se cinio savrsenim u ovoj verziji i da znas da se super uklopio :)
DeletePozdrav
Odlično si napravila pitu, prekrasna je ! Pekmez od šipka u koricama je originalna i super ideja !
ReplyDeleteHvala Branka! Jos da mi je pri ruci bila neka od onih tvojih domacih varijanti, to bi tek onda bio pun pogodak :)
DeleteMeni se ova pita mnogo svidja,mogu zamisliti ukus.Posto volim dzem od sipka,sigurno cu je isprobati.Super ti je ideja!!Pozz
ReplyDeleteI meni je sipak jedan od omiljenih :) Javi utiske!
DeletePozdrav
Kore sa mašću, voda na usta.
ReplyDeleteŠipak voliiim, a supeeer ti je naziv :)
Najlepse su sa svinjskom masti jel`da? Pozdrav od jos jednog ljubitelja sipka :)
DeleteSuper naziv, a kolac je stvarno predivan.
ReplyDeleteHvala Gordana :)
DeleteKrasan kolač, ovo s šipkom super ideja.
ReplyDeleteHvala Dunja! Probacu ja i sa nekim drugim pekmezom, svidela mi se ideja da malo razbijemo monotoniju posle Madjarice i Medene pite :)
DeleteKolač izgleda prekrasno i fino :)
ReplyDeleteHvala :)
DeleteMnogo bolji naslov :-)
ReplyDelete:)
Deleteprekrasna je, super ideja sa šipkom za igricu :)
ReplyDeleteU planu je bio svezi nar, ali kad sam videla da je mesec pri kraju i igrica na izmaku setila sam se ove pite :)
DeleteImam teglicu domaćeg pekmeza od šipka, koju ću iskoristiti da isprobam ovaj divni kolač. Divan je!!
ReplyDeleteHvala Tanja! Javi kako je proslo :)
Deleteovo isto moram isprobati, predobro izgleda, samo da mi je još marmelada od šipka, moram nabaviti
ReplyDeleteNikmati Bonus Menarik Dari Bolavita Sekarang...
ReplyDelete-Nikmati Bous New member 10%
-Nikmati Bonus Cashback Hingga 10%
-Nikmati Juga Bonus jackpot Hingga Ratusan juta Rupiah Setiap harinya...
Info Lengkap Hubungi:
WA : 0812-2222-995
Line : cs_bolavita
Link : www.bolavita1.com
TERIMA KASIH