Monday, September 30, 2013

Lisnata pogaca sa virslama

Stigla je jesen i vreme da se vratimo dizanim testima... za pocetak jedna fina pogaca punjena malenim komadicima virsli.

Lisnata pogaca sa virslama

Sastojci:
700 g brasna
1 kasika soli
1 svezi kvasac
150 ml toplog mleka
100 ml jogurta
2 kasike kisele pavlake
1 prasak za pecivo
100 ml ulja
100 ml tople vode
+
100 g maslaca
125 g kackavalja
6 virsli

Za premazivanje:
1 zumanace
1 kasicica mleka
+ susam, lan, kim za posipanje


Priprema:
Kvasac izmrviti u toplo mleko, dodati kasicicu secera i kasiku brasna pa ostaviti sa strane da se kvasac aktivira.

Prosejati polovinu brasna u plasticnu ciniju, dodati so i prasak za pecivo te dobro izmesati. U sredini brasna napraviti udubljenje pa sipati ulje, jogurt, kiselu pavlaku, toplu vodu i na kraju kvasac. Mesati varjacom ili mikserom dok se sastojci ne povezu. Postepeno dodavati ostatak brasna i mesiti dok testo ne pocne da se odvaja od stranica cinije. Ostatak brasna istresti na radnu povrsinu i oblikovati glatku kuglu. Premazati testo uljem, vratiti u ciniju te prekriti cistom kuhinjskom krpom ili plasticnom folijom i ostaviti na toplom mestu oko 45 minuta ili dok se testo ne udvostruci.

Virsle oljustiti ukoliko su u omotu i svaku iseci na 5 jednakih delova.
Okruglu, dublju, tepsiju precnika 28 cm podmazati uljem ili maslacem.

Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu, lagano premesiti i rastanjiti u tanak pravougaonik. Na razvijeno testo narendati hladan maslac i kackavalj te sve zajedno saviti u rolat. Dobijeni rolat iseci na 30 jednakih parcica a zatim jedan po jedan komad testa lagano rukom rastanjiti u krug, na sredinu staviti parce virsle i zamotati u kuglicu. Redjati kuglice u pripremljenu tepsiju.

Kuglice ce zbog maslaca i sira izgledati pomalo "cupavo" 

Slozenu pogacu ostaviti na toplom dok se rerna zagreva.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.

Izmesati zumance sa kasicicom mleka i premazati pogacu a zatim je posuti susamom, lanom, kimom.... Peci, u zagrejanoj rerni, oko 35 minuta ili dok povrsina lepo ne porumeni.

Verzija za stampu


* Ovo je prvi (za nijansu izmenjen) od mora recepata koje sam izdvojila za ucesce u igrici FBI rukavice koju je pokrenula Maja. U septembru i oktobru bavimo se Zokinim blogom koji je prepun divnih recepata... moj favorit su definitvno peciva :)

* Slikala sam pripremu pogace kako bi docarala ceo postupak ali je svetlost bila toliko losa da su fotke katastrofa. Ipak, evo ih ako neko ima nedoumice oko motanja.


11 comments:

  1. vratila se ti nama, krasan receptić :)

    ReplyDelete
  2. Dopada mi se, zaista je fenomenalna:)

    ReplyDelete
  3. Ova pogaca je fenomenalna i veoma ukusna, a tvoje fotkice po obicaju takve da odmah pozelim da odjurim u kuhinju i uronim ruke u brasno.:)))

    ReplyDelete
  4. Šta tebi drugo reći nego....fantrastično!!! Od srca ti hvala i zaista mi je drago da si ovu pogaču pripremila i probala...za mene je ona jedna od najlepših.Mnogi je ne prave baš zbog tih viršlica ( ne vole ih ) ali testo je izuzetno dobro i mogu se puniti sa bilo kojim drugim sastojkom.Topli pozdrav ( ti si kao i ja...peciva su mi omiljena )

    ReplyDelete
  5. Sad sam tek shvatila šta su viršle. :) Super pecivo, jako lijepo izgleda. Mini hod dog peciva. :)

    ReplyDelete
  6. jel ide jedna kašika ili kašičica soli*?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jelena, ja sam stavila jednu ravnu kasiku soli. Mislim da bi sa kasicicom soli testo bilo bljutavo ali ako ti se cini da je velika kasika previse mozda da pokusas sa dve kasicice :)

      Delete