Thursday, February 27, 2014

Slatke ruzice

Jod jedne ruzice i ponovo punjene cokoladom... za mene nema nista lepse od slatkog dizanog testa filovanog cokoladom za kuvanje... vi mozete koristiti dzem, cimet, eurokrem, mak, orahe ili sta god vam padne na pamet, testo je veoma fino i ukusno samo po sebi pa necete pogresiti ni ako se odlucite da ih oblikujete bez ikakvog punjenja.

Slatke ruzice

Sastojci:
550 gr brasna
1/2 kasicice soli
70 gr secera
1 suvi kvasac
2 jaja
100 gr otopljenog maslaca ili margarina
200 ml toplog mleka

i jos:
150-200 gr cokolade


Priprema:
Izmesati 500 g brasna sa pola kasicice soli. Dodati secer i suvi kvasac pa jos jednom sve dobro promesati. Napraviti udubljenje u brasnu, sipati jaja, istopljen maslac/margarin i toplo mleko te zamesiti mekano testo. Ostatak brasna istresti na radnu povrsinu, prebaciti testo i umesiti glatku kuglu. Staviti testo u plasticnu posudu i ostaviti na toplom 1-1,5 sat da naraste. 
Kalup za muffins namazati uljem ili maslacem.
 
Naraslo testo podeliti na 12 jednakih delova i svaki deo oblikovati u kuglicu.





















Nozem, svaku kuglicu, preseci na tri dela.





















Od dobijenih komadica oklagijom razvijati krugove i redjati ih na radnu povrsinu.




















Nakon sto su svi komadi testa razvijeni u krug istopiti cokoladu za kuvanje ili pripremiti fil po zelji. Namazati jedan krug filom.























Preklopiti ga na pola.






















A zatim dobijeni polukrug ponovo na pola da dobijete trougao.





















Za svaku ruzicu potrebno vam je tri nafilovana trouglica.




















Sloziti tri trougla jedan do drugoga tako da se vrhovi preklapaju.




















A zatim ih zarolati u krug da dobijete ruzicu.






















Staviti oblikovanu ruzicu u pripremljen kalup za muffins.

























Na isti nacin oblikovati jos jedanaest peciva. Ostaviti pripremljena peciva na toplom dok se rerna zagreva.























Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni. Peci ruzice 17-20 minuta ili dok fino ne porumene.

Ostaviti da se malo prohlade, po zelji posuti secerom u prahu, i posluziti.

* Vodila sam se receptom za cokoladne ruzice s tim sto sam malo povecala kolicinu brasna tako da mi u daljoj izradi nije trebao niti gram... premesila sam ga i razvijala bez posipanja radne povrsine, a razvijene krugove prebacivala jedan preko drugog (kao sto je prikazano na trecoj slici pripreme)... svih trideset i sest komada je lezalo naslonjeno jedan na drugi tokom cele pripreme i ni jednog trenutka nije doslo do lepljenja testa. 

* Kod oblikovanja sam navela da prvo razvijte sve krugove a zatim krenete sa filovanjem i savijanjem jer sam ja, prilikom prve izrade ovih peciva, radila ruzicu po ruzicu i nije se pokazalo bas najpametnije. Postupak oduzima vreme a cokolada se u tom periodu hladi i steze pa sam morala svaki cas da je dogrevam. Sto se cokolade tice, najbolje je da je fino topla i razmaziva jer tako necete cepati testo dok ga filujete a trebace vam manja kolicina cokolade.

* Ako vam preostane koje pecivo za naredni dan samo ga kratko zagrejte u mikrotalasnoj, budu kao tek pecena.

* Ovaj recept saljem Mireli, domacici igre "Ajme, koliko nas je"


33 comments:

  1. Genijalan način motanja tijesta, ružice su prekrasne! Bilježim za isprobavanje.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Svaka ispadne drugacije, u zavisnosti kako ti se testo okrene prilikom spustanja u pleh. Videla sam ih odavno u nekoj varijanti sa cimetom i secerom i pravila nekoliko koliko puta od tada a nikako da ih poslikam i ubacim... pretezno "puknu" odmah ;) Javi utiske :)

      Delete
  2. odlično, sem što nemam tog kalupa, morat ću i to da nabavim, ali ovo je baš izuzetno ispalo..lp

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni je taj kalup broj jedan, odlican za sva ta ukrasna peciva... svaki dan naletim na neku novu ideju. Pogledaj cokoladne ruzice, i one su pecene u ovom kalupu samo je princip motanja nesto drugaciji a isto ispadnu simpaticne :) Nadam se da sam te nagovorila da potrazis kalup ;)

      Pozdrav!

      Delete
  3. Predivne ruzice i uvek lepa prezentacija i fotkice.:)))

    ReplyDelete
  4. Cao,sta sve vredne ruke urade:),steta sto su mi taaakooo daleko. Pozdrav

    ReplyDelete
    Replies
    1. E kad bi znala ko stoji iza komentara mozda bi mogla smanjiti razdaljinu ;)

      Delete
  5. Svidja mi se ideja! Baš lepe ružice, rado ću ih isprobati!

    ReplyDelete
  6. Prelijepo izgledaju, ideja je zbilja fantastična. ovo baš moram isprobati

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dajana, nadam se da ce se i kod tebe udomaciti kao kod mene :)

      Delete
  7. Jos jedna ideja za dekoraciju peciva, belezim :) Slike su fenomenalne!

    ReplyDelete
  8. Pa ovo je med medeni. Odusevljana sam. Slaba sam na fina testa, jos sa cokoladom...Nista ne moze lepse da zamirise u rano jutro :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slazem se, obicno preskacem dorucak ali kad ima ovako nesto ne odbijam ;)

      Delete
  9. Počela sam peći dizano punjenoo tijesto tek kada sam počela pisati blog i baš sam zadovoljna s njime. Ove tvoje ružice su genijalne, super ideja motanja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni su dizana testa bila nocna mora dok nisam krenula da se druzim sa devojkama na Coolki a sad su mi najomiljeniji recepti upravo peciva :)

      Delete
  10. Replies
    1. Slazem se, svaka cast ko je izmisli ;)

      Delete
  11. Pokušala sam recepte. hvala

    google translate..:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlicno izgledaju u vasem izvodjenju :) Hvala!

      Delete
  12. Fantastično izgleda!!! Ovo bi se moglo i sa makom napraviti :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moglo bi sa makom, rogacima, orahom... ali ja i dalje ludujem za cokoladom za kuvanje :)

      Delete
  13. These roses are so pretty!! You've got such an interesting blog.. wanna try half of your recipes! :)

    ReplyDelete
  14. Beautiful Article. Nice Double Thumb this article.

    ReplyDelete