Od kad sam otkrila ovaj kolac kod mene nema vise belanaca koja zavrsavaju u smecu. Brzo i jednostavno!
Kolac od belanaca
(recept preuzet odavde)
Sastojci:
2 dl belanaca (oko 5 belanaca)
2 dl braon secera
2 dl ulja 2 dl brasna
2 pune kasike eurokrema (nutele ili nekog slicnoh krema)
2 pune kasike dzema od jagoda (ili po izboru)
60 gr. seckanog/izlomljenog keksa (10 petit keksica)
Priprema:
Rernu ukljuciti da se zagreje na 200 stepeni. Rebrasti pleh namazati uljem i posuti brasnom.
Umutiti penasto belanca, dodati braon secer i nastaviti mucenje dok smesa ne postane cvrsta. Dodati ulje i brasno, dobro izmiksati pa dodati eurokrem, dzem i na kraju seckani/lomljeni keks. Kratko izmiksati a zatim sipati u pripremljen pleh.
Umutiti penasto belanca, dodati braon secer i nastaviti mucenje dok smesa ne postane cvrsta. Dodati ulje i brasno, dobro izmiksati pa dodati eurokrem, dzem i na kraju seckani/lomljeni keks. Kratko izmiksati a zatim sipati u pripremljen pleh.
Peci
kolac 10 minuta na 200 stepeni, nakon toga smanjiti temperaturu na 180
stepeni i nastaviti pecenje narednih 40 minuta. Mozete proveriti
cackalicom da li je sredina pecena, ako na cacakalici nema tragova
izvaditi kolac iz rerne i okrenuti na tacnu.
Kad se ohladi posuti secerom u prahu ili ukrasiti po zelji.
Verzija za stampu
* Sastojke u receptu smanjujem ili povecavam u zavisnosti od belanaca s
kojima raspolazem, ovaj na slici radjen je sa 1,5 dl belanaca. Vreme
pecenja ne menjam i, kad radim sa celom kolicinom, dobijem malo meksi
kolac, a kad idem na polovinu smese dobijem nesto tvrdji kolac koji je,
meni licno, malo lepsi jer me podseca na nesto izmedju keksa i kolaca.
Verzija za stampu
Nedavno sam probala biskvit s bjelanjcima i nisam mu našla nikakvu izamjerku. A prije sam kao i ti bacala bjelanjke. Verzija obogaćena nutellom i džemom mora biti još bolja. Super ti je ova kolekcija na točkice.
ReplyDeleteJa sam skroz poludela za tim tufnastim tanjiricima, soljicama i cinijicama, a super se i slikaju ;)
DeleteMa kao da si me čula kako juče gunđam kako samo ima recepata sa žumancima - ne mogu više da jedem kajganu od belanaca, niti da vrtim komisbrot - šam-rolne, pa nazad... Odmah sam pripremila ovaj tvoj za probu.
ReplyDeleteJa obicno belanca uguram u ovaj kolac, jednostavno je, brzo i skroz fino. Moracu nabaviti kalupice za sam rolne pa da i ja malo udarim u drugom pravcu ;)
DeleteNedavno sam neletela na neki kolac od belanaca i jagoda, zvuci jako fino ali ide gomila belanaca pa prvo moram da smislim gde cu zgurati tolika zumanca. Cim dodje na red bice izvestaj :)
Odlična varijacija na kolače samo s bjelanjcima.
ReplyDeleteI meni se dopala cim ga je Bilja pustila na Coolki, najvise volim kad se malo jace zapece :)
DeleteSuper recept!!!
ReplyDeleteJa uvek kuburim sa belancima, sve mi se osuše u šolji dok ne smislim šta ću...
I ja sam ih najcesce bacala tako da znam o cemu pricas :)
DeleteMoja mama pravi kolač od belanaca sa listićima jabuke. Ja ne napravim NIKAD. Svaka čast, baš dobra kombinacija.
ReplyDeleteBas me zanima ta varijanta sa jabukama, ako ti nije tesko posalji recept :)
Deletestalno sam u potrazi za novim receptima za bjelanjke, zabilježim si, a posebni mi se dopada što je eurokrem i keks u pitanju, mogu zamisliti koliko je dobar ovaj kolač
ReplyDeleteKod mene sve sa eurokremom prolazi :)
DeleteČim sam vidjela džem od jagoda i eurokrem, može! :D
ReplyDeletePrije nisam voljela takve kolače, ali sad su mi sve draži pogotovo zato što volim nešto fino i aromatično uz čaj :)
I kod mene je slicno, ranije sam obozavala kremaste kolace a sad su mi mnogo drazi ovakvi recepti. A sto se dzema tice, mozes slobodno da ga zamenis, ja sam u ovom receptu koristila dzem od kajsije i bio je jednako dobar :)
Deletekrasan kolaček!
ReplyDeleteHvala Tamara :)
DeleteSuper recept... Ja imam brdo zamrznutih belanaca, pa cu probati sa njima...
ReplyDeleteJavi kako je proslo :)
Delete