Sunday, May 13, 2012

Cokoladne ruzice

Mekana i ukusna peciva punjena cokoladom i, u par jednostavnih poteza, oblikovana u ruzice.


Cokoladne ruzice
(recept preuzet odavde)

Sastojci:
500 gr brasna
1/2 kasicice soli
70 gr secera
1 suvi kvasac
2 jaja
100 gr maslaca
200 ml toplog mleka

i jos:
100 gr cokolade 


Priprema:
Kvasac razmutiti u toplom mleku, ostaviti sa strane. Istopiti maslac.
Izmesati brasno, so, secer, dodati jaja a zatim i kvasac istopljen u mleku i pripremljen maslac. Umesiti mekano testo i ostaviti ga na toplom mestu 1-1,5 sat.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, kratko premesiti i podeliti na 18 loptica. Ostaviti podeljeno testo da se "odmara" 10-ak minuta a za to vreme istopiti cokoladu. Cokoladu mozete istopiti na pari ili u mikrotalasnoj, pa cak i na laganoj vatri ali, u tom slucaju, vodite racuna da ne provri.

Kalup za muffins podmazati maslacem.
Razviti kuglicu u krug promera 13-15 cm. Polovinu kruga premazati cokoladom pa preklopiti testo u polumesec. Ostrim nozem iseci dobijeni polumesec u tri trake. Urolati prvu trakicu u ruzicu a zatim i preostale dve. Dobijenu ruzicu smestiti u podmazanu prazninu u kalupu (ako nepravilno udju u kalup malo ih ispraviti viljuskicom ili nozem). Na isti nacin pripremiti jos 17 ruzica. Ostaviti pripremljena peciva na toplom mestu dok se rerna zagreva.


Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. 
Peci ruzice oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu, rumenu boju.



* U originalnom receptu od ove smese dobija se 12 ruzica ili mera dovoljna za jedan muffins pleh. Radila sam ih nekoliko puta i evo u cemu je razlika - kada se ide na 12 peciva, ruzice mnogo nasratu, svaki "pipak" se podigne za polovinu dubine kalupa i na kraju se izgubi oblik. Podelom na 18 delova, rast se smanjuje i peciva mnogo simpaticnije izgledaju.
* Ruzice su odlicne i drugi dan, samo ih kratko zagrejte u mikrotralasnoj i uzivajte u odlicnom, slatkom dorucku :) 
* Cokoladu mozete staviti po izboru, ja koristim za kuvanje.

- Isprobano na jednom italijanskom blogu, na jednom turskom i jos jednom italijanskom.

I jos jednom...




49 comments:

  1. Kako su dobreee!!! Obožavam peciva, makar ih ne bih smjela toliko jesti da se ne udebljam baš jako :D
    Ali peciva s čokoladom, pekmezom, makom, ma nema boljeg :D I još je tako krasan oblik, ah :))) Pojela bih ih odmah dok su vruće :D

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mi smo ludi za pecivima, a meni su narocito primamljiva ova dekorativna :)
      I da znas da si mi dala ideju da pokusam da ih radim sa makom, verovatno bi bile odlicne :)

      Delete
  2. A jaooo...svaka čast! Kako si to lepo i spretno oblikovala, jedino mi se ne sviđa što ih ti jedeš, a ja samo buljiiiim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Senka! Sigurna sam da bi te ubedila da gricnes makar jednu ;)

      Delete
  3. Lepo nema šta! Zadivljena sam izgledom i fotografijom.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Vesna! I meni se mnogo svideo oblik, mesila sam ih isti dan kad sam ih pronasla na netu :)

      Delete
  4. Divno izgledaju, jako zanimljivo kako su smotane. Treba strpljenja za ovako nesto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nije uopste komplikovano, ide jako brzo kad jednom krenes :)

      Delete
  5. Peciva izgledaju potpino božanstveno a fotografije su ti sve lepše i lepše...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tnx dear, isto mislim i za tvoje fotke iz dana u dan :)

      Delete
  6. Peciva su neobična i lijepa,baš mi se sviđaju.

    ReplyDelete
  7. jako su lepe:)
    sigurno divno idu uz kaficu ili čaj!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi smo ih smazali vruce, do napitka nismo ni stigli ;)

      Delete
  8. Predivno izgledaju. Uvek me oduševi tvoja prelepo prezentovana hrana.

    ReplyDelete
  9. Baš su slatke, sigurno bi bile idealne za doručak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod mene su peciva dobrodosla u bilo koje doba dana, ponekad kad preostane neko od juce ja ga samo zagrejem u mikrotalasnoj i eto odlicnog dorucka :)

      Delete
  10. Prekrasne su, a i fine sigurno :)

    ReplyDelete
  11. prelijepo izgledaju. odlicna ideja, jako profesionalna izvedba!

    ReplyDelete
  12. Preslatka ideja, ovo bi bio savrseni dorucak uz soljicu kafe ili tople cokolade.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ti pravis cokoladu, ja donosim peciva ;)

      Delete
  13. Divan recept i fotke, ideja je super za oblikovanje ruzica, nisam do sada videla, obavezno cu probati :)

    ReplyDelete
  14. Hi,
    your blog is great!
    I like this recipe very much.
    Thanks!

    ReplyDelete
  15. Joj, kako su lepe...Volim, volim!!! :)

    ReplyDelete
  16. Odmah sam ih zapazila na FB, ali tek sada stižem da prokomentarišem!

    Jako lepo izgledaju i sigurna sam da su i jako, jako ukusne!

    Bravo!

    ReplyDelete
  17. Com'è carina questa forma, bravissima!!
    Io amo tantissimo i lievitati , ti seguo molto volentieri e,
    se ti fa piacere passare , questo è il mio blog: http://dolceforno-sandra.blogspot.it/
    Felice di averti conosciuto, ciao , Sandra

    ReplyDelete
  18. Ove ruzice zu zaista predobre, tjesto je meko i ljepo se valja, ja sam punila sa rogacem i cokoladom, fantazijaaaa, upravo se peku.

    ReplyDelete
  19. Hvala na javljanju :) Drago mi je da su vam se dopale, a posebno mi se svidja dodatak rogaca... mogu misliti kako mirisu ;)

    Pozdrav!

    ReplyDelete
  20. Pravila danas,extra su ispale,hvala vam na prelepom receptu ")

    ReplyDelete