Mekana i ukusna peciva punjena cokoladom i, u par jednostavnih poteza, oblikovana u ruzice.
(recept preuzet odavde)
Sastojci:
500 gr brasna
1/2 kasicice soli
70 gr secera
1 suvi kvasac
2 jaja
100 gr maslaca
200 ml toplog mleka
i jos:
100 gr cokolade
Sastojci:
500 gr brasna
1/2 kasicice soli
70 gr secera
1 suvi kvasac
2 jaja
100 gr maslaca
200 ml toplog mleka
i jos:
100 gr cokolade
Priprema:
Kvasac razmutiti u toplom mleku, ostaviti sa strane. Istopiti maslac.
Izmesati brasno, so, secer, dodati jaja a zatim i kvasac istopljen u mleku i pripremljen maslac. Umesiti mekano testo i ostaviti ga na toplom mestu 1-1,5 sat.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, kratko premesiti i podeliti na 18 loptica. Ostaviti podeljeno testo da se "odmara" 10-ak minuta a za to vreme istopiti cokoladu. Cokoladu mozete istopiti na pari ili u mikrotalasnoj, pa cak i na laganoj vatri ali, u tom slucaju, vodite racuna da ne provri.
Kalup za muffins podmazati maslacem.
Razviti kuglicu u krug promera 13-15 cm. Polovinu kruga premazati cokoladom pa preklopiti testo u polumesec. Ostrim nozem iseci dobijeni polumesec u tri trake. Urolati prvu trakicu u ruzicu a zatim i preostale dve. Dobijenu ruzicu smestiti u podmazanu prazninu u kalupu (ako nepravilno udju u kalup malo ih ispraviti viljuskicom ili nozem). Na isti nacin pripremiti jos 17 ruzica. Ostaviti pripremljena peciva na toplom mestu dok se rerna zagreva.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Peci ruzice oko 20 minuta ili dok ne dobiju lepu, rumenu boju.
* U originalnom receptu od ove smese dobija se 12 ruzica ili mera dovoljna za jedan muffins pleh. Radila sam ih nekoliko puta i evo u cemu je razlika - kada se ide na 12 peciva, ruzice mnogo nasratu, svaki "pipak" se podigne za polovinu dubine kalupa i na kraju se izgubi oblik. Podelom na 18 delova, rast se smanjuje i peciva mnogo simpaticnije izgledaju.
* Ruzice su odlicne i drugi dan, samo ih kratko zagrejte u mikrotralasnoj i uzivajte u odlicnom, slatkom dorucku :)
* Cokoladu mozete staviti po izboru, ja koristim za kuvanje.
- Isprobano na jednom italijanskom blogu, na jednom turskom i jos jednom italijanskom.
- Isprobano na jednom italijanskom blogu, na jednom turskom i jos jednom italijanskom.
I jos jednom...
Kako su dobreee!!! Obožavam peciva, makar ih ne bih smjela toliko jesti da se ne udebljam baš jako :D
ReplyDeleteAli peciva s čokoladom, pekmezom, makom, ma nema boljeg :D I još je tako krasan oblik, ah :))) Pojela bih ih odmah dok su vruće :D
I mi smo ludi za pecivima, a meni su narocito primamljiva ova dekorativna :)
DeleteI da znas da si mi dala ideju da pokusam da ih radim sa makom, verovatno bi bile odlicne :)
A jaooo...svaka čast! Kako si to lepo i spretno oblikovala, jedino mi se ne sviđa što ih ti jedeš, a ja samo buljiiiim :)
ReplyDeleteHvala Senka! Sigurna sam da bi te ubedila da gricnes makar jednu ;)
DeleteFenomenalno!
ReplyDelete:)))
DeleteLepo nema šta! Zadivljena sam izgledom i fotografijom.
ReplyDeleteHvala Vesna! I meni se mnogo svideo oblik, mesila sam ih isti dan kad sam ih pronasla na netu :)
DeletePrekrasno izgleda
ReplyDeleteHvala :)
Deleteprekrasne ružice!
ReplyDeleteHvala Tamara :)
DeleteDivno izgledaju, jako zanimljivo kako su smotane. Treba strpljenja za ovako nesto.
ReplyDeleteNije uopste komplikovano, ide jako brzo kad jednom krenes :)
DeletePeciva izgledaju potpino božanstveno a fotografije su ti sve lepše i lepše...
ReplyDeleteTnx dear, isto mislim i za tvoje fotke iz dana u dan :)
DeletePeciva su neobična i lijepa,baš mi se sviđaju.
ReplyDeleteHvala :)
DeleteI want a bouquet of these!
ReplyDelete:)))
Deletejako su lepe:)
ReplyDeletesigurno divno idu uz kaficu ili čaj!
Mi smo ih smazali vruce, do napitka nismo ni stigli ;)
DeletePredivno izgledaju. Uvek me oduševi tvoja prelepo prezentovana hrana.
ReplyDeleteHvala Zoko :)
DeleteBaš su slatke, sigurno bi bile idealne za doručak.
ReplyDeleteKod mene su peciva dobrodosla u bilo koje doba dana, ponekad kad preostane neko od juce ja ga samo zagrejem u mikrotalasnoj i eto odlicnog dorucka :)
DeletePrekrasne su, a i fine sigurno :)
ReplyDeleteJesu, jesu ;)
Deleteprelijepo izgledaju. odlicna ideja, jako profesionalna izvedba!
ReplyDeleteHvala :)
Deletejako lijepo i simpatično!
ReplyDeleteHvala Tamara :)
DeleteWow, prekrasne su! :)
ReplyDeleteHvala :)
DeletePreslatka ideja, ovo bi bio savrseni dorucak uz soljicu kafe ili tople cokolade.:))
ReplyDeleteTi pravis cokoladu, ja donosim peciva ;)
DeleteDivan recept i fotke, ideja je super za oblikovanje ruzica, nisam do sada videla, obavezno cu probati :)
ReplyDeleteHvala draga! Javi utiske :)
DeleteHi,
ReplyDeleteyour blog is great!
I like this recipe very much.
Thanks!
Tnx Iliana :)
DeleteJoj, kako su lepe...Volim, volim!!! :)
ReplyDelete:)))
DeleteOdmah sam ih zapazila na FB, ali tek sada stižem da prokomentarišem!
ReplyDeleteJako lepo izgledaju i sigurna sam da su i jako, jako ukusne!
Bravo!
Hvala draga :)
DeleteCom'è carina questa forma, bravissima!!
ReplyDeleteIo amo tantissimo i lievitati , ti seguo molto volentieri e,
se ti fa piacere passare , questo è il mio blog: http://dolceforno-sandra.blogspot.it/
Felice di averti conosciuto, ciao , Sandra
Ove ruzice zu zaista predobre, tjesto je meko i ljepo se valja, ja sam punila sa rogacem i cokoladom, fantazijaaaa, upravo se peku.
ReplyDeleteHvala na javljanju :) Drago mi je da su vam se dopale, a posebno mi se svidja dodatak rogaca... mogu misliti kako mirisu ;)
ReplyDeletePozdrav!
Enfes olmuş....
ReplyDeletePravila danas,extra su ispale,hvala vam na prelepom receptu ")
ReplyDelete