Tuesday, March 11, 2014

Hruscovljevo testo

Jos jedan stari recept, ovaj put sa Majinog bloga - rec je o ruskom testu koje se mesi dan pre oblikovanja i pecenja jer treba odlezati u frizideru preko noci. U ovom receptu ponistava se teorija koju je vecina od nas naucila o dizanom testu, ovde se kvasac ne drzi sto dalje od soli vec bas suprotno, u prvom koraku se rastvara s njom :)
Testo je idealno za sve zaposlene domacice jer ga, poput ludog testa, uvek mozete imati u frizideru i pripremati slana i slatka peciva kad god vam padne na pamet.

Vise o ovom testu kao i slike pripreme mozete pronaci kod Maje.























Hruscovljevo testo

Sastojci:
20 g svezeg kvasca
5 g soli (jedna kasicica)
250 g brasna
1 kasicica secera
125 ml hladnog mleka
75 g omeksalog maslaca




















Priprema:
Staviti kvasac u solju, posuti ga sa kasicicom soli i mesati dok se kvasac u potpunosti ne rastvori.

Prosejati brasno, dodati secer, rastvoreni kvasac, mleko i maslac te varjacom ili rukom umesiti mekano testo - nije ga potrebno dugo mesiti, tek toliko da se sastojci povezu.
Prekriti posudu plasticnom folijom i ostaviti u frizideru preko noci.

Sutradan istresti testo na radnu povrsinu posutu brasnom, razviti ga oklagijom, nafilovati zeljenim sastojcima i savijati oblike po zelji. Poredjati peciva u pleh oblozen papirom za pecenje i ostaviti na toplom 45 minuta do jedan sat.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Peci peciva oko 20-25 minuta ili dok lepo ne porumene.
Ostaviti da se prohlade pa posluziti.

Verzija za stampu






















* Vreme pecenja moze varirati u zavisnosti od toga koliko tanko razvijate testo.

* Na slikama su dve kolicine datih mera - jedan deo sam razvijala i sekla na pravougaonike, punila sam ih salamom i rendanim sirom a zatim uvila u rolnu i sekla komadice tanjirom (kao na Majinim slikama pripreme). Drugi deo premazan je karamelom od kokosovog mleka, savijen u deblju rolnu koju sam nozem isekla na komade.


18 comments:

  1. Izgleda vrlo krckavo i ukusno, super zalogajcici za dorucak... ma, necemo cekati da se ohlade.:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Slazem se, najlepsa su topla peciva :)

      Delete
  2. Pecivo super izgleda, i sećam se da bilo odlično, trebalo bi ponoviti!
    Pozdrav!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da znas da bi trebalo :) Sad kad se vratim na posao mislim da ce ovakvi recepti izbiti u prvi plan ;)

      Delete
  3. Volim dizano tijesto, ali nikada ga ne radim jer treba dugo vremena da se diže, a meni se ne ustaje ranom zorom:) Stoga je ovo savršeno i bilježim i sigurno ću raditi. Inače, suprotno našem vjerovanju, da se kvasac digne nije potreban ni šećer ni toplo mlijeko, to je bez veze, pa me ne čudi ovo sa solju. A Majini recepti su uvijek divni.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod mene se podrazumevalo da mleko mora biti adekvatno temperirano, dugo sam mislila da je testo osudjeno na propast ako taj prvi korak nije odradjen kako treba. Blogovanjem sam otkrila da moze da se mesi vrelom vodom, hladnom vodom, da se kvasac mesa sa solju i jos gomilu neobicnih priprema i da na taj nacin nastaju razlicita ali bozanstvena testa... covek se uci dok je ziv :)

      Delete
  4. Gledala sam davno ovaj recept kod Maje i tad (kao i sad) mi je delovao zanimljivo, ali nikako da ga isprobam. Jako lepo izgledaju peciva, onako hrskavo i mirisno :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Odlicna su, ja sam ih radila odmah nakon sto ih je Maja objavila i posle smetnula s uma a nije trebalo ;)

      Delete
  5. Izgleda super, al ne vjerujem da bi meni ispalo ovako dobro! :( Svakako vrijedi probati :)

    ReplyDelete
  6. Zanimljivo, upravo radi ovog tijesta.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, neobicno a rezultat odlican :)

      Delete
  7. Gledala sam ga kod Maje na blogu pa sam htjela poslije nekog vremena da ga pravim a nema recepta nigdje. Mislim nema Puškinovog tijesta, pa Brežnjevog i onda odustanem.
    Kad sam nešto drugo tražila naiđem na Hruščovljevo tijesto.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Imala sam takvih situacija, sad recept sacuvam i odmah preinacim naziv da bi ga kasnije lakse pronasla ;)

      Delete
  8. Pravi mali zalogajčići, baš mi fino izgledaju! Savršeno ti je ovo ispalo!

    ReplyDelete
  9. Divni zalogajčići.....Ako imaš vremena, pridruži se blogerskoj igrici http://pomoravka1.blogspot.ca/2014/04/omiljena-peciva-nasih-blogerki.html

    ReplyDelete
  10. Hello, I would like to subscribe for this webpage to take most up-to-date updates, therefore
    where can i do it please assist.

    Here is my site ... diet go

    ReplyDelete