Friday, February 24, 2012

Holandske kukuruzne rolnice

Kukuruzne rolnice punjene sirom i sunkom

Holandske kukuruzne rolnice
(recept preuzet odavde)

Potrebno:
400 gr brasna
100 gr sitnog kukuruznog brasna
1 1/2 kesica (4 kasicice) praska za pecivo
2 jaja
10 kasika ulja
8 kasika hladnog mleka
300 gr sitnog sira (svapskog, fete, cottage...)
soli po ukusu

Fil:
300 gr krupno rendanog sira
16 kolutova (oko 250 gr) sunkarice


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
U ciniju sipati sve sastojke za testo i rukom mesiti dok se sve ne poveze u mekanu, glatku kuglu (po potrebi dodati jos malo brasna). Ostaviti testo da "odmori" desetak minuta.






Radnu povrsinu posuti mesavinom belog i kukuruznog brasna pa istresti testo. 
Posuti testo mesavinom brasna, a zatim oklagijom razviti koru 40*40 cm. Dobijenu koru iseci na 16 kvadratica, na svaki staviti list sunkarice i deo rendanog sira a potom savijati rolnice. Rolnice sloziti u veci pleh oblozen papirom za pecenje.
Premazati rolnice sa malo mleka, staviti u zagrejanu rernu i peci oko 15-20 minuta. Zatim smanjiti temperaturu na 160 stepeni i peci rolnice jos 5-10 minuta ili dok fino ne porumene.

Verzija za stampu


* Verovatno ce vam se desiti da vam iz dela rolnica iscuri malo sira, ako vam to smeta ostavite rolnice u plehu 5 minuta da se malo rashlade (kako se ne bi ispekli vrelim sirom), a zatim prstom ugurajte sir u unutrasnjost peciva.

* Umesto sitnog kukuruznog brasna mozete koristiti istu kolicinu palente.


Ovo je Jelenin recept isproban u okviru igrice FBI rukavice koju je osmislila mamajac.


* Ovaj recept (potpuno slucajno) bio je moj izbor i za ovaj krug FBI rukavica, igrice koju je osmislila Maja. Kod Zoke ovo testo punjeno je kulenom i rendanim sirom, sece se na 24 kvadratica i pre pecenja rolnice se premazuju jajetom.
Moje izmene ovaj put bile su 1 prasak za pecivo umesto 1,5 kao sto stoji u receptu gore i na Zokinom blogu. Zatim, peciva sam, pre pecenja, premazala zumancem razmucenim sa dve kasicice mleka i pekla na temeperaturi od 200 stepeni oko 25 minuta.

Koristila sam iseceni "Zlatiborac" kulen i otislo mi je 100 grama, dok je sira otislo izmedju 150-200 grama.


21 comments:

  1. Super izgledaju, taman za popodnevno grickanje ili ukusan doručak.

    ReplyDelete
  2. Страхотни са!
    Поздрави :)

    ReplyDelete
  3. Ovo predivno izgleda, mogu misliti kako je ukusno

    ReplyDelete
  4. Mihaela, mnogo su ti lepo ispale. Ovaj recept od Skust mi je jedan od omiljenih. Liči na ostale, ali nije, testo je potpuno drugačije. Prelepe fotke.

    ReplyDelete
  5. Ja jako volim kukuruzna peciva, a i punjenje je fantastično

    ReplyDelete
  6. Draga ove rolnice su ti savršene, idealno za doručak ili večeru...

    ReplyDelete
  7. Kako dobro izgledaju¨!!! :) Baš bi mi sad pasale ;)

    ReplyDelete
  8. Ovako nesto sam jela u jednoj pekari pre par godina...i jako mi nedostaju! Moram ih sto pre praviti!

    ReplyDelete
  9. Prvi put sam na blogu, a ove predivne rolnice su me odusevile. Od sada pomno pratim. :)

    ReplyDelete
  10. Ova slika sa prelomljenom rolnicom iz koje se tegli kačkavalj mi ne da mira!

    ReplyDelete
  11. Hvala devojke!
    Odlican recept, toplo preporucujem :)

    Zoko, dobrodosla :)

    Majo, najlepse su i bile dok se sir teeeglio ;)

    ReplyDelete

  12. Thanks for taking the time to discuss that

    ReplyDelete
  13. Mihaela, ovo mi zvuči i izgleda božanstveno!
    Pozivam vas na stranicu: najlepszy drenaz limfatyczny w Kielcach.Možda me nekada posjetiš :)

    ReplyDelete