Ovi keksici bi komotno mogli da se nazovu i spric keksi s tim sto vam za istiskanje smese ne treba neka specijalna sprica, dovoljna je cvrsca poslasticarska kesa ili najobicniji plasticni spric i zvezdasti nastavak. Kod mene pod nazivom ruski keksici jer dolaze sa jednog ruskog bloga, nesto drugacije "mustre" i veoma, veoma sitni... prakticno keksici za jedan zalogaj :)
Ruski keksici
Sastojci:
100 g omeksalog maslaca
40 g secera u prahu
1 belance
1/2 kasicice arome vanile ili 1 vanili secer
160 g brasna
i jos:
pekmez/dzem po ukusu
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Varjacom izmesati omeksali maslac sa secerom u prahu u kremastu smesu. Dodati jedno belance, aromu vanile/vanili secer, kratko promesati i sipati brasno. Umesiti mekse testo varjacom ili rukom. Prebaciti testo u poslaticarski spric i u pleh od rerne istiskati vece ruzice.
Umociti mali prst u brasno i u sredini svake ruzice napraviti udubljenje. Sipati po malo pekmeza u svaku rupicu.
Peci keksice, u zagrejanoj rerni, 8-10 minuta (u zavisnosti od velicine keksica) ili dok ivice blago ne porumene.
* Ako koristite redji dzem pomesajte ga sa malo gustina i onda punite keksice.
Verzija za stampu
* Presla sam se sto keksice nisam istiskala na suv pleh (a i tek naknadno skontala na slikama pripreme), papir za pecenje me namucio te sam svaku ruzicu morala prstima odvajati od sprica i vracati u pleh. Ovakva testa najbolje je istiskati direktno na pleh, ali, ako se plasite, uvek mozete koristiti papir s tim sto cete onda, kao sto rekoh, svaku ruzicu morati odlepiti od sprica i vratiti na papir.
* I jos jedna napomena, testo nije mnogo slatko sto verovatno zakljucujete po kolicini secera... meni je u kombinaciji sa pekmezom od kajsije bilo taman ali ako volite sladje keksice slobodno pojacajte secer za koji gram.
Ruski keksici
Sastojci:
100 g omeksalog maslaca
40 g secera u prahu
1 belance
1/2 kasicice arome vanile ili 1 vanili secer
160 g brasna
i jos:
pekmez/dzem po ukusu
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
Varjacom izmesati omeksali maslac sa secerom u prahu u kremastu smesu. Dodati jedno belance, aromu vanile/vanili secer, kratko promesati i sipati brasno. Umesiti mekse testo varjacom ili rukom. Prebaciti testo u poslaticarski spric i u pleh od rerne istiskati vece ruzice.
Umociti mali prst u brasno i u sredini svake ruzice napraviti udubljenje. Sipati po malo pekmeza u svaku rupicu.
Peci keksice, u zagrejanoj rerni, 8-10 minuta (u zavisnosti od velicine keksica) ili dok ivice blago ne porumene.
* Ako koristite redji dzem pomesajte ga sa malo gustina i onda punite keksice.
Verzija za stampu
* I jos jedna napomena, testo nije mnogo slatko sto verovatno zakljucujete po kolicini secera... meni je u kombinaciji sa pekmezom od kajsije bilo taman ali ako volite sladje keksice slobodno pojacajte secer za koji gram.
Baš savršeni. Nemam druge riječi.
ReplyDeleteHvala! Merkam ih odavno i konacno, evo ih :)
DeletePredivni su keksići i jako dekorativni.
ReplyDeleteNe znam da li si to isprobala, ali mislim da je lakše izboriti se sa papirom, kad se mala količina tijesta stavi na četiri kraja pleha, a zatim se papir "nalijepi" preko. Obično se tada ne pomijera i samim tim ne pravi probleme prilikom oblikovanja keksića. Nisam sigurna da li bi to uspjelo ako je smjesa čvrsta i teško se razdvaja od vrha šprica, ali razmišljam da bi možda moglo pomoći. :)
Hvala Milice! Nisam znala za tu foru, zapamticu :) Mislim da to ovde ne bi upalilo jer se smesa kad je istiskujes drzi za spric a papir je "ne povuce na dno" dok se za pleh zalepi i mnogo je lakse da odvojis spric - to me Snjeza naucila kad smo istrazivali njen blog a ja radila njene spric keksice :)
Deletejoj...kako su slatki...veseli..
ReplyDeleteSad sam te spomenula u komentaru iznad... trebalo je da se setim tvojih saveta za spric keksice... ovaj put cu definitivno zapamtiti :)
DeleteOdlicni su, nesto slicno sam pripremala :)
ReplyDeleteDa, bas su fini ali zarazni... kao grickalice, stavila ciniju pored sebe i omlatila polovinu dok si rek`o keks :)
DeleteBaš su simpa!
ReplyDelete:)))
DeleteSavršeni su ovi mali zalogajčić-keksići :). I jako fotogenični. Baš taman za zasladit jer su tako slatki mali!
ReplyDeletePreslatki su i vrlo dekorativni, ma kako im samo odoleti!:)))
ReplyDeleteDivni su! Eto, do sad mi nije palo na pamet da bi mogla da iskoristim spric za pravljenje keksica, uvek sam bila ogranicena nemanjem one aparaturice za keks. Isprobavam :)
ReplyDeletePredivni! I slike su super!
ReplyDeleteKrasno izgledaju!
ReplyDeleteKakav je to poslastičarski špric? Jel to ona neka metalna ili plastična šprica s različitim nastavcima? Ja to nemam. Probala sam raditi špricane kakse stavljajući smjesu u silikonsku slastičarsku vrećicu za ukrašavanje, al po mojem iskustvu to tijesto je prečvrsto pa mi je silikonska vrećica pukla nakon 3 keksića. Nju sam bacila i onda nisma znala što bih s ostatkom tijesta pa sma probala s jeftinim slastičarskim vrećicama za jednokratnu upotrebu, al to je puklo isti čas, nisam nitijedan keks napravila. Probala sam i staviti 3 te jednokratne vrećice jednu u drugu, al to je odmah puklo dok sam pokušala istisnuti tijesto. Tad sam došla do svoje granice tolerancije i sve tijesto sam frknula u smeće.
ReplyDeleteOvo je recept koji je sa mog Pinteresta najpinovaniji!
ReplyDeleteTo nešto znači! Savršeni su!