Saturday, December 14, 2013

Bombone "Medeno srce"

U susret praznicima jedna ideja za jestive pokloncice... kolacici upakovani u marcipan i oblikovani u bombonice. Mozete ih posluziti uz ostale novogodisnje kolacice ili ih spakovati u simpaticne kutijice, ukrasiti prikladnom masnom i darovati dragim ljudima.

Moj izbor za bombonice bio je stari, dobri kolac iz mamine sveske...

Medeno srce

Sastojci:
2,5 case brasna
1,5 casa secera
1,5 casa mleka
10 g cimeta
1 kasicica sode bikarbone
5 kasika pekmeza od kajsije

* casa je od 2 dl 

Fil:

100 g cokolade za kuvanje
4 kasike pekmeza od kajsije


i jos:
marcipan
jestive boje
 


Priprema:
Pleh velicine 35x25 obloziti papirom za pecenje. Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni.

Izmesati sastojke za testo u plasticnoj posudi, dobro izmiksati a zatim polovinu smese sipati u pripremljen pleh. Peci, u zagrejanoj rerni 10-ak minuta ili dok se na povrsini ne uhvati korica.

U medjuvremenu istopiti sastojke za fil na laganoj vatri. Sipati pripremljen fil preko zapecenog testa, preko rasporediti ostatak testa i ispeci kolac do kraja. Ostaviti da se ohladi a zatim iseci na kockice velicine bombone.

Marcipan podeliti na onoliko delova koliko boja zelite koristiti a zatim u svaki komad dodati kap, dve boje i mesiti dok se smesa u potpunosti ne oboji. 
Istanjiti jednu po jednu kuglu pripremljenog marcipana na radnoj povrsini blago posutoj secerom u prahu, iseci na trake malo sire od samih kolacica. Staviti kolac u sredinu i saviti marcipan tako da u potpunosti prekrije kolac a zatim krajeve skupiti prstima oblikujuci bombonicu, visak marcipana iseci. Po zelji dodatno ukrasiti bombonice perlicama i slicnim ukrasima, ostaviti da se osuse a zatim posluziti ili upakovati u pripremljene paketice.

Verzija za stampu


* Bombonice se nalaze i u online casopisu "Mezze", proslogodisnje decembarsko izdanje


8 comments:

  1. Ove bombonice su me podsetile na one od fondana u raznobojnim papirićima koje smo kačili na jelku ali bi na kraju ostali samo prazni papirići na njoj :-)
    Naravno ove tvoje nemaju veze sa tim ali su preslatke i izvedene u tvom savršenom stilu!

    ReplyDelete
  2. Fenomenalna ideja! Bombonice su bas dokorativne, a slike prelepe. Belezim recept :)

    ReplyDelete
  3. Ovo je teko cakano, a vidim da nije ni teško za izradu!

    ReplyDelete
  4. Preslatka ideja, sve bih najradije okacila na jelkicu.:)))

    ReplyDelete
  5. Slatki su ko bombon. :) Zaista lijepo izgledaju.

    ReplyDelete