Monday, December 23, 2013

Candy cane keksici

Keksici su idealni za sve prilike... za grickanje u krugu porodice, kao posluzenje uz popodnevnu kafu ili caj a mogu komotno da se uvrste i na listu kolacica za razlicite proslave. Ovo su jednostavni vanila keksici gde se polovina testa boji u crveno a zatim se spajanjem belog i crvenog testa oblikuju male spirale i, na kraju, nesto nalik stapu kisobrana ili stapu kojim se ljudi koriste kako bi se lakse kretali. Veoma popularni u Americi, jednostavno se pripremaju u bilo kom delu sveta. Uzivajte!

Candy cane keksici

Sastojci:
100 g maslaca
200 g secera u prahu
2 jaja
prstohvat soli
1 kasicica arome vanile
250 g brasna
150 g gustina
1 kasicica praska za pecivo
jestiva crvena boja


Priprema:
Izmiksati penasto maslac sa secerom u prahu. Dodati jaja, miksati dok se ne sjedine sa smesom, a zatim dodati i vanilu i prstohvat soli. Iskljuciti mikser, umesati brasno sa praskom za pecivo i gustin te rukama zamesiti testo. Podeliti testo na dva dela, u jedan dodati malo crvene boje a zatim svako testo umotati u zasebnu kesu za zamrzivac i ostaviti u frizideru pola sata.
Ukljucite rernu da se zagreje na 180 stepeni. Dva velika pleha obloziti papirom za pecenje.

Otkinuti komadic bele smese i istanjite je u maleni valjak, ne duzi od 10-ak cm i sirine oko 0,5 cm. Uciniti isto i sa crvenim testom. Spojiti crveni i beli valjak i savijati krajeve u suprotnim smerovima, kao da cedite mokru garderobu, dok ne dobijete crveno-belu spiralu.
Ili, preklapati crveno i belo testo u pletenicu a zatim je samo malo zavrnuti da se testa zalepe.
Saviti gornji kraj dobijene spirale da oblikujete stap koji ce nalikovati drski kisobrana ili stapu koji stariji ljudi koriste za hodanje. Nastaviti oblikovanje keksica dok ne utrosite testo. Oblikovani keks slagati u plehove oblozene papirom za pecenje.
Peci keksice, u zagrejanoj rerni, 7-8 minuta. U zavisnosti od velicine keksica povecati, odnosno smanjiti vreme pecenja.

Verzija za stampu


* Keksici su radjeni za decembarsko izdanje magazina "Mezze"

* Dobila sam pitanje od gospodje koja je radila keksice i imala problem oko oblikovanja jer joj je testo bilo previse lepljivo... mozda sam trebala naglasiti da ovo testo jeste lepljivije ali meni nije bilo nemoguce oblikovati stapice. Ne znam tacno zasto je doslo do problema lepljivog testa ali kapiram da moze biti u brasnu jer je svako brasno drugacije, a ako se i vama desi ista stvar slobodno dodajte koji gram brasna vise ili ostavite testo 1-2 sata pre u frizideru pre nego sto krenete sa oblikovanjem. 


9 comments:

  1. merhaba Yoğunluk 150 g dediğiniz ne oluyor nişastamı ? yenilebilir kırmızı renk türkiyede gıda boysı denilen renk vermek için kullanılan tozdanmı acaba tşklr sevgiler.

    ReplyDelete
  2. sono bellissimi questi biscottini!
    Tanti auguri di Buone Feste

    ReplyDelete
  3. Fantastično si napavila, naravno u tvom savršenom stilu!

    ReplyDelete
  4. Ovo samo ti mozes da napravis, preslatka ideja i fotkice!:)))

    ReplyDelete
  5. Divna ideja i isto tako divna fotografija!

    ReplyDelete
  6. Preslatko izgledaju u tvojoj izvedbi :)

    ReplyDelete
  7. Super ideja, ja mislim da bi se klincima jako svidjelo

    ReplyDelete