Monday, December 9, 2013

Ruski keksici

Ovi keksici bi komotno mogli da se nazovu i spric keksi s tim sto vam za istiskanje smese ne treba neka specijalna sprica, dovoljna je cvrsca poslasticarska kesa ili najobicniji plasticni spric i zvezdasti nastavak. Kod mene pod nazivom ruski keksici jer dolaze sa jednog ruskog bloga, nesto drugacije "mustre" i veoma, veoma sitni... prakticno keksici za jedan zalogaj :)


Ruski keksici  

Sastojci:
100 g omeksalog maslaca
40 g secera u prahu
1 belance
1/2 kasicice arome vanile ili 1 vanili secer
160 g brasna

i jos:
pekmez/dzem po ukusu


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Varjacom izmesati omeksali maslac sa secerom u prahu u kremastu smesu. Dodati jedno belance, aromu vanile/vanili secer, kratko promesati i sipati brasno. Umesiti mekse testo varjacom ili rukom. Prebaciti testo u poslaticarski spric i u pleh od rerne istiskati vece ruzice.

Umociti mali prst u brasno i u sredini svake ruzice napraviti udubljenje. Sipati po malo pekmeza u svaku rupicu.













Peci keksice, u zagrejanoj rerni, 8-10 minuta (u zavisnosti od velicine keksica) ili dok ivice blago ne porumene.

* Ako koristite redji dzem pomesajte ga sa malo gustina i onda punite keksice.

Verzija za stampu



* Presla sam se sto keksice nisam istiskala na suv pleh (a i tek naknadno skontala na slikama pripreme), papir za pecenje me namucio te sam svaku ruzicu morala prstima odvajati od sprica i vracati u pleh. Ovakva testa najbolje je istiskati direktno na pleh, ali, ako se plasite, uvek mozete koristiti papir s tim sto cete onda, kao sto rekoh, svaku ruzicu morati odlepiti od sprica i vratiti na papir.

* I jos jedna napomena, testo nije mnogo slatko sto verovatno zakljucujete po kolicini secera... meni je u kombinaciji sa pekmezom od kajsije bilo taman ali ako volite sladje keksice slobodno pojacajte secer za koji gram.

17 comments:

  1. Baš savršeni. Nemam druge riječi.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Merkam ih odavno i konacno, evo ih :)

      Delete
  2. Predivni su keksići i jako dekorativni.
    Ne znam da li si to isprobala, ali mislim da je lakše izboriti se sa papirom, kad se mala količina tijesta stavi na četiri kraja pleha, a zatim se papir "nalijepi" preko. Obično se tada ne pomijera i samim tim ne pravi probleme prilikom oblikovanja keksića. Nisam sigurna da li bi to uspjelo ako je smjesa čvrsta i teško se razdvaja od vrha šprica, ali razmišljam da bi možda moglo pomoći. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Milice! Nisam znala za tu foru, zapamticu :) Mislim da to ovde ne bi upalilo jer se smesa kad je istiskujes drzi za spric a papir je "ne povuce na dno" dok se za pleh zalepi i mnogo je lakse da odvojis spric - to me Snjeza naucila kad smo istrazivali njen blog a ja radila njene spric keksice :)

      Delete
  3. Replies
    1. Sad sam te spomenula u komentaru iznad... trebalo je da se setim tvojih saveta za spric keksice... ovaj put cu definitivno zapamtiti :)

      Delete
  4. Odlicni su, nesto slicno sam pripremala :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, bas su fini ali zarazni... kao grickalice, stavila ciniju pored sebe i omlatila polovinu dok si rek`o keks :)

      Delete
  5. Savršeni su ovi mali zalogajčić-keksići :). I jako fotogenični. Baš taman za zasladit jer su tako slatki mali!

    ReplyDelete
  6. Preslatki su i vrlo dekorativni, ma kako im samo odoleti!:)))

    ReplyDelete
  7. Divni su! Eto, do sad mi nije palo na pamet da bi mogla da iskoristim spric za pravljenje keksica, uvek sam bila ogranicena nemanjem one aparaturice za keks. Isprobavam :)

    ReplyDelete
  8. Kakav je to poslastičarski špric? Jel to ona neka metalna ili plastična šprica s različitim nastavcima? Ja to nemam. Probala sam raditi špricane kakse stavljajući smjesu u silikonsku slastičarsku vrećicu za ukrašavanje, al po mojem iskustvu to tijesto je prečvrsto pa mi je silikonska vrećica pukla nakon 3 keksića. Nju sam bacila i onda nisma znala što bih s ostatkom tijesta pa sma probala s jeftinim slastičarskim vrećicama za jednokratnu upotrebu, al to je puklo isti čas, nisam nitijedan keks napravila. Probala sam i staviti 3 te jednokratne vrećice jednu u drugu, al to je odmah puklo dok sam pokušala istisnuti tijesto. Tad sam došla do svoje granice tolerancije i sve tijesto sam frknula u smeće.

    ReplyDelete
  9. Ovo je recept koji je sa mog Pinteresta najpinovaniji!
    To nešto znači! Savršeni su!

    ReplyDelete