Monday, December 24, 2012

Pita sa medom i limunom

Lana me nagovorila da isprobam ovu pitu i zato sam joj maznula dekoraciju :)
Recept je sa Ireninog bloga, fini kolac sa medom i limunom... moji momci svaki dan pitaju kad cemo imati reprizu ;)
Iskasapili smo je toplu i zao mi je sto nemam presek ohladjene pite da vam docaram te savrsene slojeve testa prosarane spojem meda i limuna.

Jedino sto sam izmenila u odnosu na originalni recept je naziv jer sam ga pekla u kalupu za "pie" i sve vreme smo ga zvali pita te vam ga tako i prenosim :)

Pita sa medom i limunom

Sastojci:
350 g brasna
180 g maslaca ili margarina, omeksalog
prstohvat soli
1 kasicica secera
150 ml mleka
20 g svezeg kvasca

Fil:
120 g secera
120 g meda
1 limun 


Priprema:
Izmesati toplo mleko, kasicicu secera i kvasac, ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
U ciniji izmesati brasno, iseckan maslac, so. Dodati kvasac i umesiti mekano, glatko testo. Podeliti testo na tri jednaka dela.

Za fil izmesati secer i med sa sokom i koricom limuna.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 70 stepeni.

Na brasnom posutoj radnoj povrsini razviti prvi deo testa u krug te ga prebaciti u kalup za pite ili drugi okrugli kalup tako da prekrije dno i stranice kalupa. Kalup nije potrebno podmazivati! 
Na razvuceno testo rasporediti polovinu pripremljenog fila, prekriti drugim delom razvucenog testa, zatim razliti ostatak fila i na vrh staviti trecu deo testa razvucen u koricu. Spojiti gornju koru sa testom kojim ste oblozili stranice pleha.

Staviti kolac u zagrejanu rernu da raste 30 minuta. Nakon toga pojacati temperaturu na 200 stepeni i peci pitu jos 30-ak minuta. Ako povrsina naglo tamni prekrijte je komadom aluminijumske folije ili papira za pecenje.

Sluziti toplo ili hladno!


* Spojeve testa mozete dekorisati srculencima, cveticima ili slicnim uzorcima. U tom slucaju odvojite mali komad testa, tanko ga razvaljajte i isecite kalupicima te ih polepite na spojeve :)

* Isprobano ovde


7 comments:

  1. Ovakve pite su mi omiljene, baš s limunom i takvim nadjevom. Jako volim taj miris i okus i nema ni nijedne pite koja mi to može dočarati jer mi baš ta aromatičnost čini srž fine pite. LIjep recept, spremat ću ga :)

    ReplyDelete
  2. Meni su super deserti s limunom i recept se čini odličan! Sve najbolje za praznike :))

    ReplyDelete
  3. E baš mi je drago da je ovaj kolač/pita našao još ljubitelja,jer je stvarno sjajan.U tvojoj i Laninoj izvedbi je baš super,moj nije bio baš najreprezentativniji.

    ReplyDelete
  4. Devojke, sta da vam kazem, probajte necete zazaliti :)

    Irena, hvala ti i na ovom recepticu :) Meni je nekako promakao a bas sam detaljisala po tvom blogu ;) ali na srecu Lana mi je skrenula paznju... momci su bili odusevljeni, stalno traze jos :)

    ReplyDelete
  5. Izvrsno je! Danas sam napravila, i već smo pojeli pola pite. Tijesti je baš nekako posebno, između prhkog i dizanog, i svakako ga planiram koristiti i u drugim receptima. A što se tiče ovoga, stvarno je super, samo ja mislim da nisam stavila dovoljno limuna, ali je i ovako bilo za pet. Mislim da ću idući put dodati još i narančinu koricu i sok, i grožđice.

    ReplyDelete
  6. Έχω διαβάσει πολλές από τις ιστορίες σας και μπορώ να δηλώσω έξυπνα πράγματα. Σίγουρα θα βάλω σελιδοδείκτη στην ιστοσελίδα σας.

    ReplyDelete
  7. الحفاظ على أنظمة الصرف الصحي خالية من الانسدادات يتطلب تشددًا وصيانة دورية من خلال التعاقد مع شركة تسليك مجارى ام القيوين باستخدام النصائح والوصفات الموضحة، يمكن للمرء تقليل احتمالات حدوث الانسداد والحفاظ على بيئة صحية ونظيفة شارك خدمة شفط البالوعه ابوظبي وستفيد من اعمالنا وفي حالات الطوارئ، لا بد من الاستعانة بالشركات المتخصصة مثل شركة تسليك مجارى، التي تقدم الحلول المناسبة بطريقة آمنة وفعالة .

    ReplyDelete