Lana me nagovorila da isprobam ovu pitu i zato sam joj maznula dekoraciju :)
Recept je sa Ireninog bloga, fini kolac sa medom i limunom... moji momci svaki dan pitaju kad cemo imati reprizu ;)
Iskasapili smo je toplu i zao mi je sto nemam presek ohladjene pite da vam docaram te savrsene slojeve testa prosarane spojem meda i limuna.
Jedino sto sam izmenila u odnosu na originalni recept je naziv jer sam ga pekla u kalupu za "pie" i sve vreme smo ga zvali pita te vam ga tako i prenosim :)
Pita sa medom i limunom
Recept je sa Ireninog bloga, fini kolac sa medom i limunom... moji momci svaki dan pitaju kad cemo imati reprizu ;)
Iskasapili smo je toplu i zao mi je sto nemam presek ohladjene pite da vam docaram te savrsene slojeve testa prosarane spojem meda i limuna.
Jedino sto sam izmenila u odnosu na originalni recept je naziv jer sam ga pekla u kalupu za "pie" i sve vreme smo ga zvali pita te vam ga tako i prenosim :)
Sastojci:
350 g brasna
180 g maslaca ili margarina, omeksalog
prstohvat soli
1 kasicica secera
150 ml mleka
20 g svezeg kvasca
Fil:
120 g secera
120 g meda
1 limun
Priprema:
Izmesati toplo mleko, kasicicu secera i kvasac, ostaviti na toplom da se kvasac aktivira.
U ciniji izmesati brasno, iseckan maslac, so. Dodati kvasac i umesiti mekano, glatko testo. Podeliti testo na tri jednaka dela.
Za fil izmesati secer i med sa sokom i koricom limuna.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 70 stepeni.
Na brasnom posutoj radnoj povrsini razviti prvi deo testa u krug te ga prebaciti u kalup za pite ili drugi okrugli kalup tako da prekrije dno i stranice kalupa. Kalup nije potrebno podmazivati!
Na razvuceno testo rasporediti polovinu pripremljenog fila, prekriti drugim delom razvucenog testa, zatim razliti ostatak fila i na vrh staviti trecu deo testa razvucen u koricu. Spojiti gornju koru sa testom kojim ste oblozili stranice pleha.
Staviti kolac u zagrejanu rernu da raste 30 minuta. Nakon toga pojacati temperaturu na 200 stepeni i peci pitu jos 30-ak minuta. Ako povrsina naglo tamni prekrijte je komadom aluminijumske folije ili papira za pecenje.
Sluziti toplo ili hladno!
* Spojeve testa mozete dekorisati srculencima, cveticima ili slicnim uzorcima. U tom slucaju odvojite mali komad testa, tanko ga razvaljajte i isecite kalupicima te ih polepite na spojeve :)
* Isprobano ovde
* Isprobano ovde
Ovakve pite su mi omiljene, baš s limunom i takvim nadjevom. Jako volim taj miris i okus i nema ni nijedne pite koja mi to može dočarati jer mi baš ta aromatičnost čini srž fine pite. LIjep recept, spremat ću ga :)
ReplyDeleteMeni su super deserti s limunom i recept se čini odličan! Sve najbolje za praznike :))
ReplyDeleteE baš mi je drago da je ovaj kolač/pita našao još ljubitelja,jer je stvarno sjajan.U tvojoj i Laninoj izvedbi je baš super,moj nije bio baš najreprezentativniji.
ReplyDeleteDevojke, sta da vam kazem, probajte necete zazaliti :)
ReplyDeleteIrena, hvala ti i na ovom recepticu :) Meni je nekako promakao a bas sam detaljisala po tvom blogu ;) ali na srecu Lana mi je skrenula paznju... momci su bili odusevljeni, stalno traze jos :)
Izvrsno je! Danas sam napravila, i već smo pojeli pola pite. Tijesti je baš nekako posebno, između prhkog i dizanog, i svakako ga planiram koristiti i u drugim receptima. A što se tiče ovoga, stvarno je super, samo ja mislim da nisam stavila dovoljno limuna, ali je i ovako bilo za pet. Mislim da ću idući put dodati još i narančinu koricu i sok, i grožđice.
ReplyDelete