Friday, January 31, 2014

Turska peciva

Ovde sam upotrebila tahini iz prethodnog posta i, koliko mi se pasta kao namaz na hlebu uopste nije svidela, toliko ova peciva jesu. Testo sa jogurtom, fino i mekano (vec razmisljam kako ce odlicno posluziti za neke nove recepte), sredina premazana tahini pastom i medom a zatim posuta seckanim orasima... jak ukus paste ublazili su med i orasi i ispalo je nesto stvarno odlicno... moji degustatori zadovoljni :)

Turska peciva

Sastojci za testo:
650 g brasna
1 prasak za pecivo
125 g maslaca, sobne temperature
1 jaje
4 dl jogurta
2 kasike sirceta
1/2 kasicice soli

Fil:
150 g tahini paste (link za domaci tahini)
5 kasika meda
2 kasike ulja
100 g seckanih oraha

Premaz:
1 zumance
1 kasicica mleka

























Priprema:
Izmesati 500 g brasna sa praskom za pecivo, dodati omeksali maslac, so, jogurt, jaje i sirce pa umesiti mekano testo. Dodati jos 100 g brasna, mesiti dok testo ne upije sve brasno a zatim preostalih 50 g brasna sipati na radnu povrsinu i umesiti mekanu kuglu. Staviti testo u plasticnu ciniju i prebaciti u frizider na pola sata.

U medjuvremenu iscekati orahe, a tahini pastu izmesati sa medom i uljem.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Dva velika pleha obloziti papirom za pecenje.

Podeliti rashladjeno testo na tri dela. Radnu povrsinu poprasiti brasnom, istresti prvi deo testa, posuti brasnom i povrsinu testa a zatim, oklagijom, razviti pravougaonik. U malim gomilicama naneti trecinu tahinija po testu, razmazati kasikom ili rukom te posuti trecinom oraha. Saviti testo u rolat i iseci na komade 3-4 cm duzine. Na isti nacin pripremiti i iseckati jos dva rolata. Sloziti parcice u pripremljen pleh i premazati zumancem razmucenim sa malo mleka.

Peci, u zagrejanoj rerni, 18-20 minuta.

Verzija za stampu


 * Peciva dolaze sa jednog turskog sajta i zato su ponela naziv turska peciva. Sam recept je malo prilagodjen jer po datim omerima, cak i sa umanjenom kolicinom tecnih sastojaka, dobila sam testo malo gusce od smese za palacinke. Fil sam, po savetu Taci, umesto sa secerom izmesala sa medom i mislim da je to bio pun pogodak... sve u svemu, kao sto rekoh, mi smo zadovoljni :)

* I ovaj recept saljem Natasi, domacici igre "Ajme, koliko nas je".


19 comments:

  1. Predivno izgledaju, ja sam nabavila neki krem od crnog susama, nisam stigla da ga iskoristim, mozda bih mogla da isprobam sa ovom kombinacijom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jos se nisam susrela sa crnim susamom, moracu ga intenzivnije potraziti. Meni je ova kombinacija bila bas fina... bez obzira na malu kolicinu oraha, u kombinaciji sa tahinijem, dobijes bogat fil :)

      Delete
  2. Zaista divan recept.Ja takodje volimd astavim jogurt gde god mogu i često peciva pravim i s asuritkom.meni to bude mnogo mekse nego bez:I fotkic su ti odlicne

    Nego htedoh da iskoristim prostor,da tebe i tvoje čitaoce pozovem na jednu lepu nagradnu igru na mom blogu/ako ne smeta/
    Ovde su svi detalji

    http://dzolistic.blogspot.co.nz/p/nagradna-igra.html

    Ako smeta slobodno izbriši ,ako ne stavi i na Face.Hvala
    Pozdrav sa sunčanog Novog Zelanda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzoli, bas mi je drago da si ponovo aktivna :)

      Gde smeta da nas pozoves na nagradnu igru... i da znas da cu ucestvovati :) Nesto sam u guzvi poslednjih par dana ali (ako ne zaboravim) turicu i na FB :)

      Pozdrav!

      Delete
  3. Ovo mi je predivno! Obožavam peciva i susam! Baš sam detaljno pročitala recept i jako mi se dopada. A obožavam i ovaj tufničasti tanjir :) Tvoje fotografije bih uvek ladno mogla da prepoznam u moru drugih :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Probaj, meni se dopalo i pored toga sto me tahini nije odusevio.

      Imam i jedan sivi i jedan crveni tanjiric sa sve soljicama i cinijicama :)
      A fotke... sve su na isti kalup pa verovatno zato... jos uvek sam na vi sa foto aparatom ;)

      Pozdrav!

      Delete
  4. Zaista sjajno! Draga Mihaela, tvojoj mašti nema kraja... Prelepo!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mimi, draga, na ovo sam naletela na jednom turskom sajtu. Ujutro, dok ispijam kaficu, obozavam da lutam po kulinarskim sajtovima i onda naletim na svasta-nesto :)

      Delete
  5. Ni ja ne volim tahini ali kažeš da bi mi se ovo moglo dopasti. Probati ću.

    ReplyDelete

  6. The information which you have provided is very helpful and precise.

    ReplyDelete
  7. What a great article! I reaally love to read your blog, keep it up.

    ReplyDelete
  8. I really like your writing skill, it's very unique.

    ReplyDelete

  9. There is certainly a great deal to learn about this topic. I love all the points you have made.

    ReplyDelete

  10. Nice Blog. Thanks for sharing with us. Such amazing information.

    ReplyDelete
  11. Hi, happy that i saw on this in google. Thanks!

    ReplyDelete
  12. thank you for sharing such a great bog it is very helpful.

    ReplyDelete
  13. "Impressive Thanks for the post! Carry on, don’t stop! Thanks for any other great article.

    ReplyDelete

  14. I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info."

    ReplyDelete