Verovatno ste poslednjih dana na mnogim blogovima naisli na recept za tahini pastu ili namaz od susama, a razlog za to blogerska igrica "Ajme, koliko nas je" koja za temu ovog meseca, po izboru domacice Natase, ima upravo susam. I, iako ne volim da pustam recepte koje su blogerke vec objavile, ovaj put cu prekrsiti to pravilo jer mi namaz treba za moj sledeci recept... Ne, nije humus :)
Namaz od susama
Sastojci:
200 g susama
1 kasika ulja
Ukljuciti rernu da se zagreje na 170 stepeni. Veliki pleh oboziti papirom za pecenje.
Sipati susam u pripremljen pleh i staviti u zagrejanu rernu na desetak minuta. Povremeno promesati kako ne bi izgoreo i kako bi se sva zrnca ravnomerno tostirala.
Ostaviti susam da se u potpunosti ohladi.
Ohladjen susam prebaciti u blender i misati dok ne dobijete nesto nalik mlevenim orasima. Dodati ulje i nastaviti miksanje dok se smesa ne pretvori u fin namaz, oko desetak minuta. Povremeno skidajte smesu koja se polepi za stranice blendera.
Sipati smesu u manju posudu, poklopiti i cuvati u frizideru do upotrebe.
Verzija za stampu
* Pri izradi ovog namaza imala sam jedan peh, blender mi je u pola posla otkazao saradnju te sam sve zavrsila stapnim mikserom. Zbog toga, namaz je malo grublje teksture ali za recept u kome planiram da ga upotrebim to nece predstavljati veci problem. Vi miksajte dok ne dobijete gustinu kakva vam odgovara.
* Kolicinu ulja mozete povecati ili ga u potpunosti izbaciti u zavisnosti od toga da li cete pastu koristiti za neki recept ili kao namaz za hleb. Meni se kao namaz uopste nije dopao bez obzira sto obozavam susam, ostaje da vidim kako ce se uklopiti u peciva koja pravim sutra... utisci u sledecem postu :)
Namaz od susama
Sastojci:
200 g susama
1 kasika ulja
Priprema:
Sipati susam u pripremljen pleh i staviti u zagrejanu rernu na desetak minuta. Povremeno promesati kako ne bi izgoreo i kako bi se sva zrnca ravnomerno tostirala.
Ostaviti susam da se u potpunosti ohladi.
Ohladjen susam prebaciti u blender i misati dok ne dobijete nesto nalik mlevenim orasima. Dodati ulje i nastaviti miksanje dok se smesa ne pretvori u fin namaz, oko desetak minuta. Povremeno skidajte smesu koja se polepi za stranice blendera.
Sipati smesu u manju posudu, poklopiti i cuvati u frizideru do upotrebe.
Verzija za stampu
* Kolicinu ulja mozete povecati ili ga u potpunosti izbaciti u zavisnosti od toga da li cete pastu koristiti za neki recept ili kao namaz za hleb. Meni se kao namaz uopste nije dopao bez obzira sto obozavam susam, ostaje da vidim kako ce se uklopiti u peciva koja pravim sutra... utisci u sledecem postu :)
Odlicno ti je ispao, bez obzira na sve. Ni meni se nesto ne dopada, ali sam mu nasla ipak kao neku primenu. Izmesam ga sa medom pa je kao neka poslastica, tako bude bas fin. Danas ga je i moj tata testirao kao namaz na integralnim palacinkama, ovo sa medom, i njemu se mnogo svidja.
ReplyDeleteCekam peciva i utiske. :***
Super izgleda, meni se bas dopada ova malo gusca tekstura :)
ReplyDeleteSuper je. Bas me zanima u čemu ćeš ga upotrebiti. Jedva čekam da vidim! :)
ReplyDeleteKoliko dugo može stajati?
Jedva cekam nastavak, meni se ovakvi namazi jako svidjaju i ako preostane neki visak, slobodno posalji na ovu stranu.:)))
ReplyDelete
ReplyDeleteIt's a wonderful post and very helpful, thanks for all this information.
ReplyDeleteI have learn several good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting.
ReplyDeleteAttractive portion of content.
Thanks for such a good articles it really helped me after reading your posts.
ReplyDeleteThanks for sharing your article It is very useful us and amazing blog for the users who want to learn.
ReplyDelete
ReplyDeleteI appreciate your quality stuff, that was really so useful and informative.
Come to join our website The website is open all the time, convenient, safe, fast and extremely accurate.
ReplyDeleteVery interesting, wish to see much more like this. Thanks for sharing your information!
ReplyDeleteVery nice article, it helps me a lot.
ReplyDeleteIt wasn’t until today that your website was able to save you the trouble.
ReplyDeletePretty cool post. It’s really very nice and Useful post
ReplyDeleteThey’re very convincing and can certainly work.
ReplyDeleteI’ll bookmark your blog and check again here frequently.
ReplyDeleteGreat post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
ReplyDelete