Danasnji recept dolazi iz Skandinavije i jedno je od peciva koja sam
prihvatila na prvu... u pitanju su malene, okrugle krofnice sa daskom kardamona, u
Norveskoj poznate pod nazivom Smultringer.
Tekstura, ukus pa i sama priprema u potpunoj su suprotnosti sa nasim krofnama... sve pocinje sa tucenom slatkom pavlakom :)
Norveske krofnice - Smultringer
Radnu povrsinu obilno posuti brasnom, istresti rashladjeno testo, poprasiti brasnom i povrsinu testa te, oklagijom, razviti koru debljine 0,5 cm. Kalupicem za krofnice vaditi oblike, ako nemate kalupic secite vecom casom krugove a zatim rakijskom casicom izvadite sredinu kako biste dobili prstencic.
Tekstura, ukus pa i sama priprema u potpunoj su suprotnosti sa nasim krofnama... sve pocinje sa tucenom slatkom pavlakom :)
Norveske krofnice - Smultringer
Sastojci:
4 jaja
200 g secera
2 dl slatke pavlake
100 g maslaca
1 kasicica kardamona (cimeta)
1 kasicica ledenog kvasca (praska za pecivo ili sode bikarbone)
600 g brasna
ulje za przenje
Otopiti maslac i ostaviti sa strane da se rashladi. Umutiti slatku pavlaku u cvrst slag.
Izmiksati jaja
sa secerom u penastu smesu, dodati pripremljenu slatku pavlaku, rashladjen maslac, kardamon i ledeni kvasac te miksati dok se svi sastojci ne povezu. Na
kraju dodati brasno i miksati dok ne dobijete mekanu, lepljivu smesu.
Prekriti posudu plasticnom folijom i ostaviti testo u frizideru najmanje jedan sat a moze i preko noci.
Radnu povrsinu obilno posuti brasnom, istresti rashladjeno testo, poprasiti brasnom i povrsinu testa te, oklagijom, razviti koru debljine 0,5 cm. Kalupicem za krofnice vaditi oblike, ako nemate kalupic secite vecom casom krugove a zatim rakijskom casicom izvadite sredinu kako biste dobili prstencic.
Zagrejati vecu kolicinu ulja na srednjoj vatri pa spustati
krofnice. Prziti dok donja strana ne porumeni, okrenuti i nastaviti
przenje dok krofnice ne porumene jednako i sa druge strane.
Verzija za stampu
Verzija za stampu
* U ovom receptu ponovo dolazimo do ledenog kvasca, odnosno amonijaka za kolace, koji se u nasim krajevima tesko nabavlja... kao sto sam navela u samom receptu, mozete da ga zamenite praskom za pecivo ili sodom bikarbonom. Isto tako, ako nemate kardamon, cimet ce biti pristojna zamena.
* Recept je objavljen u online magazinu "Mezze"
Mniam :)
ReplyDelete:)))
DeleteCao, izgledaju dobro,njihovi su vise zbijeni i poprilicno masni:) Pozdrav iz Norveske
ReplyDeleteOvaj recept je spojen iz vise razlicitih recepata koje sam iscackala na netu i ispadnu super. Nisu zbijene, testo jeste mekse ali, uz dobro pobrasnjenu radnu povrsinu (a i samo testo treba poprasiti), da se raditi s njim. A da su masne, jesu... i sam naziv upozorava ;)
DeletePozdrav za Norvesku!
Super su ti. Mi volimo krofnice, ali ih nisam nikad tako pravila. Dodala sam recept u omiljene, pa probam :)
ReplyDeleteSuper su Ljiljo, probaj kad uhvatis vremena... i obavezno javi utiske :) Imam jos par norveskih peciva koja su mi bas onako vrh samo nikako da se uhvatim posla... a i kad napravim ne docekaju slikanje ;)
DeletePozzz
Kako im samo odoleti kad su tako slatke.:)))
ReplyDeleteAjde na jednu turu, taman dok ti stignes bice gotove :)
DeleteJako zanimljivo. Al ja sam luda za krafnicama, i ove izgledaju preeedivno!
ReplyDeletePrestala sam da jedem prženo tijesto, stomak mi više ne podnosi, a krofnice izgledaju tako zavodljivo...
ReplyDeleteExcellent post! We will be linking to this great content on our website. Keep up the good writing. 안전토토사이트
ReplyDeleteI would like to refer to your article on my blog and write it.
ReplyDeleteThe total look of your site is wonderful, let alone the content material!
ReplyDeleteThank you and best of luck.
ReplyDeleteThanks for sharing us a piece of great information that is actually helpful. Good day!
ReplyDeleteIt is very well written, and your points are well-expressed.
ReplyDeleteThank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
ReplyDelete