Wednesday, November 13, 2013

Labud peciva

Volim dizana testa, najvise da se igram sa njima... Posle panda hleba, zabica, deteline, spiralnog mramornog hleba, uvrnutih peciva i mnogih drugih oblika red je dosao na labud peciva.
Pipkavo jeste, komplikovano nije :)

Labud peciva

Sastojci:
500 g brasna
1/2 kasicice soli
60 g secera
1 suvi kvasac
1 jaje
100 g maslaca
2 dl mleka
100 g cokolade


Priprema:
Izmesati brasno i so, dodati suvi kvasac pa jos jednom dobro promesati suve sastojke. Napraviti udubljenje u brasnu, razbiti jedno jaje te sipati istopljeni maslac i toplo mleko. Umesiti mekano testo i ostaviti na toplom  oko 45 minuta ili dok se ne udvostruci.

Istopiti cokoladu.

Nadoslo testo prebaciti na radnu povrsinu i razvaljati oklagijom. Okruglim kalupom ili vecom casom/soljom vaditi krugove ili podeliti testo na kuglice pa svaku oklagijom istanjiti u krug. Zatim oblikovati jednog po jednog labuda. Na prvi krug testa naneti istopljenu cokoladu i to samo na donji deo kruga tako da ne ide do ivica i da je vecina fila u levom uglu.












Preklopiti krug na pola. Nozem zaseci gornji deo kruga za dve trecine, sa desne na levu stranu.












Iseceni deo razvuci i saviti u obliku glave labuda. Vrh "glave" pritisnuti prstima da dobijete maleni trougao. Nakon toga nozem napraviti par rezova na desnoj strani donjeg dela preklopljenog kruga.












I na kraju, odvojiti gornji sloj testa blago ga savijajuci prema gore. 























Prebaciti oblikovanog labuda na pleh oblozen papirom za pecenje i nastaviti sa oblikovanjem preostalih peciva. Ostaviti labude da nadolaze dok se rerna zagreva.

Rernu ukljuciti na 180 stepeni. Peci peciva, u zagrejanoj rerni, oko 15-ak minuta ili dok povrsina lepo ne porumeni.

Ostaviti peciva da se malo ohlade a zatim cacakalicom umocenom u ostatak istopljene cokolade iscrtati oko i usta labuda. 



* Recept se nalazi i u online casopisu "Mezze".


4 comments:

  1. Kada sam prvi put videla ova peciva potpuno su me fascinirala. Prelepo!

    ReplyDelete
  2. Looks very pretty ande delicious.. Hugs,

    ReplyDelete
  3. merhaba 1 kuru maya kaç gr lık maya gerekiyor 2 dl süt bu ne ölçüsü su bardağımı anlamadım türkçesini yazarmısınız ben türkiyeden yazıyorum bizim anlıyacağımız şekilde malzemeleri yazarsanız çok mutlu olurum sevgiler

    ReplyDelete