Thursday, November 14, 2013

Mozaik pita

Obecala sam vam mnogo kesten recepata... evo jos jednog :) 

Mozaik pita

Sastojci za biskvit:
6 jaja
6 kasike secera
6 kasike tople vode
4 kasike brasna
2 kasika kakaa
1 prasak za pecivo

Fil I:
500 ml mleka
150 g secera
2 pudinga od vanile
200 g maslaca ili margarina

Fil II:
250 g zasladjenog kesten pirea
50 g secera u prahu
300 g petit keksa, sitno izlomljenog
1 dl mleka
5 kasika pekmeza od kajsije (ako je pekmez redji 2-3 kasike)
1 kasika kakaa
rum po ukusu 




















Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh velicine 35x25 cm obloziti papirom za pecenje.

Prvo skuvati fil, puding i secer izmesati sa malo mleka a ostatak mleka staviti na vatru da provri. Kad mleko prokuva sipati razmuceni puding i, mesajuci, kuvati dok se ne zgusne. Prekriti povrsinu pudinga komadom plasticne folije i ostaviti da se ohladi.

Umutiti sneg od tri belanca, dodati 3 kasike secera i nastaviti miksanje dok se secer ne istopi. Dodati jedno po jedno zumance a zatim 3 kasike tople vode, 2 kasike brasna, 1 kasiku kakaa i pola paketica praska za pecivo te, najmanjom brzinom miksera, povezati sve sastojke. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, oko 15-ak minuta.
Na isti nacin pripremiti jos jedan biskvit ili ispeci koru od 6 jaja i kad se ohladi preseci kroz sredinu.

Izmiksati penasto maslac/margarin, dodati hladan puding i miksati dok smesa ne postane ujednacena i kremasta.

Za punjenje od kestena izmesati kesten, secer u prahu, sitno izlomljen keks, mleko, pekmez od kajsije, kakao i rum.

Biskvit premazati polovinom krema od vanile, rukama rasporediti i utapkati kesten masu, premazati ostatkom pudinga i poklopiti biskvitom. Lagano pritisnuti rukama da se gornja kora zalepi i ostaviti kolac u frizideru nekoliko sati, najbolje preko noci.

Verzija za stampu


* Po zelji preliti glazurom od cokolade, ja nisam.

* Ideja za ovaj kolac potice odavde... Svideo mi se izgled i sastojci koji cine ovaj kolac ali sam u samoj pripremi resila da ga malo izmenim. Kore su iz recepta za Kinder Pingui a filovi nesto izmenjenog omera u odnosu na original. 

* I ovaj recept ide Naletu, domacici blogerske igre "Ajme, koliko nas je"

5 comments: