Monday, November 11, 2013

Pasulj sa suvim sljivama

Obicno posle velikih proslava, gomile mesa i kolaca, spremam pasulj. Cesto bas ovaj, bez trunke mesa...

Pasulj sa suvim sljivama priblizio mi je tata, smernice za pripremu pruzila Coolinarika, vremenom sam ga prilagodila nasem ukusu i kao takvog vam ga predstavljam...

Pasulj sa suvim sljivama

Sastojci:
500 g pasulja
1 kasicica sode bikarbone
2 manje glavice luka
2 sargarepe
100 g suvih sljiva
so, vegeta

Zaprska:
4 kasike ulja
1 ravna kasika brasna
1 kasicica crvene paprike
1 dl tople vode


Priprema:
Pasulj preliti hladnom vodom i staviti na vatru da prokuva. Kad provri dodati kasicicu sode bikarbone i pustiti da kuva, na laganoj vatri, 15-ak minuta.
Procediti pasulj, isprati ga toplom vodom i vratiti u serpu. Dodati sitno iseckan luk i narendanu sargarepu, naliti vodu da pasulj ogrezne i vratiti na vatru. Dodati zacine i kuvati dok pasulj ne omeksa.

Suve sljive sitno iseckati ili usitniti u secku. Kad pasulj omeksa  dodati suve sljive, smanjiti vatru i ostaviti da lagano krcka 20-30 minuta.

Na kraju pripremiti zaprsku, zagrejati ulje a zatim dodati brasno i crvenu papriku, promesati i sipati toplu vodu. Ostaviti da provri pa sipati u pasulj. Krckajte jelo jos par minuta, po potrebi posolite.

Posluziti toplo!



* Recept je objavljen i u online casopisu "Mezze".


2 comments:

  1. Vrlo fino, mirisno i ukusno, nisam jos pravila sa dodatkom suvih sljiva, ali verujem da mu daju poseban smek.:)))

    ReplyDelete