Obicno posle velikih proslava, gomile mesa i kolaca, spremam pasulj. Cesto bas ovaj, bez trunke mesa...
Pasulj sa suvim sljivama priblizio mi je tata, smernice za pripremu pruzila Coolinarika, vremenom sam ga prilagodila nasem ukusu i kao takvog vam ga predstavljam...
Pasulj sa suvim sljivama
Sastojci:
500 g pasulja
1 kasicica sode bikarbone
2 manje glavice luka
2 sargarepe
100 g suvih sljiva
so, vegeta
Zaprska:
4 kasike ulja
1 ravna kasika brasna
1 kasicica
crvene paprike
1 dl tople
vode
Priprema:
Pasulj preliti hladnom vodom i staviti na vatru da prokuva.
Kad provri dodati kasicicu sode bikarbone i pustiti da kuva, na laganoj vatri,
15-ak minuta.
Procediti pasulj, isprati ga toplom vodom i vratiti u serpu.
Dodati sitno iseckan luk i narendanu sargarepu, naliti vodu da pasulj ogrezne i vratiti na
vatru. Dodati zacine i kuvati dok pasulj ne omeksa.
Suve sljive sitno iseckati ili usitniti u secku. Kad pasulj
omeksa dodati suve sljive, smanjiti
vatru i ostaviti da lagano krcka 20-30 minuta.
Na kraju pripremiti zaprsku, zagrejati ulje a zatim dodati
brasno i crvenu papriku, promesati i sipati toplu vodu. Ostaviti da
provri pa sipati u pasulj. Krckajte
jelo jos par minuta, po potrebi posolite.
Posluziti toplo!
Vrlo fino, mirisno i ukusno, nisam jos pravila sa dodatkom suvih sljiva, ali verujem da mu daju poseban smek.:)))
ReplyDeletePrefino!
ReplyDelete