Sunday, November 10, 2013

Kesten torta "Ogledalo"

Nepecena torta sa dve vrste fila od kestena, podlogom od lesnika i glazurom u kojoj se mozete ogledati ;)





















Kesten torta "Ogledalo"
(recept preuzet odavde)

Podloga:
115 g maslaca
1,5 kasika dzema od kajsije
150 g seckanih, pecenih lesnika
190 g mlevenih lesnika
2 kasike dzema od kajsije

Fil I:
250 g bele cokolade
80 ml slatke pavlake
300 g kesten pirea

Fil II:
500 ml slatke pavlake
25 g zelatina
12 kasika vode
5 kasika secera
300 g kesten pirea
3 kasike Bailey`s-a

"Sundjerasti" sloj:
150 g piskota
1,5 dl mleka
1 kasika Bailey`s-a
1 kasicica instant kafe
2 kasicice vruce vode

Glazura:
270 ml vode
90 ml javorovog sirupa ili meda
1,5 kasika instant kafe
14 g zelatina

Dekoracija:
15 - 20 pecenih lesnika
2 dl slatke pavlake


Priprema:
Istopiti maslac i dzem na laganoj vatri. Dodati seckane i mlevene lesnike, dobro izmesati. Tacnu namazati maslacem, poloziti na nju obruc kalupa za torte promera 28 cm takodje premazan maslacem ili oblozen papirom za pecenje, na dno utisnuti smesu od lesnika pa prebaciti tacnu u frizider.

Zagrejati slatku pavlaku, preliti je preko cokolade i nastaviti zagrevanje na laganoj vatri dok se cokolada ne istopi. Izmiksati kesten pire, dodati istopljenu smesu cokolade i slatke pavlake te nastaviti miksanje dok se sastojci ne sjedine. Pripremljen fil ostaviti u frizideru da se rashladi. Ohladjen fil izmiksati jos jednom.

Za drugi fil izmiksati kesten pire sa Bailey`s-om. Posebno izmiksati slatku pavlaku sa secerom. Zelatin sipati u manju posudu, preliti vodom i ostaviti sa strane desetak minuta da nabubri. Zatim, istopiti zelatin na laganoj vatri, ne sme da prokuva. Sipati istopljen zelatin u kesten pire i na kraju umesati pripremljenu slatku pavlaku.  

Rastopiti kafu u vrucoj vodi pa dodati mleko i Bailey`s. Svaku piskotu prelomiti na pola a zatim, jednu po jednu, umakati u ovu mesavinu.

Izvaditi tacnu iz fizidera, premazati podlogu sa 2 kasike dzema od kajsije i naneti prvi fil. Preko sloziti polovinu piskota a zatim premazati polovinom drugog fila. Na fil sloziti jos jedan red piskota umocenih u mesavinu kafe i Bailey`s-a i na vrh naneti ostatak drugog fila. Ostaviti tortu par sati u frizideru ili, jos bolje, preko noci.

Za glazuru preliti zelatin sa 180 ml vode i ostaviti desetak minuta da nabubri. Nakon toga ga istopiti na laganoj vatri (ne sme da prokuva). U istopljen zelatin dodati kafu, 90 ml vruce vode, med (javorov sirup) i dobro izmesati. Skinuti penu sa povrsine preliva a zatim kasikom, lagano, sipati tanak sloj glazure preko slozene torte. Ostaviti tortu par minuta u frizideru da se glazura stegne a zatim ponoviti prelivanje - ponovo sipati samo par kasika, rashladiti i tako redom dok se cela kolicina ne utrosi.

Ako zelite tortu ukrasiti lesnicima na poslednji sloj glazure utisnite lesnik i ostavite tortu u frizider da se glazura stegne i lesnici zalepe.

Rashladjenu tortu odvojiti od obruca a zatim okolo namazati umucenom slatkom pavlakom.

Verzija za stampu




















* Torta je radjena odavno (i slicice su poprilicno stare) ali iskoristicu je kao ulaznicu u igrici "Ajme, koliko nas je" jer je stvarno odlicna. Nale je ovomesecna domacica, a namirnica za koju se odlucila, omiljeni mi kesten tako da vas ovog meseca planiram bombardovati receptima sa kestenom ;)


5 comments: