Jedan od najlepsih italijanskih deserata... ako jos nemate omiljenu verziju, preporucujem :)
Sastojci:
4 zumanca
150 g secera
500 g Mascarpone sira
500 ml slatke pavlake
oko 300 g piskota
250 ml jake, kuvane, kafe
50 ml slatkog Marsala vina, ruma, viskija...
Priprema:
Izraditi penasto zumanca sa secerom a zatim smesu staviti na paru i mesati dok se ne zagreje i malo zgusne. Ostaviti da se ohladi.
*Ovaj korak mozete preskociti ako se ne plasite salmonele, znaci samo izmiksajte zumanca sa secerom i nastavite dalje.
Izraditi Mascarpone
sir, dodati hladnu smesu od jaja te nastaviti miksanje dok se sastojci ne povezu. Odvojeno, u plasticnoj posudi, izmiksati slatku pavlaku u cvrst slag, dodati
smesu zumanaca i sira i nastaviti miksanje dok ne dobijete gladak, ujednacen krem.
Izmesati vrucu kafu i Marsala vino odnosno rum, viski...
Obruc kalupa, promera 26 cm, staviti na tacnu
a zatim na dno slagati piskote koje prethodno treba umakati u mesavinu kafe i alkohola. Naneti polovinu pripremljenog krema te na njega poredjati novi red
piskota koje su, takodje, umocene u mesavinu kafe i alkoholnog pica. Na
piskote rasporediti ostatak krema, zagladiti povrsinu i premestiti tacnu u
frizider do sluzenja.
Pred sluzenje povrsinu posuti kakaom, tankim nozem odvojiti
stranice kalupa, skinuti obruc i posluziti.
* Recept se nalazi i u online casopisu "Mezze", septembar 2012.
* Tiramisu mozete pripremiti u casama/cinijicama i posluziti kao individualne porcije.
* Tiramisu mozete pripremiti u casama/cinijicama i posluziti kao individualne porcije.
Izgleda prelijepo u obliku torte. Iako nisam veliki ljubitelj tiramisua (zbog kave) ne bih odbila ovu krasnu krišku
ReplyDeleteun capolavoro di bellezza e di bontà, complimenti!
ReplyDeletedivota! jako fino i izgledom jako lijepo
ReplyDeleteKolači sa kafom su nešto posebno! Jako lepe slike!
ReplyDeleteTiramisu obozavam doduse ja sam vise za onu varijantu sa cijelim jajima i bez pvlake ali mislim da bi mi i ovaj sasvim fino pao
ReplyDeleteVolim kolače sa mascarpone...a volim i tiramisu.
ReplyDeleteObožavam tiramisu:) Ovaj tvoj izgleda fantastično, presek je odličan:) Volim da su jaja obrađena, tako da uvek glasam za ovakve verzije:) <3
ReplyDeleteTiramisu nisam nikada ranije pravila jer ne volim rum. Drage dame da li moze da se izbegne alkohol ? I da li je neko pravio tiramisu bez ruma? Pravila bih ga vrlo rado jer sve ostale sastojke prosto obozavam.
ReplyDeleteHvala unapred!
Snezana, mozete da izostavite alkohol ako ga ne volite ili zamenite rum nekim drugim alkoholnim picem. Kore ce se sasvim fino natopiti u kafi koja ce kolacu dati svoj smek i nema sanse da ne bude fino :)
DeleteVeliki pozdrav!
Kore = piskote... izvinjavam se, upravo sam kucala novi post pa sam izgleda u mislima ostala tamo :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDelete