Wednesday, November 6, 2013

Kesten kolac

Recept za ovaj kolac mi je pre mnogo godina prosledila sestra od ujaka, spremljen nebrojeno puta i uvek mu se rado vracam. Cesto se nadje na tacni sa slavskim kolacima jer je jednostavan i veoma izdasan. Kesten pire je glavni sastojak kako fila tako i kore i, za sve vas kojima se na slikama ucini da je kolac skromno premazan kremom, moram dodati da je ova kolicina fila sasvim dovoljna.

Kore se mogu menjati u zavisnosti da li vise volite kokos ili orahe... na slici je verzija sa kokosom.

Kesten kolac

Sastojci:
9 jaja
170 g secera
2 kasike (40 g) brasna
120 g mlevenih oraha ili kokosa
250 g kesten pirea

Fil:
150 g maslaca ili margarina
100 g secera u prahu
2 rebra cokolade za kuvanje
250 g kesten pirea
2 kasike ruma (ili po ukusu)

Glazura:
100 g cokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Veliki, dublji, pleh od rerne obloziti papirom za pecenje.

Odvojiti belanca od zumanaca te belanca izmiksati u cvrst sneg. U zumanca dodati secer i miksati dok smesa ne postane gusca i svetlija. Dodati brasno, kesten pire i orahe (kokos) pa sve dobro izmiksati. Na kraju, varjacom, umesati pripremljen sneg od belanaca. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci u zagrejanoj rerni 15-20 minuta. Ostaviti da se ohladi.

Za fil izmiksati maslac (margarin) sa secerom u prahu, dodati istopljenu cokoladu, kesten pire i rum. Miksati dok se svi sastojci ne povezu pa premazati ohladjenu koru. 

Na laganoj vatri istopiti cokoladu sa slatkom pavlakom (smesa ne sme da prokuva) te preliti kolac. Drzati na hladnom, moze u frizideru. 



* Ovaj recept saljem Naletu kao ulaznicu u igri "Ajme, koliko nas je" na temu kesten.



9 comments: