Tuesday, December 11, 2012

Pita sa kafom i piskotama

Pita sa kafom i piskotama je moja obrada "Sekretarica" pite... korama sam dodala malo kafe, gustin izmesala sa grizom a sredinu ukrasila piskotama umocenim u kafu i sve u svemu ispalo je dosta dobro narocito ako volite ukus kafe u kolacima.

Pita sa kafom i piskotama

Sastojci za kore:
50 g masti
100 g secera
2 kasike meda
1 jaje
1 kasicica sode bikarbone
1 kasika Nes kafe ili kesica kapucina
250-300 g brasna

Sastojci za fil:
500 ml mleka
200 g secera
4 ravne kasike gustina
2 kasike griza
2 kasicice arome vanile
250 g maslaca ili margarina

I jos:
200-250 g piskota
1,5 dl jake skuvane kafe

Glazura:
150 g cokolade za kuvanje
4,5 kasike ulja


Priprema:
Prvo skuvati fil: secer, gustin i griz izmesati sa malo mleka. Ostatak mleka staviti na vatru da provri. U vrelo mleko sipati smesu od gustina i griza i, mesajuci, kuvati dok se ne zgusne. Skinuti s vatre, dodati aromu vanile a zatim povrsinu fila prekriti komadom plasticne folije i ostaviti da se ohladi.

Poledjinu pleha (dimenzija 25x35 cm) namazati svinjskom masti (maslacem) i posuti brasnom ili podmetnuti papir za pecenje na kome ce se peci kore. 
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Umesiti kore - u serpicu sipati mast, secer, med, jaje i sodu bikarbonu. Staviti serpicu na laganu vatru i mesajuci prokuvati. Skinuti sa vatre, umesati Nes kafu/kapucino  a zatim dodati 200 g brasna i dobro izmesati varjacom. Na radnu povrsinu sipati 50 g brasna, istresti dobijenu smesu te rukama, pazljivo (jer je smesa topla), umesiti testo... po potrebi dodati i ostatak brasna (*objasnjenje na kraju posta).
Podeliti testo na dva jednaka dela, jedan deo ostaviti na povrsini posutoj brasnom a drugi prebaciti na radnu povrsinu, takodje, posutu brasnom. Posuti testo brasnom i oklagijom ga razvuci u koru velicine pleha. Dobijenu koru narolati na oklagiju a zatim prebaciti na poledjinu pripremljenog pleha, deo testa koji visi preko ivica pleha odrezati. Peci koru, u zagrejanoj rerni, 5-6 minuta.
Od ostatka testa, na isti nacin, pripremiti i ispeci jos jednu koru. Ostaviti kore da se ohlade.

Izmiksati omeksali maslac, dodati ohladjeni fil te miksati dok ne dobijete glatku kremu.

Na pleh ili tacnu staviti koru, premazati je polovinom pripremljenog krema te poredjati piskote umocene u skuvanu kafu. Preko piskota premazati ostatak krema i poklopiti korom.

U manju serpicu izlomiti cokoladu, dodati ulje i istopiti na laganoj vatri. Sipati glazuru preko kolaca i ostaviti preko noci da se cokolada stegne, a kore omeksaju.



* Korice sam mesila da budu veoma mekane (sa 250 g brasna) jer sam zelela da probam razliku izmedju normalno umesenog testa i onog malo mekseg i posto sam utvrdila da i nema neke posebne razlike mozete slobodno dodati 300 grama brasna kako bi dobili glatko testo koje se ne lepi a lagano razvija oklagijom. 
Kore su radjene sa visenamenskim brasnom... ako koristite meko preporucujem da mesite sa 300 g brasna.

* Piskote umacite u kafu samo donjim delom, lepse ce izgledati na preseku kolaca. Ako se umacu cele na preseku izgledaju kao tamna mrlja.

                                                   **************************
I evo je jos jednom...


Kore sam radila sa kapucinom od cokolade umesto Nes kafe a glazura je od 100 grama cokolade i 3 kasike ulja, za nijansu tanja ali dovoljna kolicina da prekrije ceo kolac. Sve ostalo je po receptu :)


19 comments:

  1. Divno izgleda. Volim kafu u kolačima.

    ReplyDelete
  2. Prekrasno izgleda i divno se reže, prava pita za ljubitelje kave u kolačima, a ja ju zbilja volim:)

    ReplyDelete
  3. Ko je rekao kafa? :) Božanstveno!

    ReplyDelete
  4. Odlicno izgleda. Ovakve pite su mi uvek preukusne, a dodatak kafe je pun pogodak :)

    ReplyDelete
  5. Super zvuči, volim kavu u kolačima! I predivno izgleda :))

    ReplyDelete
  6. Koliko zanimljivih detalja... da, sa umakanjem piskota treba biti pazljiv.
    Neobicna kombinacija sastojaka... Tako si ih divno isekla, svaka mrva je na svom mestu:) Pravi damski kolacici.

    ReplyDelete
  7. Sad sam željna kolača, a sada je 02:21h! ;)

    ReplyDelete
  8. Obožavam kolače sa kavom. Spremam recept obavezno ću isprobati.

    ReplyDelete
  9. obožavam kavu u kolačima, izgleda vrhunski!

    ReplyDelete
  10. Kad sam jih vidjela pomislila sam na tiramisu kocke :). Stvarno krasna pita :).

    ReplyDelete
  11. looks good and delicious

    ReplyDelete
  12. Hvala, drago mi je da vam se dopada :)

    ReplyDelete
  13. Before Commenting, I wanna say thank you for providing this great information.

    ReplyDelete
  14. We have read your blog. People can also visit our website…

    ReplyDelete
  15. I found your website perfect for my needs. It contains wonderful and helpful posts.

    ReplyDelete