Slaba sam na pekarske kifle i pletenice sa susamom. Ove prve sam nekoliko puta veoma uspesno pripremala a ako neko ima recept za ove druge bila bi mu izuzetno zahvalna :)
Danasnje pekarske kifle radjene su po receptu sa Ireninog bloga i sa njima zapocinje moja istraga u igrici "FBI rukavice" koju je osmislila mamajac.
Danasnje pekarske kifle radjene su po receptu sa Ireninog bloga i sa njima zapocinje moja istraga u igrici "FBI rukavice" koju je osmislila mamajac.
Trudila sam se da vam slikama pokazem svu mekocu i lepotu ovih kiflica... nadam se da sam uspela ;)
Pekarske kifle
Sastojci:
1 kg brasna
1 suvi ili kockica svezeg kvasca
500 ml mleka
4 kasike secera
4 kasicice soli
300 ml ulja
2 jaja
1 belance
Premaz:
1 zumance
3-4 kasicice tople vode
Priprema:
Izmesati brasno, so i secer. Dodati suvi kvasac i sve jos jednom promesati ili, ako radite sa svezim kvascem, prethodno ga potopiti u malo toplog mleka sa kasicicom secera i ostaviti da se aktivira.
U ciniju sa brasnom dodati jaja, belance, ulje i na kraju naliti toplo mleko te umesiti mekano testo. Ostaviti ga na toplom mestu da se udvostruci.
Radnu povrsinu blago posuti brasnom, istresti nadoslo testo, lagano ga premesiti a zatim podeliti na 30-ak delova. Svaki komadic testa oblikovati u lopticu i sloziti na radnu povrsinu.
Izmesati brasno, so i secer. Dodati suvi kvasac i sve jos jednom promesati ili, ako radite sa svezim kvascem, prethodno ga potopiti u malo toplog mleka sa kasicicom secera i ostaviti da se aktivira.
U ciniju sa brasnom dodati jaja, belance, ulje i na kraju naliti toplo mleko te umesiti mekano testo. Ostaviti ga na toplom mestu da se udvostruci.
Radnu povrsinu blago posuti brasnom, istresti nadoslo testo, lagano ga premesiti a zatim podeliti na 30-ak delova. Svaki komadic testa oblikovati u lopticu i sloziti na radnu povrsinu.
Uzeti jednu lopticu, oklagijom je razviti po duzini a zatim urolati u kiflicu. Oblikovane kifle slagati u pleh oblozen papirom za pecenje tako da spoj lezi na dnu.
Ostaviti slozene kiflice u plehovima dok se rerna zagreva.
Rernu ukljuciti da se zagreje na 200 stepeni.
Zumance razmutiti sa toplom vodom, premazati nadosle kiflice i peci, u zagrejanoj rerni, 12-15 minuta ili dok ne porumene.
Izgledaju baš lijepo i nježno :)
ReplyDeleteWau, kiflice zaista izgledaju predivno, meko i identicno:) Odlicne su:)
ReplyDeleteDa si uspela da dočaraš mekoću - lepotu ovih kiflića jesi! Kad bi po golubu poslala neku za doručak to bi bilo pravo:-) Za puter nebrini imamo!
ReplyDeleteIzgledaju savrseno! bas kao iz pekarnice.. vec im osjetim miris :)
ReplyDeletePrekrasne, nemam riječi :)
ReplyDeletestvarno su divne!
ReplyDeleteSuper su! Nadam se da su zadovoljile ocekivanja.Hvala,Mihaela!
ReplyDeleteSuper izgledaju!
ReplyDeletePredivno izgledaju!
ReplyDeleteIzgledaju predobro ! Krasno si ih napravila, vidi se da su mekane i jako su lijepe.
ReplyDeleteHvala devojke! Irena, prezadovoljna sam... planule su :)
ReplyDeletePo istom receptu ih spremam I one su savrsenstvo!
ReplyDeletezrobiłam są świetne polecam
ReplyDeleteI am going to attempt this soon. Hope they turn out as well as the ones I had in Pomaz!
ReplyDeletePravila sam ih po vasem receptu sto puta,ali mi uvek treba bar jos pola kg brasna,inace bude tako lepljivo.ne znam zbog cega to moze da bude,da l od jaja ili?sve u svemu divan je recept i lak :)
ReplyDeleteOprezo sa ovim kiflama…puno je šecera
ReplyDeleteI feel too good to read it this awesome blog.
ReplyDeleteI was very interested in the article. it’s quite inspiring I should admit.
ReplyDeleteThank you for posting such a great article!
ReplyDeleteKeep up the good work!. Thank you for this wonderful Article!
ReplyDelete