Friday, December 7, 2012

Pekarske kifle

Slaba sam na pekarske kifle i pletenice sa susamom. Ove prve sam nekoliko puta veoma uspesno pripremala a ako neko ima recept za ove druge bila bi mu izuzetno zahvalna :)

Danasnje pekarske kifle radjene su po receptu sa Ireninog bloga i sa njima zapocinje moja istraga u igrici "FBI rukavice" koju je osmislila mamajac.
Trudila sam se da vam slikama pokazem svu mekocu i lepotu ovih kiflica... nadam se da sam uspela ;) 

 
Pekarske kifle
 
Sastojci:
1 kg brasna
1 suvi ili kockica svezeg kvasca
500 ml mleka
4 kasike secera
4 kasicice soli
300 ml ulja
2 jaja
1 belance

Premaz:
1 zumance
3-4 kasicice tople vode


Priprema:
Izmesati brasno, so i secer. Dodati suvi kvasac i sve jos jednom promesati ili, ako radite sa svezim kvascem, prethodno ga potopiti u malo toplog mleka sa kasicicom secera i ostaviti da se aktivira.
U ciniju sa brasnom dodati jaja, belance, ulje i na kraju naliti toplo mleko te umesiti mekano testo. Ostaviti ga na toplom mestu da se udvostruci.

Radnu povrsinu blago posuti brasnom, istresti nadoslo testo, lagano ga premesiti a zatim podeliti na 30-ak delova. Svaki komadic testa oblikovati u lopticu i sloziti na radnu povrsinu.


Uzeti jednu lopticu, oklagijom je razviti po duzini a zatim urolati u kiflicu. Oblikovane kifle slagati u pleh oblozen papirom za pecenje tako da spoj lezi na dnu.


Ostaviti slozene kiflice u plehovima dok se rerna zagreva.

Rernu ukljuciti da se zagreje na 200 stepeni. 
Zumance razmutiti sa toplom vodom, premazati nadosle kiflice i peci, u zagrejanoj rerni, 12-15 minuta ili dok ne porumene.





20 comments:

  1. Izgledaju baš lijepo i nježno :)

    ReplyDelete
  2. Wau, kiflice zaista izgledaju predivno, meko i identicno:) Odlicne su:)

    ReplyDelete
  3. Da si uspela da dočaraš mekoću - lepotu ovih kiflića jesi! Kad bi po golubu poslala neku za doručak to bi bilo pravo:-) Za puter nebrini imamo!

    ReplyDelete
  4. Izgledaju savrseno! bas kao iz pekarnice.. vec im osjetim miris :)

    ReplyDelete
  5. Super su! Nadam se da su zadovoljile ocekivanja.Hvala,Mihaela!

    ReplyDelete
  6. Izgledaju predobro ! Krasno si ih napravila, vidi se da su mekane i jako su lijepe.

    ReplyDelete
  7. Hvala devojke! Irena, prezadovoljna sam... planule su :)

    ReplyDelete
  8. Po istom receptu ih spremam I one su savrsenstvo!

    ReplyDelete
  9. zrobiłam są świetne polecam

    ReplyDelete
  10. I am going to attempt this soon. Hope they turn out as well as the ones I had in Pomaz!

    ReplyDelete
  11. Pravila sam ih po vasem receptu sto puta,ali mi uvek treba bar jos pola kg brasna,inace bude tako lepljivo.ne znam zbog cega to moze da bude,da l od jaja ili?sve u svemu divan je recept i lak :)

    ReplyDelete
  12. Oprezo sa ovim kiflama…puno je šecera

    ReplyDelete
  13. I feel too good to read it this awesome blog.

    ReplyDelete
  14. I was very interested in the article. it’s quite inspiring I should admit.

    ReplyDelete
  15. Thank you for posting such a great article!

    ReplyDelete
  16. Keep up the good work!. Thank you for this wonderful Article!

    ReplyDelete