Ova simpaticna peciva sem naziva nemaju nista zajednicko sa smokvama... Smokvice su nesto nalik buhtlama s tim da se ova peciva umacu u kombinaciju maka i kristal secera sto im daje jednu posebnu notu i istovremeno ih odvaja od obicnih buhtlica.
Peciva se mogu puniti pekmezom, cokoladom, nutelom ili cime god pozelite a nista losija nece biti ni ako unutrasnjost ostane neispunjena. Nasa verzija punjena je lesnik kremom i belom cokoladom.
Smokvice
(recept preuzet odavde)
Sastojci:
450 gr brasna
450 gr brasna
1 paketic (7gr) suvog kvasca
2 kasike secera
1 kasicica soli
2 jaja
50 gr maslaca
150 ml toplog mleka
Za umakanje:
50 ml ulja
50 gr maka
150 gr secera
+
po zelji: cokolada, eurokrem, pekmez, orasi, lesnik...
Priprema:
U plasticnoj posudi izmesati brasno, suvi kvasac, secer i so. Dodati jaja, a zatim istopljeni maslac i toplo mleko. Umesiti mekano, lepljivo testo. Ostaviti testo da se podize narednih 30-40 minuta ili dok se volumen ne udvostruci.
U manju ciniju sipati ulje, a u vecoj izmesati nemleveni mak i secer.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, kratko premesiti da postane elasticno i pogodno za rad a zatim podeliti na komadice velicine ping-pong loptice. Za punjena peciva, svaki komadic istanjiti rukama u krug, na sredinu staviti fil po zelji, pokupiti krajeve testa tako da nadev ostane u sredini i oblikovati lopticu. Ako se radi bez punjenja, komade testa odmah oblikovati u loptice.
Nafilovane ili samo oblikovane loptice umakakati u ulje a zatim valjati u smesu maka i secera. Slagati peciva u pleh oblozen papirom za pecenje. Slozena peciva ostaviti da odmaraju dok se rerna zagreva.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Staviti peciva u zagrejanu rernu i peci 15 minuta ili dok povrsina blago ne porumeni, voditi racuna da se ne prepeku.
* Kolicina maka i secera moze se malo smanjiti ili preostalu mesavinu mozete rasporediti na peciva slozena u pleh.
baš su zanimljiva, i punjenje mi se jako sviđa. super!
ReplyDeleteHvala Tamara! Kod nas peciva bez punjenja nemaju bas neku prodju pa uglavnom utrpam krem ili cokoladu ;)
DeleteDivna su peciva! Volim mak i sigurno im da neki extra smek... :)
ReplyDeleteHvala Miki! Mirisno i ukusno pecivo, preporucujem :)
DeleteSuper preciva, odlicna ideja s punjenjem. Super su prezentovana.
ReplyDeleteHvala Gordana! Moji nisu bas ljubitelji orasa a ja sam zelela da ih napunim snegom od belanaca izmesanim sa orasima, mislim da bi to sa makom bila mrak kombinacija :)
DeleteVeoma lepe fotografije, peciva su odlična.
ReplyDeleteHvala :)
DeletePeciva su fenomenalna, fotografije i prezentacija odlični a kašičice su me oduševile. :)
ReplyDeleteHvala Zoko! Kasicice su mi ostale od svekrve, i meni su bas slatke a nikad se ne setim da ih upotrebim za slikanje :)
DeleteMeni je super dodatak vanjskog posipa, baš ih odvaja i vizuelno (vjerovatno i okusno) od ostalih buhtlica...
ReplyDeleteMene je taj posip i privukao i da znas da su mirisale na vanilu kad sam ih zagrizla onako vruce a u testu nema ni trunke vanile. Moj dragi je gundjao da bi vise voleo da nema maka koji se osipa a po meni bi to onda bila najobicnija slatka peciva... ukusi su razliciti :)
DeleteThis comment has been removed by the author.
ReplyDeleteNešto sam krivo kliknula pa sam i obrisala komentar, sad moram iznova pisat :D
ReplyDeleteAl ništa, buhtlice su mi prekrasne, izgledaju ko ježići i mak obožavam! :)
Hvala Anja!
DeleteI meni se to ponekad dogodi, ispisem ceo roman i sve nestane u trenutku pa onda ajde ispocetka ;)
prekrasno! i peciva i fotografije. odlicna ideja snimiti na novinama, jako mi se svidja!
ReplyDeleteHvala!
DeleteOvo je ustvari papir za pecenje u rolni koju sm razmotala preko stola. Pocetna ideja je bila da slikam na obicnom papiru za pecenje i kad sam otvorila fioku i videla ovaj papir setila sam se Aninih fotki na novinama i kako su simpaticno izgledale :)
Diivno! Stvarno divno izgledaju. Fotke su super :).
ReplyDeleteHvala ti puno! Tezim ja da jednog dana uradim fotke kao sto su tvoje ali nesto ne ide. Ipak ne odustajem, jos uvek se nadam :)
DeleteBaš, zanimljiva peciva!!!! I mislila sam se od kuda sada smokve:)
ReplyDeleteA fora je naziv, jel`da :)
DeleteOvo je nesto vrlo fino a super ti je i papir na kome si fotkala, ma mi ti zapravo volimo sve pecivo!:))))
ReplyDeleteI mi smo ludi za pecivom, a ako zatreba papir sa ovim uzorkom javi :)
DeleteSuper itgleda, mora da karamelizirani šećer u kombinaaciji sa makom savršen. Moram isprobati.
ReplyDeleteMeni se jako dopala kombinacija, moj dragi je deo "dekoracije" skidao, kaze da mu je malo previse ;)
Delete"smokvice" su ti divne, i sve si tako lijepo pofotkala. žličice su prekrasne!
ReplyDeleteHvala ti puno :)
DeleteOvo izgleda jako jako fino. Biljezim za probu! :)
ReplyDeletePrva fotografija mi se baš, baš dopada!
ReplyDeletemeni se jako dopadaju, isprobat ću ih svakako
ReplyDelete¡Que ricos tienen que estar....!
ReplyDeleteWhen I see this blog my mouth just started watering and I really want to eat this dessert at any cost. And I want to tell you about my favorite dessert and that is baklava and I need to eat this I just do baklava online order and got always the best baklava dessert just in a reasonable price.
ReplyDelete