Thursday, May 3, 2012

Smokvice


Ova simpaticna peciva sem naziva nemaju nista zajednicko sa smokvama... Smokvice su nesto nalik buhtlama s tim da se ova peciva umacu u kombinaciju maka i kristal secera sto im daje jednu posebnu notu i istovremeno ih odvaja od obicnih buhtlica.
Peciva se mogu puniti pekmezom, cokoladom, nutelom ili cime god pozelite a nista losija nece biti ni ako unutrasnjost ostane neispunjena. Nasa verzija punjena je lesnik kremom i belom cokoladom.




Smokvice
(recept preuzet odavde)

Sastojci:
450 gr brasna
1 paketic (7gr) suvog kvasca
2 kasike secera
1 kasicica soli
2 jaja
50 gr maslaca
150 ml toplog mleka

Za umakanje:
50 ml ulja
50 gr maka
150 gr secera
po zelji: cokolada, eurokrem, pekmez, orasi, lesnik...


Priprema:
U plasticnoj posudi izmesati brasno, suvi kvasac, secer i so. Dodati jaja, a zatim istopljeni maslac i toplo mleko. Umesiti mekano, lepljivo testo. Ostaviti testo da se podize narednih 30-40 minuta ili dok se volumen ne udvostruci.

U manju ciniju sipati ulje, a u vecoj izmesati nemleveni mak i secer.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom, kratko premesiti da postane elasticno i pogodno za rad a zatim podeliti na komadice velicine ping-pong loptice. Za punjena peciva, svaki komadic istanjiti rukama u krug, na sredinu staviti fil po zelji, pokupiti krajeve testa tako da nadev ostane u sredini i oblikovati lopticu. Ako se radi bez punjenja, komade testa odmah oblikovati u loptice. 
Nafilovane ili samo oblikovane loptice umakakati u ulje a zatim valjati u smesu maka i secera. Slagati peciva u pleh oblozen papirom za pecenje. Slozena peciva ostaviti da odmaraju dok se rerna zagreva.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Staviti peciva u zagrejanu rernu i peci 15 minuta ili dok povrsina blago ne porumeni, voditi racuna da se ne prepeku.



* Kolicina maka i secera moze se malo smanjiti ili preostalu mesavinu mozete rasporediti na peciva slozena u pleh.



32 comments:

  1. baš su zanimljiva, i punjenje mi se jako sviđa. super!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tamara! Kod nas peciva bez punjenja nemaju bas neku prodju pa uglavnom utrpam krem ili cokoladu ;)

      Delete
  2. Divna su peciva! Volim mak i sigurno im da neki extra smek... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Miki! Mirisno i ukusno pecivo, preporucujem :)

      Delete
  3. Super preciva, odlicna ideja s punjenjem. Super su prezentovana.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Gordana! Moji nisu bas ljubitelji orasa a ja sam zelela da ih napunim snegom od belanaca izmesanim sa orasima, mislim da bi to sa makom bila mrak kombinacija :)

      Delete
  4. Veoma lepe fotografije, peciva su odlična.

    ReplyDelete
  5. Peciva su fenomenalna, fotografije i prezentacija odlični a kašičice su me oduševile. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Zoko! Kasicice su mi ostale od svekrve, i meni su bas slatke a nikad se ne setim da ih upotrebim za slikanje :)

      Delete
  6. Meni je super dodatak vanjskog posipa, baš ih odvaja i vizuelno (vjerovatno i okusno) od ostalih buhtlica...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mene je taj posip i privukao i da znas da su mirisale na vanilu kad sam ih zagrizla onako vruce a u testu nema ni trunke vanile. Moj dragi je gundjao da bi vise voleo da nema maka koji se osipa a po meni bi to onda bila najobicnija slatka peciva... ukusi su razliciti :)

      Delete
  7. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  8. Nešto sam krivo kliknula pa sam i obrisala komentar, sad moram iznova pisat :D
    Al ništa, buhtlice su mi prekrasne, izgledaju ko ježići i mak obožavam! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Anja!
      I meni se to ponekad dogodi, ispisem ceo roman i sve nestane u trenutku pa onda ajde ispocetka ;)

      Delete
  9. prekrasno! i peciva i fotografije. odlicna ideja snimiti na novinama, jako mi se svidja!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala!

      Ovo je ustvari papir za pecenje u rolni koju sm razmotala preko stola. Pocetna ideja je bila da slikam na obicnom papiru za pecenje i kad sam otvorila fioku i videla ovaj papir setila sam se Aninih fotki na novinama i kako su simpaticno izgledale :)

      Delete
  10. Diivno! Stvarno divno izgledaju. Fotke su super :).

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno! Tezim ja da jednog dana uradim fotke kao sto su tvoje ali nesto ne ide. Ipak ne odustajem, jos uvek se nadam :)

      Delete
  11. Baš, zanimljiva peciva!!!! I mislila sam se od kuda sada smokve:)

    ReplyDelete
  12. Ovo je nesto vrlo fino a super ti je i papir na kome si fotkala, ma mi ti zapravo volimo sve pecivo!:))))

    ReplyDelete
    Replies
    1. I mi smo ludi za pecivom, a ako zatreba papir sa ovim uzorkom javi :)

      Delete
  13. Super itgleda, mora da karamelizirani šećer u kombinaaciji sa makom savršen. Moram isprobati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Meni se jako dopala kombinacija, moj dragi je deo "dekoracije" skidao, kaze da mu je malo previse ;)

      Delete
  14. "smokvice" su ti divne, i sve si tako lijepo pofotkala. žličice su prekrasne!

    ReplyDelete
  15. Ovo izgleda jako jako fino. Biljezim za probu! :)

    ReplyDelete
  16. Prva fotografija mi se baš, baš dopada!

    ReplyDelete
  17. meni se jako dopadaju, isprobat ću ih svakako

    ReplyDelete
  18. ¡Que ricos tienen que estar....!

    ReplyDelete
  19. When I see this blog my mouth just started watering and I really want to eat this dessert at any cost. And I want to tell you about my favorite dessert and that is baklava and I need to eat this I just do baklava online order and got always the best baklava dessert just in a reasonable price.

    ReplyDelete