Monday, April 30, 2012

Sipak pita

Korice za ovu pitu radjene su sa pekmezom od sipka pa sam originalni naziv Pita od sipkova pekmeza zamenila kracim nazivom "Sipak pita".
Fil je takodje izmenjen u odnosu na originalni recept, za punjenje sam upotrebila odlican fil za Belu pitu i nastao je jedan jako dobar kolac.



Sipak pita

Testo:
6 kasika pekmeza od sipka
100 gr svinjske masti
100 gr secera
7 kasika vode
500 gr brasna
1 kasika (10 gr) sode bikarbone
1 jaje

Fil:
500 ml mleka
5 kasika gustina
250 gr maslaca
250 gr secera u prahu 
1 kesica slaga


Priprema:
U manjoj posudi sjediniti pekmez od sipka, mast i secer pa mesati na laganoj vatri dok se svi sastojci ne istope i povezu. Ostaviti smesu da se ohladi.

Zatim skuvati fil: u malo mleka razmutiti gustin, ostatak mleka staviti na vatru da prokuva. Sipati razmuceni gustin u provrelo mleko i mesati dok se smesa ne zgusne. Ostaviti da se malo ohladi, povrsinu kuvanog gustina prekriti parcetom plasticne folije (da se ne uhvati korica) i ostaviti da se ohladi u potpunosti.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Ohladjenu smesu od masti, pekmeza i secera izmesati sa ostatkom sastojaka za testo i umesiti. Podeliti testo na 5 jednakih delova, na brasnom posutoj radnoj povrsini razviti prvu koricu (ja sam koristila pleh 35x25 cm i dobila sam izuzetno tanke korice). Poledjinu pleha namazati svinjskom masti, maslacem ili uljem i posuti brasnom. Prebaciti razvijenu koru na pripremljen pleh i staviti u zagrejanu rernu da se pece oko 5 minuta (duzina pecenja zavisi od debljine kora, ako su deblje ostaviti ih koji minut duze). Za to vreme razviti sledecu koru i nastaviti dok svih 5 kora ne bude peceno. Pecene kore tankim nozem skinuti sa pleha na cistu kuhinjsku krpu, odnosno noz ugurati izmedju kore i pleha i samo blago povuci koru da sklizne na krpu.

Za fil izraditi maslac sobne temperature sa secerom u prahu. Dodati ohladjen gustin i sve dobro izmiksati. Posebno umutiti slag po uputstvu sa kesice. Dodati slag u izradjen fil i jos kratko izmiksati. Filovati korice.
Slozenu pitu ostaviti da prenoci a zatim seci na komade zeljene velicine.

Verzija za stampu


* Pitu, po zelji, mozete preliti glazurom od cokolade ili posuti secerom u prahu.

* Ovaj recept saljem Tihani, domacici igre Ajme, koliko nas je!


25 comments:

  1. Wow, ovo je definitivno po mom ukusu. Obozavam ovakve pite, a naziv je zaista original ;)

    ReplyDelete
  2. Predivno, fina krema, a pekmez od šipka mi je najdraži i kore su super. A i boja je lijepa :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni se posebno svidela boja, a dobro dodje i malo promene :)

      Delete
  3. Pita je divna. Mnogo mi se svidjaju korice. Baš su orginalne. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja obozavam pite i torte sa tim tankim korama i cesto ih radim, ove bi spadale u grupu ukusnih i jednostavnih za izradu ;) Fil sam izmenila jer je bio najobicniji beli fil od brasna, a ovaj Anin od gustina i slaga mi se cinio savrsenim u ovoj verziji i da znas da se super uklopio :)
      Pozdrav

      Delete
  4. Odlično si napravila pitu, prekrasna je ! Pekmez od šipka u koricama je originalna i super ideja !

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Branka! Jos da mi je pri ruci bila neka od onih tvojih domacih varijanti, to bi tek onda bio pun pogodak :)

      Delete
  5. Meni se ova pita mnogo svidja,mogu zamisliti ukus.Posto volim dzem od sipka,sigurno cu je isprobati.Super ti je ideja!!Pozz

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni je sipak jedan od omiljenih :) Javi utiske!
      Pozdrav

      Delete
  6. Kore sa mašću, voda na usta.
    Šipak voliiim, a supeeer ti je naziv :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Najlepse su sa svinjskom masti jel`da? Pozdrav od jos jednog ljubitelja sipka :)

      Delete
  7. Super naziv, a kolac je stvarno predivan.

    ReplyDelete
  8. Krasan kolač, ovo s šipkom super ideja.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Dunja! Probacu ja i sa nekim drugim pekmezom, svidela mi se ideja da malo razbijemo monotoniju posle Madjarice i Medene pite :)

      Delete
  9. Kolač izgleda prekrasno i fino :)

    ReplyDelete
  10. prekrasna je, super ideja sa šipkom za igricu :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. U planu je bio svezi nar, ali kad sam videla da je mesec pri kraju i igrica na izmaku setila sam se ove pite :)

      Delete
  11. Imam teglicu domaćeg pekmeza od šipka, koju ću iskoristiti da isprobam ovaj divni kolač. Divan je!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Tanja! Javi kako je proslo :)

      Delete
  12. ovo isto moram isprobati, predobro izgleda, samo da mi je još marmelada od šipka, moram nabaviti

    ReplyDelete