Ovaj kolac je nesto kao svecanija verzija strudle od jabuka sa vanila prelivom. Kore za savijace zamenjene su prhkim testom, ukus jabuka obogacen cajem od sipka a sve je uokvireno laganim i veoma ukusnim vanila kremom. Uz sasvim malo truda i sa kojim sastojkom vise, najobicnija strudla od jabuka, pretvorena je u elegantnu i zanimljivu tortu koju, bez ustrucavanja, mozete posluziti u bilo kojoj prilici.
"Strudla" torta
(recept preuzet odavde)
Potrebno za testo:
200 gr brasna
30 gr (2 kasike) secera
100 gr hladnog maslaca ili margarina
1 jaje
1-2 kasike mleka
malo soli
i jos:
2 kasike griza
Potrebno za fil:
850 gr ociscenih, neoguljenih, kiselkastih jabuka
1 limun, sok i malo kore
200 gr secera
1 stapic cimeta
3 kesice caja od sipka
1 vanili secer
40 gr gustina
po zelji cimet u prahu
Potrebno za preliv:
4 dl slatke pavlake
3 jaja
150 gr secera
1 ravna kasika pudinga od vanile
1 vanili secer
Priprema:
Izmesati suve sastojke za testo, dodati naseckan maslac i prstima sjediniti sastojke da dobijete mrvicastu smesu. Dodati jaje, mleko i sve, brzo, umesiti (testo ne treba dugo pritiskati, tek toliko da se sastojci povezu). Staviti testo u frizider na pola sata ili onoliko dugo dok fil ne bude spreman.
Za fil, iseckati jabuke na tanke listice. Dodati, redom, sve sastojke osim gustina i dinstati oko 15-20 minuta na srednjoj vatri da jabuke fino omeksaju. Skinuti s vatre, izvaditi stapic cimeta, kesice caja istisnuti da izadje sto vise tecnosti a zatim jabuke usitniti stapnim mikserom ili u multipraktiku. Vratiti jabuke u posudu u kojoj su se dinstale.
Razmutiti gustin u par kasika vode ili jabukovog soka, sipati ga u kasu od jabuka, vratiti na vatru i, mesajuci, kuvati jos minut, dva. Skinuti s vatre, po zelji dodati malo cimeta pa ostaviti na stranu da se ohladi.
Pripremiti okrugli kalup, promera 26 cm. Dno i stranice dobro premazati uljem ili maslacem (mozete prekriti papirom za pecenje, ja nisam).
Podeliti testo na dva dela, jedan deo prstima utisnuti na dno kalupa. Od ostatka testa napraviti valjak dovoljno dugacak da obuhvati obruc kalupa celom duzinom. Staviti valjak uz ivice donje kore, odnosno uz sam obruc, pa lagano prstima formirati "stranice" u visini kalupa. Po dnu, ravnomerno, rasporediti griz i vratiti kalup u frizider na jos desetak minuta.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
U medjuvremenu pripremiti preliv: sastojke za preliv sipati u plasticnu ciniju i izmesati kasikom (varjacom) da se jaja "razbiju" a puding istopi u tecnosti. Nemojte miksati smesu jer preliv nece uspeti!
Izvaditi kalup iz frizdera i naneti fil od jabuka. Zatim lagano, nikako u mlazu, sipati preliv - najbolje je da to uradite kasikom, kasiku po kasiku preliva pazljivo sipajte preko fila.
Staviti kolac u zagrejanu rernu i peci 15 minuta na temeperaturi od 200 stepeni. Zatim smanjiti vatru na 180 stepeni i nastaviti pecenje narednih 30-45 minuta ili dok ne primetite da se preliv zgusnuo a na povrsini se formirala deblja korica. Ukoliko primetite da se preliv, prilikom pomeranja kalupa, jos uvek mucka ispod korice, kolac nije spreman za vadjenje iz rerne.
Ako vam povrsina kolaca naglo tamni prekrijte je komadom folije.
Verzija za stampu
* Kolicina secera moze da se menja prema ukusu. U originalnom receptu u fil, kao i u preliv, ide po 60 gr secera - meni je to bilo premalo jer su jabuke dosta kisele same po sebi, a kolicina limunovog soka im je dodatno povecala kiselost. Povecala sam secer za vise nego duplo, a mozda ne bi bilo lose da sam malo smanjila i kolicinu limuna.
Najbolji nacin da odredite da li vam vise odgovara kolicina secera iz originalnog recepta ili iz ove moje verzije jeste da probate izdinstan fil i, u tom trenutku, korigujete secer. Znaci, krenete sa manjom kolicinom secera pa ako vam ne bude dovoljno slatko, u vruce jabuke sipate secer i dobro izmesate kako bi se secer istopio.
* Ovo je jedan od onih zahtevnijih kolaca gde uvek mozete racunati na neuspeh. Mora se postici savrsena gustina jabuka i preliva kako sve zajedno ne bi curelo prilikom secenja.
Fil od jabuka mora biti dovoljno gust, znaci vodite racuna da nema tecnosti u njima ili na dnu posude i da je gustin uspeo sve lepo da sjedini u guscu kasu.
Preliv treba sjediniti rucno, nikako mikserom, i pratiti sta se desava prilikom pecenja. Ponavljam, na povrsini se mora uhvatiti korica, a preliv se (ispod te korice) ne sme pomerati dok vi pomerate kalup - treba biti poput pudinga, mekano ali da se ne pomera. Ja sam kolac pekla u donjoj trecini rerne i trebalo mi je punih sat vremena da se preliv stegne dok je autorici ovog recepta bilo dovoljno 45 minuta. Zato zaboravite na vreme pecenja navedeno u receptu i samo pratite kako se preliv ponasa u vasoj rerni!
Ovo je moja ulaznica za ovomesecne kuVarijacije na temu caj!
Svima vama koji sutra proslavljate Badnje vece zelim prijatne trenutke u drustvu vasih najdrazih!
"Strudla" torta
(recept preuzet odavde)
Potrebno za testo:
200 gr brasna
30 gr (2 kasike) secera
100 gr hladnog maslaca ili margarina
1 jaje
1-2 kasike mleka
malo soli
i jos:
2 kasike griza
Potrebno za fil:
850 gr ociscenih, neoguljenih, kiselkastih jabuka
1 limun, sok i malo kore
200 gr secera
1 stapic cimeta
3 kesice caja od sipka
1 vanili secer
40 gr gustina
po zelji cimet u prahu
Potrebno za preliv:
4 dl slatke pavlake
3 jaja
150 gr secera
1 ravna kasika pudinga od vanile
1 vanili secer
Priprema:
Izmesati suve sastojke za testo, dodati naseckan maslac i prstima sjediniti sastojke da dobijete mrvicastu smesu. Dodati jaje, mleko i sve, brzo, umesiti (testo ne treba dugo pritiskati, tek toliko da se sastojci povezu). Staviti testo u frizider na pola sata ili onoliko dugo dok fil ne bude spreman.
Za fil, iseckati jabuke na tanke listice. Dodati, redom, sve sastojke osim gustina i dinstati oko 15-20 minuta na srednjoj vatri da jabuke fino omeksaju. Skinuti s vatre, izvaditi stapic cimeta, kesice caja istisnuti da izadje sto vise tecnosti a zatim jabuke usitniti stapnim mikserom ili u multipraktiku. Vratiti jabuke u posudu u kojoj su se dinstale.
Razmutiti gustin u par kasika vode ili jabukovog soka, sipati ga u kasu od jabuka, vratiti na vatru i, mesajuci, kuvati jos minut, dva. Skinuti s vatre, po zelji dodati malo cimeta pa ostaviti na stranu da se ohladi.
Pripremiti okrugli kalup, promera 26 cm. Dno i stranice dobro premazati uljem ili maslacem (mozete prekriti papirom za pecenje, ja nisam).
Podeliti testo na dva dela, jedan deo prstima utisnuti na dno kalupa. Od ostatka testa napraviti valjak dovoljno dugacak da obuhvati obruc kalupa celom duzinom. Staviti valjak uz ivice donje kore, odnosno uz sam obruc, pa lagano prstima formirati "stranice" u visini kalupa. Po dnu, ravnomerno, rasporediti griz i vratiti kalup u frizider na jos desetak minuta.
Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.
U medjuvremenu pripremiti preliv: sastojke za preliv sipati u plasticnu ciniju i izmesati kasikom (varjacom) da se jaja "razbiju" a puding istopi u tecnosti. Nemojte miksati smesu jer preliv nece uspeti!
Izvaditi kalup iz frizdera i naneti fil od jabuka. Zatim lagano, nikako u mlazu, sipati preliv - najbolje je da to uradite kasikom, kasiku po kasiku preliva pazljivo sipajte preko fila.
Staviti kolac u zagrejanu rernu i peci 15 minuta na temeperaturi od 200 stepeni. Zatim smanjiti vatru na 180 stepeni i nastaviti pecenje narednih 30-45 minuta ili dok ne primetite da se preliv zgusnuo a na povrsini se formirala deblja korica. Ukoliko primetite da se preliv, prilikom pomeranja kalupa, jos uvek mucka ispod korice, kolac nije spreman za vadjenje iz rerne.
Ako vam povrsina kolaca naglo tamni prekrijte je komadom folije.
Verzija za stampu
* Kolicina secera moze da se menja prema ukusu. U originalnom receptu u fil, kao i u preliv, ide po 60 gr secera - meni je to bilo premalo jer su jabuke dosta kisele same po sebi, a kolicina limunovog soka im je dodatno povecala kiselost. Povecala sam secer za vise nego duplo, a mozda ne bi bilo lose da sam malo smanjila i kolicinu limuna.
Najbolji nacin da odredite da li vam vise odgovara kolicina secera iz originalnog recepta ili iz ove moje verzije jeste da probate izdinstan fil i, u tom trenutku, korigujete secer. Znaci, krenete sa manjom kolicinom secera pa ako vam ne bude dovoljno slatko, u vruce jabuke sipate secer i dobro izmesate kako bi se secer istopio.
* Ovo je jedan od onih zahtevnijih kolaca gde uvek mozete racunati na neuspeh. Mora se postici savrsena gustina jabuka i preliva kako sve zajedno ne bi curelo prilikom secenja.
Fil od jabuka mora biti dovoljno gust, znaci vodite racuna da nema tecnosti u njima ili na dnu posude i da je gustin uspeo sve lepo da sjedini u guscu kasu.
Preliv treba sjediniti rucno, nikako mikserom, i pratiti sta se desava prilikom pecenja. Ponavljam, na povrsini se mora uhvatiti korica, a preliv se (ispod te korice) ne sme pomerati dok vi pomerate kalup - treba biti poput pudinga, mekano ali da se ne pomera. Ja sam kolac pekla u donjoj trecini rerne i trebalo mi je punih sat vremena da se preliv stegne dok je autorici ovog recepta bilo dovoljno 45 minuta. Zato zaboravite na vreme pecenja navedeno u receptu i samo pratite kako se preliv ponasa u vasoj rerni!
Ovo je moja ulaznica za ovomesecne kuVarijacije na temu caj!
Svima vama koji sutra proslavljate Badnje vece zelim prijatne trenutke u drustvu vasih najdrazih!
Srecan Bozic!!!
Wow, kako je ovo divno ;)) Ugodne blagdane ti želim ;)
ReplyDeletePrekrasna...Izgleda kao apple pie, samo obogacena vanila kremom.
ReplyDeleteLijep odmor i dobro praznicno raspolozenje za naredne dane!
Imam blagi osecaj da imas novi foto aparat :) Fotografije blistaju :)
ReplyDeleteDivno izgleda!
ReplyDeleteSve najbolje za blagdane i u Novoj godini Mihaela!
Lijep pozdrav:)
JCG, Jasna, hvala! Sve najbolje i vama!
ReplyDeleteMila, vec duze vreme imam novi aparat ali nisam znala da se sluzim s njim :( Ni ovo nije nesto sta sve taj aparat moze, ali bitno da ima pomaka :)
Zondra, hvala! Srecni praznici i tebi!
Baš super, još jedan novi recept s jabukama, a njih nikad dosta. Jedva čekam da ga isprobam.
ReplyDeleteSretne blagdane želim!
divna mi je ova torta!!
ReplyDeleteSretan i blagoslovnjen Božić!
Prekrasna torta..i također ću tebi i tvojoj obitelji poželjeti ugodne i sretne blagdane i sve najljepše u Novoj Godini...veliki pozdrav!
ReplyDeleteovo je fenomenalno, ja obožavam ovakve kolače. Zaista prekrasno
ReplyDeleteOdličan odabir Mihaela. Jeste jednostavno ali kao što kažeš ima gde da se zabrlja. Kad pečem ovakbe stvari obično pokrijem folijom, pa skinem posle određenog vremena. Onda mrdam dok je u rerni i kad centar prestane da se mrda kao žele onda je gotovo.
ReplyDeleteWFD, ako volis kolace sa jabukama, probaj obavezno!
ReplyDeleteTamara, sve najlepse i tebi!
Nely, hvala! Sve najlepse i vama!
Tamara, i ja sam uvek za kolac sa jabukama :)
Jelena, kako si ovo lepo srocila u jednoj recenici... upravo tako, kad se sredina ne mrda kao zele, gotovo :)
izgleda jako primamljivo! mljac! :)
ReplyDeleteJako lijepa tortica!
ReplyDeleteMihaela, sretan i blagoslovljen Božić tebi i tvojoj obitelji :)
Daleko, daleko - hvala!
ReplyDeleteHvala Majo! Sve najlepse i vama :)
Draga Mihaela, lijepo je na ovoj novoj adresi, Tortelina mi je baš simpatično. A ova torta- štrudla je posebno dobra. Jako mi se sviđa, recept je odličan i krasno izgleda !
ReplyDeleteTebi i tvojima želim vesele i lijepe blagdane, Sretan Božić i Sretnu Novu 2012.Godinu !!
Predivno... :) Zaista super ideja i posebno mi je zanimljiv dodatak caja od sipka!
ReplyDeleteSvidja mi se recept, ideja sa čajem je odlična! Novi blog ti je prelijep. Tebi i tvojoj porodici sretni praznici!
ReplyDeletePrebacila sam se na novu adresu, koja nam nosi još mirisnije slastice! Imam osjećaj da mi sad miriše s ekrana ova "štrudla" :)
ReplyDeleteFotke mrak!
Želim tebi i obitelji sretan Božić i Novu godinu! :)
baš predivna štrudla u novom ruhu, fotke također predivne
ReplyDeleteŽelim sretne blagdane tebi i obitelji!
Prekrasno izgleda.
ReplyDeleteSretni blagdani tebi i tvojoj obitelji.
Predivno si ovo naptavila..svidja mi se primamljivi izgled a i kako recept zvuci isto tako jako ukusno!!! Zelim tebi i tvojima srecnu Novu!!!
ReplyDeletePredivna tortica, izgleda jako sočno :).
ReplyDeleteSve lepo u Novoj godini!
Pozdrav,
C&T
Draga Mihaela,
ReplyDeletesve najbolje u novoj godini, tebi i tvojoj porodici!
p.s.
kolač izgleda divno, na prvi pogled sam mislila da je donji fil od smokava, koje nešto i ne volim, posle vidim da je od jabuka, baš deluje lepo i lagano i ukusno!
Branka, dobrodosla :) Hvala ti puno, sve najbolje ti zelim!
ReplyDeleteMiki, i meni je to bilo posebno interesantno ;)
Majo, hvala! I vama sve najlepse u novoj :)
Tadeja, hvala ti na svemu - ti ces znati na cemu :) Sve najlepse tebi i tvojima!
Nina i Sandra, hvala! Sve najbolje i vama :)
Cinnamon and Thyme, hvala na poseti! Srecna Nova!
mamajac, hvala! Sve najbolje i tebi i tvojim momcima :)
Petra, i tebi sve najbolje zelim :)
ReplyDeleteIzgleda fantasticno
ReplyDeleteHvala :)
DeleteLepo izgleda a i potrebno je malo vise truda a i vremena uloziti!
Delete