Friday, May 25, 2012

Dukat buhtle

Dukat buhtle su buhtlice za jedan zalogaj, idealne za sve one koji se neprestano zale da su buhtle nedovoljno nafilovane.




Pre par meseci, na internetu sam naletela na sliku (gde mozete pogledati pripremu) i svidela mi se ideja jer moji spadaju u grupu kojoj nikada nije dosta fila u dizanim buhtlama. Od tada smo se u potpunosti prebacili na ovu mini varijantu, jedino sto sam promenila u odnosu na slike pripreme je komadic cokolade u svakoj buhtlici. Cokolada moze da se zameni pekmezom, visnjom, komadicima kajsije...

Dukat buhtle

Sastojci:
300 gr brasna
1 kasicica suvog kvasca
1 dl mleka
3 kasike secera
1/2 kasicice soli
1 jaje
50 gr maslaca

i jos:
50 gr maslaca
13 kockica cokolade


Priprema:
Izmesati kvasac sa toplim mlekom i kasicicom secera pa ostaviti na toplom mestu da se aktivira. 
U medjuvremenu, u plasticnoj posudi, sjediniti brasno, so, secer, iseckan maslac i jaje. Dodati aktiviran kvasac i umesiti mekano testo. Prekriti cistom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu dok se ne udvostruci.
Za to vreme pripremiti cokoladu, svaku kockicu preseci na dva jednaka dela (ostace vam jedna polovina viska).

Istresti testo na radnu povrsinu blago posutu brasnom i podeliti na 25 kuglica. Svaku kuglicu malo istanjiti na dlanu, staviti polovinu kockice cokolade i ponovo oblikovati lopticu tako da je cokolada fino ususkana u sredini. 
Manji kalup ili keramicku posudu namazati maslacem i poredjati pripremljene loptice. Istopiti 50 gr maslaca i toplim preliti buhtlice u plehu. Prekriti pleh kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu dok se rerna zagreva.

Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni. Peci buhtlice 15-20 minuta ili dok povrsina lepo ne porumeni. Pecene buhtle istresti iz pleha i ostaviti da se ohlade. Pred sluzenje posuti secerom u prahu.

Verzija za stampu


* Testo je masno i podatno za rad samo vodite racuna da vam je fil lepo upakovan u sredinu kako ne bi doslo do pucanja i razlivanja prilikom pecenja. Ako vam, ipak, testo nakon prvog dizanja ostane mnogo lepljivo dodajte malo brasna. 




42 comments:

  1. Kako su slatke, sljedeci put kad buhtle budu na redu, probacu ovu mini verziju. U pravu si bude vise fila kad su manje :) Divne slike

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  2. Hvala Gordana!
    Kod nas je fil uvek problem, moji nece nista bez nekog "sadrzaja" u sredini i to da ga je tona po mogucnosti ;)
    Puno te pozdravljam

    ReplyDelete
  3. Buhtlice izgledaju prekrasno! Baš mi se sviđa ova mini verzija!

    ReplyDelete
  4. Jako, jako su lijepe :) Buhtlice volim odmalena jer mi ih je baka pekla i obožavam kad imaju puno fila! Isto ko kod makovnjača i orehnjača, ako nisu prepune, nije to to :D
    Zato su ove idealne.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod mene je obrnuto, strudle volim da su srednje nafilovane, ustvari ako je moguce da je ista kolicina testa i fila... jos uvek vezbam da to postignem ;)

      Delete
  5. Baš mi je dobra ova verzija. I moji ih uvijek još dodatno mažu zato što im je malo fila. Fantastično!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I moji stalno nesto naknadno mackaju, nikad im dosta :)

      Delete
  6. Prekrasne su ovako mini, čim zagrizeš dođeš do čokolade :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas tako, sa svakim zalogajem "uhavtis" i malo fila :)

      Delete
  7. Mnogo mi se dopadaju, ovako majušne.I ja volim više fila nego testa. :)

    ReplyDelete
  8. Baš lep recept. Sviđa mi se. .)

    ReplyDelete
  9. jao što su sitne! Izgledaju tako lagano i prozračno da doslovno slinim nad fotografijama :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala moonea! Prilicno su vazdusaste, bar dok su tople... kod nas nikad ne docekaju neko zestoko hladjenje ;)

      Delete
  10. E zbog njihov zvockanja,ja ih odavno pravim manje,no svejedno ih volim samo dok su tople..slike su predivne!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Mirjana! Meni, iskreno, nije palo na pamet da ih malo smanjim ali cim sam videle ove fotke znala sam da ce se moji oduseviti ovim mini verzijama i "pojacanim" filom :)

      Delete
  11. Super su. Drago mi je da ti se svideo recept za testo. Probaću i ja ovu prepolovljenu verziju. Pozzz

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da ce vam se svideti :)

      Delete
  12. Predivne buhtlice,dopadaju mi se ovako mini.

    ReplyDelete
  13. Predivne, stvarno savršene. Ovaj recept si spremam! :)

    ReplyDelete
  14. Dopadaju mi se u ovom mini izdanju, preslatke su:)

    ReplyDelete
  15. hja volim sve minijature, preslatke su ti buhtlice, i također spadam u kategoriju onih kojima nikad dovoljno fila u buhtlama :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam za sve vrste minijatura :)

      Delete
  16. Izgledaju extra, buhtle još nisam pravila ali moram to da probam mada bi moji verovatno navijali da unutra bude krem i to dostaaa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja obozavam slatka testa i cesto ih radim, a filujem i ono sto niko ne bi jer kod mojih ne prolazi nista sto nema neko "iznenadjenje u unutrasnjosti" :)

      Delete
  17. I ja volim brdo fila, malo testa... :) Jos kad su sa domacim pekmezom od sljiva... :)
    Predivne fotke! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Eeee Miki, da mi je taj domaci pekmez :)
      Hvala!

      Delete
  18. Predivno izgledaju! Uvijek više fila, naravno :)

    ReplyDelete
  19. Impresivan izgled. Jako volim buhtlice sa nadjevom od čokolade. Koliko ih dugo nisam jeo - niti se sjećam. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kod nas je cokolada broj jedan u svim kombinacijama, najcesce testa punim upravo sa cokoladom i to onom za kuvanje, ona mi se najlepse uklapa sa testom :)
      Nadam se da ce ove buhtlice biti inspiracija i za jednu tepsiju istih na vasem stolu ;)

      Delete
  20. Maintain in head abs that whatever was dangerous about going full
    abdominals and I cognise many tight supporters who continue to swear upon it.


    my web page; click here to read

    ReplyDelete