Naizgled sasvim obicna i ne posebno privlacna, ova torta osvaja svojim jedinstvenim ukusom i mekocom. Priprema je mozda malo zahtevnija ali je rezultat vredan svakog truda, kaze moj suprug ;)
Kod nas je Japanska torta toliko cesto na repertoaru da smo je isprobali na sve moguce nacine koji se mogu pronaci na internetu - radjena je u kombinaciji sa kakaom kako bi se postigao zebra efekat, zatim u obliku muffinsa ali najcesce upravo ovakva, sasvim obicna. Sto se preliva tice i tu smo poprilicno eksperimetisali sa raznim dzemovima, karamelom, cokoladom, vocem... Ovaj put servirana je sa prelivom od svezih jagoda koje su bile tema majskog izdanja casopisa "Mezze".
Za preliv staviti jagode i secer u multipraktik ili blender i ukljuciti da se jagode sitno iscekaju (samelju) i povezu sa secerom u prahu. Posluziti uz rashladjenu tortu.
Kod nas je Japanska torta toliko cesto na repertoaru da smo je isprobali na sve moguce nacine koji se mogu pronaci na internetu - radjena je u kombinaciji sa kakaom kako bi se postigao zebra efekat, zatim u obliku muffinsa ali najcesce upravo ovakva, sasvim obicna. Sto se preliva tice i tu smo poprilicno eksperimetisali sa raznim dzemovima, karamelom, cokoladom, vocem... Ovaj put servirana je sa prelivom od svezih jagoda koje su bile tema majskog izdanja casopisa "Mezze".
Japanska torta od sira
Sastojci:
250 gr krem sira
50 gr maslaca
100 ml mleka
60 gr brasna
20 gr sitnog kukuruznog brasna
2 kasikice limunovog soka
2 kasicice arome vanile
6 jaja
1/4 kasicice cream of tartar (ili limunovog soka)
140 gr secera
Preliv:
400 gr jagoda
100 gr secera u prahu (kolicina secera zavisi od slatkoce jagoda)
Priprema:
Zagrejati
rernu na 160 stepeni, zica treba biti postavljena u donju trecinu rerne. Okrugli kalup za tortu (sa stranicama koje se
odvajaju), promera 22 cm, obloziti papirom za pecenje. Kalup, spolja, obloziti sa dva sloja aluminijumske folije kako voda ne bi ulazila u kalup prilikom pecenja. Ostaviti pripremljen kalup sa strane.
Istopiti
krem sir, maslac i mleko na pari ili na laganoj vatri (ja
topim na laganoj vatri), ostaviti da se ohladi. U ohladjenu smesu dodati brasno,
kukuruzno brasno, zumanca, sok od limuna i aromu vanile.
Umutiti belanca da se zapene, dodati cream of tartar (limunov sok) i nastaviti miksanje dok belanca ne pocnu da se pretvaraju u cvrscu penu. Zatim, lagano miksajuci najmanjom brzinom miksera, dodati secer. Nastaviti miksanje
dok belanca ne postignu gustinu slaga.
U
smesu od belanaca dodati trecinu smese od krem sira i lagano izmesati varjacom. Dodati ostatak smese od sira i nastaviti mesanje da se sve lepo poveze (skidati smesu sa stranica posude i obavezno ici do dna posude). Mase sjediniti lagano kako bi smesa ostala penasta a ipak dobro izmesana. Sipati smesu u pripremljen kalup.
Kalup premestiti u veliki, dublji, pleh od rerne. Oko kalupa sa testom sipati dva litra vrele vode a zatim, oprezno, pleh prebaciti u zagrejanu rernu. Smanjiti rernu na 140 stepeni i kuvati tortu u pari 55 minuta. Nakon toga, smanjiti rernu na 130 stepeni i nastaviti kuvanje jos 15 minuta. Ako povrsina torte brzo tamni treba je prekriti komadom aluminijumske folije.
Tortu nakon pecenja ostaviti u iskljucenoj, zatvorenoj, rerni narednih 30 minuta. Zatim je izvaditi iz rerne, oprezno odstraniti foliju, odvojiti stranice kalupa a zatim i papir za pecenje i prebaciti tortu na tacnu. Ostaviti da se ohladi u potpunosti a zatim prebaciti u frizider ili na hladnije mesto do sluzenja.
Za preliv staviti jagode i secer u multipraktik ili blender i ukljuciti da se jagode sitno iscekaju (samelju) i povezu sa secerom u prahu. Posluziti uz rashladjenu tortu.
* Umesto jagoda, uz tortu, mozete servirati dzem, razne prelive, istopljenu cokoladu a mozete je posluziti i bez preliva.
* Ovaj recept saljem Zoki kao ulaznicu u blogerskoj igrici "Ajme, koliko nas je"!
* Ovaj recept saljem Zoki kao ulaznicu u blogerskoj igrici "Ajme, koliko nas je"!
Puno sam čitala o toj torti i baš me zanima tekstura, sočnost. Moram isprobati :)
ReplyDeleteProbaj obavezno, stvarno je nesto posebno!
DeleteSviđa mi se recept i kako torta izgleda. Nisam još imala priliku probati takav recept
ReplyDeleteProbaj, priprema jeste malo komplikovanija nego sto smo mi navikli ali stvarno je vredna truda kako kaze moj suprug :)
DeleteTorta izgleda baš mekano, a preljev od jagoda mmm :)
ReplyDelete:)))
Deleteja nikako da probam ovu tortu! super izgleda
ReplyDeleteProbaj, ubedjena sam da bi se i tebi dopala :)
DeleteIzgleda poput oblacica, nezno i vazdusasto.:)) p.s. moram da pohvalim i novi "look" bloga.:))
ReplyDeleteHvala Lana :)
DeleteBas si lepo opisala torticu, stvarno je poput oblacica ;)
Volim ovakve recepte,mnogo mi se dopada.
ReplyDeleteIzgleda da imamo slican ukus ;)
DeleteOdlicno izgleda, obozavam sve s jagodama i super mi je ovaj preljev
ReplyDeleteI mi smo uvek za jagode :) Hvala Gordana!
DeleteObožavam ovu tortu, tako predivno izgleda Mihaela!
ReplyDeleteHvala Majo :)
DeleteTorta deluje penasto,socno i ukusno. Dopada mi se preliv od jagoda:)
ReplyDeleteI kod mene omiljena a tvoja s dodatkom jagoda famozna
ReplyDelete