Wednesday, May 23, 2012

Zele kocke sa visnjama

Jednostavan starinski kolac iz mamine sveske, savrsen za ljetne vrucine koje slede.


Zele kocke sa visnjama

Sastojci:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
1 prasak za pecivo
1 ravna kasika kakaa

Fil:
1 l vode
10 kasika secera
500 gr visanja
2 pudinga od vanile (slatke pavlake)

2 dl slatke pavlake ili 2 kesice slaga


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh velicine 35x25 cm obloziti papirom za pecenje.
Izmiksati penasto jaja sa secerom, dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo i kakao pa najmanjom brzinom miksera sjediniti sastojke. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci u zagrejanoj rerni oko 15-ak minuta ili dok cackalica zabodena u sredinu biskvita ne izlazi suva. Ostaviti biskvit da se ohladi.

Za fil izmesati prasak za puding sa 2 dl vode. Ostatak vode (8 dl) staviti sa secerom na vatru da prokuva. Kad provri dodati ociscene visnje, ostaviti da smesa ponovo provri a zatim pustiti da kuva 5 minuta. Nakon toga sipati razmuceni puding i mesati dok se fil ne zgusne. Skinuti sa vatre, sipati na hladan biskvit i kasikom izravnati povrsinu. Ostaviti da se ohladi.

Izmiksati slatku pavlaku/slag pa naneti preko fila. Ukrasiti po zelji.

Verzija za stampu


* Ako volite sladje kolace obavezno pojacajte kolicinu secera u filu.


21 comments:

  1. Boja želea je nevjerojatna - i fenomenalna!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni se mnogo dopada boja zelea :)

      Delete
  2. osvježavajuće i fenomenalno!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Upravo tako, pa cak i meni koja nisam ljubitelj visanja :)

      Delete
  3. Jednostavan i lep kolac,bas mi se svidja!

    ReplyDelete
  4. Stari dobri receptic. Ja ga imam zabelezenog negde u varijanti sa jabukama i bez kakaoa u biskvitu. Izuzetno je osvezavajuc.
    Ne znam jesi li isprobala bez, ali papir za pecenje ti uopste nije potreban. Samo fino namazes pleh margarinom i pospes sa malkice brasna.

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja imam tu varijantu sa jabukama, odlican kolac.
      Sto se podmazivanja tice, u pravu si. Cak, rubovi kolaca budu mnogo pravilniji i lakse ih je zaliti kad se ide na podmazivanje pleha, papir ih malo skupi i "poguzva" na krajevima, ali ja od kada sam otkrila papir ne odustajem od njega ;)

      Delete
    2. Poznata mi je ljubav prema pek-papiru. :))) To mi je jedan od najboljih drugara u kujni, pored silikonskih spatula. Medjutim, kod ovakvih kolaca izbegavam jer kad se ovlazi biskvit od stajanja, meni se vecito cepa dok secem, ostavim u plehu kolac. Plus sto su coskovi smuljani i cini mi se da ne istresem ravnomerno smesu na papir, koliko to odradim na podmazanom plehu. :)

      Delete
  5. Slike su mi jako lijepe i sviđa mi se biskvit s kakaom! Fino! :)

    ReplyDelete
  6. Mmm baš osvježavajuće djeluju ove tvoje kocke, a i malo me podsjećaju na Schwarzwald tortu koju volim :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, nisam ni razmisljala o tome, mozda ima malo slicnosti :)

      Delete
  7. Kako je predivna boja želea,kocke su odlične.

    ReplyDelete
  8. Predivan osvezavajuci kolac, a boja je zaista posebna:) Super recept:)

    ReplyDelete
  9. Da li u verziji s jabukama ide keks kao podloga?

    ReplyDelete