Jednostavan starinski kolac iz mamine sveske, savrsen za ljetne vrucine koje slede.
Zele kocke sa visnjama
Sastojci:
5 jaja
5 kasika secera
5 kasika brasna
1 prasak za pecivo
1 ravna kasika kakaa
Fil:
1 l vode
10 kasika secera
500 gr visanja
2 pudinga od vanile (slatke pavlake)
2 dl slatke pavlake ili 2 kesice slaga
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh velicine 35x25 cm obloziti papirom za pecenje.
Izmiksati penasto jaja sa secerom, dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo i kakao pa najmanjom brzinom miksera sjediniti sastojke. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci u zagrejanoj rerni oko 15-ak minuta ili dok cackalica zabodena u sredinu biskvita ne izlazi suva. Ostaviti biskvit da se ohladi.
Za fil izmesati prasak za puding sa 2 dl vode. Ostatak vode (8 dl) staviti sa secerom na vatru da prokuva. Kad provri dodati ociscene visnje, ostaviti da smesa ponovo provri a zatim pustiti da kuva 5 minuta. Nakon toga sipati razmuceni puding i mesati dok se fil ne zgusne. Skinuti sa vatre, sipati na hladan biskvit i kasikom izravnati povrsinu. Ostaviti da se ohladi.
Boja želea je nevjerojatna - i fenomenalna!
ReplyDeleteI meni se mnogo dopada boja zelea :)
Deleteosvježavajuće i fenomenalno!
ReplyDeleteUpravo tako, pa cak i meni koja nisam ljubitelj visanja :)
DeleteJednostavan i lep kolac,bas mi se svidja!
ReplyDeleteHvala :)
DeleteStari dobri receptic. Ja ga imam zabelezenog negde u varijanti sa jabukama i bez kakaoa u biskvitu. Izuzetno je osvezavajuc.
ReplyDeleteNe znam jesi li isprobala bez, ali papir za pecenje ti uopste nije potreban. Samo fino namazes pleh margarinom i pospes sa malkice brasna.
I ja imam tu varijantu sa jabukama, odlican kolac.
DeleteSto se podmazivanja tice, u pravu si. Cak, rubovi kolaca budu mnogo pravilniji i lakse ih je zaliti kad se ide na podmazivanje pleha, papir ih malo skupi i "poguzva" na krajevima, ali ja od kada sam otkrila papir ne odustajem od njega ;)
Poznata mi je ljubav prema pek-papiru. :))) To mi je jedan od najboljih drugara u kujni, pored silikonskih spatula. Medjutim, kod ovakvih kolaca izbegavam jer kad se ovlazi biskvit od stajanja, meni se vecito cepa dok secem, ostavim u plehu kolac. Plus sto su coskovi smuljani i cini mi se da ne istresem ravnomerno smesu na papir, koliko to odradim na podmazanom plehu. :)
DeleteSlike su mi jako lijepe i sviđa mi se biskvit s kakaom! Fino! :)
ReplyDeleteHvala Anja :)
DeleteMmm baš osvježavajuće djeluju ove tvoje kocke, a i malo me podsjećaju na Schwarzwald tortu koju volim :)
ReplyDeleteDa, nisam ni razmisljala o tome, mozda ima malo slicnosti :)
DeleteKako je predivna boja želea,kocke su odlične.
ReplyDeleteHvala Sladjo :)
Deletekakva boja ..kao magla!!
ReplyDelete:)))
DeletePredivan osvezavajuci kolac, a boja je zaista posebna:) Super recept:)
ReplyDeleteWhat a beautiful treat!
ReplyDeleteDa li u verziji s jabukama ide keks kao podloga?
ReplyDeleteMoze :)
Delete