Monday, November 12, 2012

Peciva "Detelina"

I to ona sto donosi srecu... sa cetiri lista :)


Peciva "Detelina"

Sastojci:
600 g brasna
2 kasicice soli
1 kasicica praska za pecivo
1 paketic suvog kvasca
1 dl kiselog mleka ili gustog jogurta
1 jaje
1 dl ulja
2 dl mleka

- salama po zelji - isecena na kolutove
- jaje za premaz
- po zelji susam, kim, mak...


Priprema:
U plasticnoj ciniji izmesati 500 g brasna, so i prasak za pecivo. Dodati suvi kvasac pa jos jednom sve lepo izmesati. Napraviti udubljenje u brasnu, sipati kiselo mleko, jaje i ulje a zatim naliti toplo mleko i mesati dok se sastojci ne sjedine. Dodati ostatak (100 g) brasna i umesiti testo, prekriti kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu oko 1 sat.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Dva velika pleha od rerne obloziti papirom za pecenje.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom i tanko razvaljati.


Okruglim sekacem (kalupom) seci krugove koji trebaju biti velicine kao kolutovi salame koju cete koristiti. 
Staviti ispred sebe jedan iseceni krug od testa, prekriti ga kolutom salame i preko staviti jos jedan krug testa. 


Nozicem zaseci slozene krugove, otprilike 2/3 prema sredini, tako da dobijete osam "trouglica" (ja sam zasekla kao kazaljke na satu 12, 3, 6 i 9 a zatim izmedju dva dobijena reza, na sredini, zarezala jos jedanput).
Zavrnuti  jedan "trouglic" (listic) u desnu stranu a onaj do njega u levu da se spoje na sredini. Nastaviti spajanje dva i dva dela dok ne dobijete detelinu sa cetiri lista :) Ovaj deo najbolje je da odradite na plehu u kome cete peci peciva jer ce se oblik rasturiti dok ih budete prebacivali sa stola u pleh tako da cete svakako morati da ih popravite. Vodite racuna da ce peciva rasti, nemojte ih slagati previse blizu.

Premazati peciva umucenim jajetom, po zelji sredinu posuti susamom i peci oko 15-20 minuta u zagrejanoj rerni (ja sam pekla tacno 18 minuta).

Verzija za stampu


* Za isecanje krugova posluzila sam se poklopcem sa neke keramicke solje jer ni jedan sekac kojim raspolazem nije bio dovoljno veliki. Ako odlucite da radite sa parizerom ili nekim tanjim salamicama verovatno ce vam biti dovoljan standardni okrugli kalup ali za salame poput stisnjene sunke moracete pronaci vecu solju, cinijicu i sl.

* Od polovine testa radila sam ova peciva koja sam slozila u dva velika pleha od rerne, ostatak sam zamotala u kiflice i nagurala ih u jedan od slobodnih plehova ali racunam da bi mi za celu kolicinu trebalo tri pleha da sam ih malo zgusnula ili cetiri da sam ostavljala prostora kao na pocetku. Dakle, oblozite dva pleha, a onda ih menjajte kako koji oslobodite :)

* Ova simpaticna peciva videla sam pre nekoliko nedelja na internetu a u testu od kiselog mleka nasli su se zbog ovomesecne teme u igrici "Ajme, koliko nas je". Natasa, ovo je moja prva ulaznica :)

- Isprobano na jednom turskom, na jednom finskom blogu, na Coolinariki, na jednom bugarskom blogu i jos na jednom, a evo ih i u posnoj verziji, a zatim ovde :)


34 comments:

  1. Prelijepa su, razmisljam sta bi se moglo umjesto sunke :) U nekoj vegeterijanskoj varijanti

    ReplyDelete
  2. genijalno ti izgledaju ova peciva.

    ReplyDelete
  3. Prekrasno, zbilja imaš talenta za oblikovanje :)

    ReplyDelete
  4. Divni su ti! A šta kažeš da se malo slaninice isecka po kolutićima?:-) S obzirom da ima samo 1 dcl ulja mislim da ne bi bilo premasno, bilo bi mirisno, joooj:-)

    ReplyDelete
  5. Iskreno svaka čast na srpljenju za ovako nešto.Volim sva peciva, ali bi mi bilo žao da ovo pojedem.
    Ne razumijem se baš u vegetarijanstvoa ali mislim da bi mogao i sir u listićima (onaj za sendviče).

    ReplyDelete
  6. Mihaela, ovo izgleda genijalno! Svaka čast na strpljenju!!! I još si sve fotkala, korak po korak... Extra!!!

    ReplyDelete
  7. Izgledaju fantastično! Svaka čast!

    ReplyDelete
  8. Predivno, preslatko i prefino. :-)

    ReplyDelete
  9. Znači ja sam oduševljena ovim pecivom Extra je svaka čast na ideji. Ljudi od kad sam počela da radim svoj blog ja sam oduševljena koliko ljudi imaju kreativnosti u vezi sa hranom. BRAVO ♥♦♣♠

    ReplyDelete
  10. Em ukusno em prelepo. Dobitna kombinacija. Obožavam tvoja peciva.

    ReplyDelete
  11. Prijatno iznenađena. Pecivo obožavam tako da ću ovo sigurno isprobati. Svaka čast!

    ReplyDelete
  12. predivna peciva, baš jednostavno a efektno

    ReplyDelete
  13. Mihaela, tako su efektivna i divna!!

    ReplyDelete
  14. I found this great idea and tried myself, it was wonderful and so cute! Thanks for sharing!

    ReplyDelete
  15. Upravo sam napravila ova peciva. PRELEPO izgledaju i uopste nisu komplikovana za pravljenje.
    Savet: izaberite sunkicu a ne narezano belo curece (kao ja) jer je ono svetlo i slabo se vidi po zavrsenom pecenju (nije kontrast dovoljno velik)

    ReplyDelete
  16. Bravo!!! Ova peciva izgledaju savšreno. Svaka Vam čast na umeću!
    Fotografije, takodje moram pohvaliti!

    Želim Vam svako dobro u daljem radu!

    ReplyDelete
  17. predivan recept. napravila sam ove deteline jutros, za doruchak. testo je lako za oblikovanje, a ispali su vrlo ukusni. hvala za recept i zhelim vam sretnu novu godinu.

    ReplyDelete
  18. Bojana, drago mi je da vam se dopalo :)

    Sve najlepse i vama i vasoj porodici u 2013. godini!
    Veliki pozdrav

    ReplyDelete
  19. Hvala svima na komentarima i povratnim informacijama! Drago mi je da ima zadovoljnih degustatora, a i ovaj podatak za cureca prsa je zgodno znati :)

    ReplyDelete
  20. rosacea laser treatment Peculiar

    Here is my homepage Mandan rosacea specialist

    ReplyDelete