I to ona sto donosi srecu... sa cetiri lista :)
Sastojci:
600 g brasna
2 kasicice soli
1 kasicica praska za pecivo
1 paketic suvog kvasca
1 dl kiselog mleka ili gustog jogurta
1 jaje
1 dl ulja
2 dl mleka
- salama po zelji - isecena na kolutove
- jaje za premaz
- po zelji susam, kim, mak...
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Dva velika pleha od rerne obloziti papirom za pecenje.
Nadoslo testo istresti na radnu povrsinu posutu brasnom i tanko razvaljati.
Okruglim sekacem (kalupom) seci krugove koji trebaju biti velicine kao kolutovi salame koju cete koristiti.
Staviti ispred sebe jedan iseceni krug od testa, prekriti ga kolutom salame i preko staviti jos jedan krug testa.
Zavrnuti jedan "trouglic" (listic) u desnu stranu a onaj do njega u levu da se spoje na sredini. Nastaviti spajanje dva i dva dela dok ne dobijete detelinu sa cetiri lista :) Ovaj deo najbolje je da odradite na plehu u kome cete peci peciva jer ce se oblik rasturiti dok ih budete prebacivali sa stola u pleh tako da cete svakako morati da ih popravite. Vodite racuna da ce peciva rasti, nemojte ih slagati previse blizu.
Premazati peciva umucenim jajetom, po zelji sredinu posuti susamom i peci oko 15-20 minuta u zagrejanoj rerni (ja sam pekla tacno 18 minuta).
Verzija za stampu
* Od polovine testa radila sam ova peciva koja sam slozila u dva velika pleha od rerne, ostatak sam zamotala u kiflice i nagurala ih u jedan od slobodnih plehova ali racunam da bi mi za celu kolicinu trebalo tri pleha da sam ih malo zgusnula ili cetiri da sam ostavljala prostora kao na pocetku. Dakle, oblozite dva pleha, a onda ih menjajte kako koji oslobodite :)
* Ova simpaticna peciva videla sam pre nekoliko nedelja na internetu a u testu od kiselog mleka nasli su se zbog ovomesecne teme u igrici "Ajme, koliko nas je". Natasa, ovo je moja prva ulaznica :)
- Isprobano na jednom turskom, na jednom finskom blogu, na Coolinariki, na jednom bugarskom blogu i jos na jednom, a evo ih i u posnoj verziji, a zatim ovde :)
Predivno izgleda!
ReplyDeleteOduševljena sam!
ReplyDeletePrelijepa su, razmisljam sta bi se moglo umjesto sunke :) U nekoj vegeterijanskoj varijanti
ReplyDeleteTikvice ili patlidžan? :)
DeletePregenijalno...
ReplyDeletePregenijalno...
ReplyDeletegenijalno ti izgledaju ova peciva.
ReplyDeletePrekrasno, zbilja imaš talenta za oblikovanje :)
ReplyDeleteJako dekorativno izgledaju!
ReplyDeleteDivni su ti! A šta kažeš da se malo slaninice isecka po kolutićima?:-) S obzirom da ima samo 1 dcl ulja mislim da ne bi bilo premasno, bilo bi mirisno, joooj:-)
ReplyDeleteKako doooobrooooo izgleda!!!
ReplyDeleteFenomenalno izgleda!
ReplyDeleteIskreno svaka čast na srpljenju za ovako nešto.Volim sva peciva, ali bi mi bilo žao da ovo pojedem.
ReplyDeleteNe razumijem se baš u vegetarijanstvoa ali mislim da bi mogao i sir u listićima (onaj za sendviče).
Ova tvoja peciva su me oduševila.
ReplyDeleteMihaela, ovo izgleda genijalno! Svaka čast na strpljenju!!! I još si sve fotkala, korak po korak... Extra!!!
ReplyDeleteIzgledaju fantastično! Svaka čast!
ReplyDeletePredivno, preslatko i prefino. :-)
ReplyDeleteZnači ja sam oduševljena ovim pecivom Extra je svaka čast na ideji. Ljudi od kad sam počela da radim svoj blog ja sam oduševljena koliko ljudi imaju kreativnosti u vezi sa hranom. BRAVO ♥♦♣♠
ReplyDeleteEm ukusno em prelepo. Dobitna kombinacija. Obožavam tvoja peciva.
ReplyDeletePrijatno iznenađena. Pecivo obožavam tako da ću ovo sigurno isprobati. Svaka čast!
ReplyDeletepredivna peciva, baš jednostavno a efektno
ReplyDeleteMihaela, tako su efektivna i divna!!
ReplyDeleteOduševljena sam!
ReplyDeleteSavršeno izgledaju :)
ReplyDeleteI found this great idea and tried myself, it was wonderful and so cute! Thanks for sharing!
ReplyDeleteUpravo sam napravila ova peciva. PRELEPO izgledaju i uopste nisu komplikovana za pravljenje.
ReplyDeleteSavet: izaberite sunkicu a ne narezano belo curece (kao ja) jer je ono svetlo i slabo se vidi po zavrsenom pecenju (nije kontrast dovoljno velik)
Bravo!!! Ova peciva izgledaju savšreno. Svaka Vam čast na umeću!
ReplyDeleteFotografije, takodje moram pohvaliti!
Želim Vam svako dobro u daljem radu!
predivan recept. napravila sam ove deteline jutros, za doruchak. testo je lako za oblikovanje, a ispali su vrlo ukusni. hvala za recept i zhelim vam sretnu novu godinu.
ReplyDeleteBojana, drago mi je da vam se dopalo :)
ReplyDeleteSve najlepse i vama i vasoj porodici u 2013. godini!
Veliki pozdrav
Hvala svima na komentarima i povratnim informacijama! Drago mi je da ima zadovoljnih degustatora, a i ovaj podatak za cureca prsa je zgodno znati :)
ReplyDeleterosacea laser treatment Peculiar
ReplyDeleteHere is my homepage Mandan rosacea specialist
F E N O M E NA L N O :)
ReplyDeletesei bravissima i miei complimenti
ReplyDeleteizgleda fantastično :)
ReplyDelete