Kod mene poslednjih dana sve nesto jednostavno i brzo, takav je i ovaj kolac. Ako se izuzme pecenje biskvita nece vam trebati vise od 15-ak minuta da zavrsite posao. Fina poslatica prepuna cokolade za sve vas koji ne brojite kalorije :)
Cokoladni rolat
Biskvit:
8 jaja
8 kasika secera
8 kasika brasna
2 kasike pekmeza od kajsije
Fil:
250 gr maslaca
200 gr secera u prahu
100 gr otopljene cokolade
1 dl mleka
par kapi arome ruma (po ukusu)
Glazura:
150 gr cokolade
4,5 kasike ulja
Biskvit:
8 jaja
8 kasika secera
8 kasika brasna
2 kasike pekmeza od kajsije
Fil:
250 gr maslaca
200 gr secera u prahu
100 gr otopljene cokolade
1 dl mleka
par kapi arome ruma (po ukusu)
Glazura:
150 gr cokolade
4,5 kasike ulja
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Veliki, dublji, pleh od rerne obloziti papirom za pecenje.
Izmiksati belanca, postepeno dodati secer i nastaviti miksanje dok se secer ne istopi. Zatim, neprestano miksajuci, dodati jedno po jedno zumance. U penastu smesu dodati brasno i lagano varjacom izmesati. Na kraju dodati pekmez i jos jednom promesati da se svi sastojci lepo sjedine. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, 10-ak minuta. Ostaviti da se ohladi.
Hladan biskvit iseci na kockice 1x1 cm.
Za fil izmiksati maslac, dodati secer u prahu a zatim i istopljenu cokoladu. Kad se sastojci povezu dodati mleko i rum. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i nastaviti miksanje dok smesa ne postane glatka i ujednacena. U sjedinjenu masu dodati kockice biskvita i mesati da se kockice potpuno izgube u cokoladnom kremu.
Dobijenu smesu istresti na veci komad aluminijumske folije, oblikovati rolat, uviti ga u foliju i ostaviti u frizideru preko noci.
Sutradan istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri (ne sme da prokuva) i preliti hladan rolat. Ostaviti da se cokolada stegne pa posluziti.
Verzija za stampu
Verzija za stampu
* U originalnom receptu umesto mleka u fil ide 1 dl ruma pa ko voli neka izvoli :)
* Od ove smese dobicete dva srednja ili jedan veliki rolat, ako vam se to cini previse prepolovite sastojke.
* Recept sam pre mnogo godina prepisala iz nekakve knjizice sa kolacima, ne secam se ni ko je izdavac pa cak ni kako se zvala tako da cu vam taj podatak ostati duzna :)
Takve rolade sam obožavala kad sam bila mala, a i sad su mi jednako fine. Super je s glazurom :)
ReplyDeleteNe secam se da je moja mama radila ovakve rolate... a trebala je ;)
DeleteJako fora rolada, a sigurno i ukusna :) Kod tebe ima uvijek zanimljivih kolača :)
ReplyDeleteOvaj recept mi stoji u svesci ko zna od kada pa sam konacno resila da ga probamo. Stvarno je oldican :)
DeleteVidjela sam nekoliko fotki takvih rolada i uvijek me je zanimalo kako se dobije taj prošarani izgled. Sad si mi otkrila način izrade, a zapravo je vrlo jednostavan. Roladica izgleda mljac!
ReplyDeleteNe moze biti jednostavnije jel`da? Ja sam se bojala da ce mi fil ostati redak, ali do sutradan se super stegne, lagano se sece a i mljac je :)))
Deleteodlična tolada, mislim da čak i imam negdje pospremljen recept za takvu tortu!!
ReplyDeleteI ja sam se setila da imam recept za slicnu tortu koja nikada nije isprobana :) Moglo bi i ovo da se sipa u neku ciniju oblozenu folijom i sutradan premaze cokoladom ili da se radi neka polulopta torta npr. :)
DeletePredivno izgleda. Meni bi se jako dopala i verzija sa rumom... :)
ReplyDeleteMozda bi i ja probala ali imam sitnu decu :)
DeleteOdličan recept i ne čini mi se toliko kompliciran ako se uzme u obzir da sam stvaaaarno rijetko radio sa kolačima. A rolada sa slike mi se čini i više nego ukusna. I posuđe mi se jako sviđa. :)
ReplyDeleteHvala! Nije uopste komplikovano, cak naprotiv, ovde biskvit uopste ne mora savrseno uspeti jer se ionako sece i zamaze filom pa se sakriju svi nedostaci :)
Deleteodličan recept, i jako dekorativan!
ReplyDeleteHvala Tamara :)
DeleteSimpatičan rolat, zaista, a i vrlo je zahvalan što se kombinacije boja (ukusa) tiče :)
ReplyDeleteHvala Tina :)
DeleteTek sam sad naišla na tvoj blog i moram te pratiti jer su ti recepti super.. tako da si dodana na moju listu blogova koje pratim (blogroll) :)
ReplyDeleteOvaj rolat mi se jako sviđa, čim je čokolada u pitanju fino je.
Ali želim ti pohvaliti i recept Rupičasti kolač, tako divno izgleda, baš bih sad pojela jedan..
http://artonmyway95.blogspot.com/
Hvala Aria, dobrodosla :)
DeleteSuper je recept,dekorativan,a ima ga i količinski dosta:)
ReplyDeleteIma ga stvarno dosta, za manje drustvo je sasvim dovoljno pola smese :)
DeleteOdlicno i dekorativno:)
ReplyDeleteHvala :)
DeleteMnogo mi se dopada, Ja brojim kalorije ali u ovm slučaju ću rado da zažmurim. :)
ReplyDeleteI ja bi mogla polako poceti da ih brojim ali sve kontam od sutra :)
DeleteBas ti je dobar taj rolatic, kako samo odoleti svoj toj cokoladi.:))
ReplyDeleteUbice me cokolada :)
DeleteWhat a delicious dessert! Thanks for sharing this recipe with us. Your blog is great!
ReplyDeleteSlike su mracne, i sigurno je ukus fenomenalan, ali zbog kolesterola i kalorija ne pravim ovo,... samo se divim izgledu :)
ReplyDelete