Wednesday, May 30, 2012

Cokoladni rolat

Kod mene poslednjih dana sve nesto jednostavno i brzo, takav je i ovaj kolac. Ako se izuzme pecenje biskvita nece vam trebati vise od 15-ak minuta da zavrsite posao. Fina poslatica prepuna cokolade za sve vas koji ne brojite kalorije :)



Cokoladni rolat

Biskvit:
8 jaja
8 kasika secera
8 kasika brasna
2 kasike pekmeza od kajsije

Fil:
250 gr maslaca
200 gr secera u prahu
100 gr otopljene cokolade
1 dl mleka
par kapi arome ruma (po ukusu)

Glazura:
150 gr cokolade
4,5 kasike ulja


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Veliki, dublji, pleh od rerne obloziti papirom za pecenje.
Izmiksati belanca, postepeno dodati secer i nastaviti miksanje dok se secer ne istopi. Zatim, neprestano miksajuci, dodati jedno po jedno zumance. U penastu smesu dodati brasno i lagano varjacom izmesati. Na kraju dodati pekmez i jos jednom promesati da se svi sastojci lepo sjedine. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, 10-ak minuta. Ostaviti da se ohladi.
Hladan biskvit iseci na kockice 1x1 cm.

Za fil izmiksati maslac, dodati secer u prahu a zatim i istopljenu cokoladu. Kad se sastojci povezu dodati mleko i rum. Smanjiti mikser na najmanju brzinu i nastaviti miksanje dok smesa ne postane glatka i ujednacena. U sjedinjenu masu dodati kockice biskvita i mesati da se kockice potpuno izgube u cokoladnom kremu. 

Dobijenu smesu istresti na veci komad aluminijumske folije, oblikovati rolat, uviti ga u foliju i ostaviti u frizideru preko noci.

Sutradan istopiti cokoladu sa uljem na laganoj vatri (ne sme da prokuva) i preliti hladan rolat. Ostaviti da se cokolada stegne pa posluziti.

Verzija za stampu


* U originalnom receptu umesto mleka u fil ide 1 dl ruma pa ko voli neka izvoli :)

* Od ove smese dobicete dva srednja ili jedan veliki rolat, ako vam se to cini previse prepolovite sastojke.

* Recept sam pre mnogo godina prepisala iz nekakve knjizice sa kolacima, ne secam se ni ko je izdavac pa cak ni kako se zvala tako da cu vam taj podatak ostati duzna :)



29 comments:

  1. Takve rolade sam obožavala kad sam bila mala, a i sad su mi jednako fine. Super je s glazurom :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne secam se da je moja mama radila ovakve rolate... a trebala je ;)

      Delete
  2. Jako fora rolada, a sigurno i ukusna :) Kod tebe ima uvijek zanimljivih kolača :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ovaj recept mi stoji u svesci ko zna od kada pa sam konacno resila da ga probamo. Stvarno je oldican :)

      Delete
  3. Vidjela sam nekoliko fotki takvih rolada i uvijek me je zanimalo kako se dobije taj prošarani izgled. Sad si mi otkrila način izrade, a zapravo je vrlo jednostavan. Roladica izgleda mljac!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne moze biti jednostavnije jel`da? Ja sam se bojala da ce mi fil ostati redak, ali do sutradan se super stegne, lagano se sece a i mljac je :)))

      Delete
  4. odlična tolada, mislim da čak i imam negdje pospremljen recept za takvu tortu!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja sam se setila da imam recept za slicnu tortu koja nikada nije isprobana :) Moglo bi i ovo da se sipa u neku ciniju oblozenu folijom i sutradan premaze cokoladom ili da se radi neka polulopta torta npr. :)

      Delete
  5. Predivno izgleda. Meni bi se jako dopala i verzija sa rumom... :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mozda bi i ja probala ali imam sitnu decu :)

      Delete
  6. Odličan recept i ne čini mi se toliko kompliciran ako se uzme u obzir da sam stvaaaarno rijetko radio sa kolačima. A rolada sa slike mi se čini i više nego ukusna. I posuđe mi se jako sviđa. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Nije uopste komplikovano, cak naprotiv, ovde biskvit uopste ne mora savrseno uspeti jer se ionako sece i zamaze filom pa se sakriju svi nedostaci :)

      Delete
  7. odličan recept, i jako dekorativan!

    ReplyDelete
  8. Simpatičan rolat, zaista, a i vrlo je zahvalan što se kombinacije boja (ukusa) tiče :)

    ReplyDelete
  9. Tek sam sad naišla na tvoj blog i moram te pratiti jer su ti recepti super.. tako da si dodana na moju listu blogova koje pratim (blogroll) :)

    Ovaj rolat mi se jako sviđa, čim je čokolada u pitanju fino je.
    Ali želim ti pohvaliti i recept Rupičasti kolač, tako divno izgleda, baš bih sad pojela jedan..

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
  10. Super je recept,dekorativan,a ima ga i količinski dosta:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ima ga stvarno dosta, za manje drustvo je sasvim dovoljno pola smese :)

      Delete
  11. Mnogo mi se dopada, Ja brojim kalorije ali u ovm slučaju ću rado da zažmurim. :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ja bi mogla polako poceti da ih brojim ali sve kontam od sutra :)

      Delete
  12. Bas ti je dobar taj rolatic, kako samo odoleti svoj toj cokoladi.:))

    ReplyDelete
  13. What a delicious dessert! Thanks for sharing this recipe with us. Your blog is great!

    ReplyDelete
  14. Slike su mracne, i sigurno je ukus fenomenalan, ali zbog kolesterola i kalorija ne pravim ovo,... samo se divim izgledu :)

    ReplyDelete