Monday, June 4, 2012

Leptir torta


Volim jednostavne dekoracije, ne oduzimaju previse vremena a postizu zeljeni efekat. 
Torta sa vocnim leptiricima je jedna od najjednostavnijih torti, bar sto se ukrasavanja tice, koju sam ikada radila. Potrebno je samo par kolutova ananasa, jedna jagoda, nekoliko kriski lime-a i pola sata vremena da jednostavna torta prekrivena slagom poprimi pravi letnji izgled.



Ovu jednostvanu dekoraciju pronasla sam pre izvesnog vremena, odmah me osvojila i jedva sam cekala da je podelim dalje :) 
Torta na kojoj su se "igrali" leptirici delovala mi je nisko pa sam odlucila da je zamenim sa malo visljom i "bogatijom" tortom i tu sam se posluzila receptom za Crveno ogledalo, odlicnom tortom koju sam pravila ranije. 


Leptir torta

Sastojci za jedan biskvit:
2 jaja
1 belance
2 kasike secera
1 kasika brasna
1 kasika kakaa

Fil:
300 gr ananasa iz konzerve
10 gr zelatina
2 zumanca
200 gr secera
1,5 dl mleka
400 ml slatke pavlake

Dekoracija:
2,5 dl slatke pavlake
4 koluta ananasa iz konzerve
1 jagoda
8 kriski lime-a


Priprema:
Okrugli kalup (24 cm) podmazati maslacem (uljem) i posuti brasnom. Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni.
Izmiksati jaja, belance i secer. U penusavu smesu dodati brasno i kakao i izmesati varjacom da se sjedini. Sipati u pripremljen kalup i peci u zagrejanoj rerni 7-8 minuta ili dok cacakalica zabodena u sredinu biskvita ne izlazi suva.
Dok se biskvit pece umutiti jos jednu koru na isti nacin a zatim i nju ispeci. Ostaviti pecene biskvite da se ohlade.

Za fil iseckati ananas u multipraktiku ili blenderu da dobijete finu kasu. Ananas izmesati sa zelatinom i ostaviti da zelatin nabubri.
U medjuvremenu izmesati zumanca sa secerom i mlekom. Staviti zumanca na laganu vatru i kuvati, mesajuci, dok smesa ne prokuva. U vruce dodati ananas sa zelatinom, dobro izmesati da se zelatin istopi pa ostaviti da se ohladi.
Slatku pavlaku izraditi u cvrst slag, dodati ohladjenu smesu od ananasa i zumanaca a zatim sve zajedno dobro izmiksati. 

Okrugli kalup sa stranicama koje se odvajaju, sirine 26 cm, staviti na tacnu na kojoj cete posluziti tortu (dno kalupa nije potrebno). U sredinu kalupa staviti jedan biskvit, zaliti polovinom pripremljenog fila, zagladiti fil a zatim na sredinu fila staviti drugi biskvit. Zaliti ostatkom fila, poravnati povrsinu i ostaviti da se fil dobro stegne, najbolje preko noci.
Sutradan uskim nozem proci izmedju stranica kalupa i torte a zatim odvojiti kalup.

Izraditi 2,5 dl slatke pavlake i premazati tortu. Ukrasiti leptiricima.

Leptirici:
Svaki kolut ananasa preseci na cetiri jednaka dela. Jagodu izrezati na osmine, a lime na kriske. Odvojiti lime od korice, a zatim koricu preseci na dva jednaka dela.


Na spoljasnjim stranicama ananasa napraviti cik-cak rezove.
Zabosti u slag na torti krila leptira sacinjena od ananasa, u sredinu smesiti osminu jagode, a zatim na vrh koricu lime-a.

Verzija za stampu


* Tortu mozete posuti seckanim pistacima ili kristal secerom obojenim u zelenu boju. Ako se odlucite za secer posipajte tortu neposredno pred sluzenje jer ce secer vremenom da se istopi.

* Secer cete pripremiti tako da u manju ciniju sipate malo kristal secera i koju kap zelene boje. Mesajte viljuskom dok se secer u potpunosti ne oboji a zatim ostavite da se prosusi.


Ovako je torta izgledala u preseku

Iako se meni licno vise dopala ova letnja tortica puna leptirica centralno mesto na slavljenickom stolu zauzela je patika :) Starka je radjena od smese za plazma tortu i presvucena fondantom od Marhmallow bombonica. U smesu za plazma tortu dodala sam jednu izgnjecenu bananu a izbacila jaja.


A ako vam zatreba inspiracija na temu piletina, sir ili visnje zavirite u najnoviji broj online casopisa "Mezze" :)




23 comments:

  1. Ne znam koja torta ti je ljepše ispala.
    Dekoracija s leptirićima je predivna, torta izgleda tako živo da bih ju odma degustirala.
    Što se tiče torte patike, nije mi jasno kako si ovo tako lijepo napravila.

    Koja je to smjesa za plazma tortu?

    Nemam riječi, predivno su dekorirane!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Aria!

      Imas razne patike od fondanta/gumpaste na youtube, ja sam malo gledala a onda oblikovala onako kako mi je bilo najlakse :) Sto se plazma torte tice, to je torta od mlevene plazme, orasa i cokolade. Svako ima neku svoju verziju a posto moja nije bas precizna (vise je pravim od oka) najbolje da trazis na google, ukucaj samo Plazma torta i trazi nepecenu verziju :) Ako se "plasis" svezih (neobradjenih) jaja u kolacima mozes da ih zamenis bananom kao ja ;)

      Delete
  2. Jako lijepa je leptir torta, a presjek je jako primamljiv :) Patika je pravo remek djelo, svaka čast :)

    ReplyDelete
  3. Torte i dekoracije su me oduševile!

    ReplyDelete
  4. Prekrasna dekoracija! Taman kad si mi oduzela dah s prvom tortom, na dnu posta nađem još jednu takvu. Starka je odlično napravljena!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala ti puno :))) Mene su ovi leptirici ocarali cim sam ih prvi put videla samo sam cekala priliku da ih pripremam :)

      Delete
  5. Zelo zanimiva torta, tako prva, kot druga. Odlična ideja za dekoracijo prve torte, sigurno je tudi zelo dobra.
    Druga je zelo lepo in realistično izdelana. Čestitam!

    ReplyDelete
  6. Prekrasna i nevjerojatno jednostavna dekoracija. I ova je druga isto tako zanimljiva s tim što ja takve stvari ne znam raditi a i ne trudim se! Velika su mi djeca, sreća!
    Bravo, bravo! Sve je izvrsno, sve!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Snjezo!
      Mene te jednostavne dekoracije raspamete, neverovatno sta sve ljudi smisle. Moji su jos uvek mali, a ja se bas volim "igrati" sa hranom tako da je uzivanje obostrano :)

      Delete
  7. Jednostavno nemam riječi do ljepote!! Stvarno je, ali zaista prekrasna!! Baš proljetna! :)
    I starke su zakon, svaka čast!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala Majo! Kad sam je zavrsila i ja sam rekla "prava letnja tortica", podsetila me na poslednju igru leptira, cak sam u jednom trenutku milsila da je tako i nazovem :)

      Delete
  8. Obje su mi prekrasne :) Kod ove prve mi je presjek krasan, boje su lijepe i dekoracija je predobra! Ko bi rekao da se to sve može napraviti od voća :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bas sam napisala kod Snjeze, i meni je neverovatno sta sve ljudi smisle i koliko je jednostavnih dekoracija koje za tili cas obicno jelo pretvore u nesto potpuno novo :)
      Pozdrav

      Delete
  9. Predivna torta, jako mi se svidjaju leptirici.

    ReplyDelete
  10. Torta deluje bas ukusno, a dekoracija je genijalna:)

    ReplyDelete
  11. Such a beauty! I am sure my little girl would love to try her hands on making this butterfly cake. You are a genius!

    ReplyDelete
  12. Predivno izgledaju obe torte, hvala ti na ovoj ideji za leptiriće :)

    ReplyDelete
  13. jako mi se sviđa ova prirodna i iznad svega ukusna dekoracija. torta u presjeku odlično izgleda. a tek ova u obliku starke-tako nešto bih sebi za rođendan poželjela :))

    ReplyDelete
  14. Sjajna ideja za dekorisanje! Tako jednostavno, a efektno... :)

    ReplyDelete
  15. Sve mi se svidja:)))A leptirici su bas lepi i nezni i sto volim sto su i jestivi:))

    ReplyDelete
  16. Ovo ti je fantistično !! Obje torte, savršene. Leptirići mi se jako sviđaju, prava vesela i razigrana torta i tako se jednostavno naprave. Ipak razumijem zašto je "starka" imala centralno mjesto na stolu :), odlična i originalna !

    ReplyDelete