Thursday, June 7, 2012

Kukuruzni stapici

... po receptu kumine mame.


Priprema ovih peciva najslicnija je pripremi lisnatog testa s tim sto je odmaranje izmedju preklapanja znatno krace pa cete stvar brze privesti kraju. Margarin se pakuje u sredinu a zatim se testo savija sa sve cetiri strane prema sredini i jedino, sto sam ja pronasla kao vazno, je da u svakom trenutku razvijanja imate dovoljno brasna na radnoj povrsini i na povrsini samog testa kako se ne bi lepilo za stol ili oklagiju. 

Kolicina je dovoljna da nahrani vece drustvo tako da mozete krenuti sa pola smese ako ne planirate goste ;)

Kukuruzni stapici

Sastojci:
1 kg brasna
500 gr sitnog kukuruznog brasna
1 svezi kvasac
1 prasak za pecivo
70 gr (4 pune kasike) secera
30 gr (1,5 kasika) soli
oko 9 dl tople vode

i jos:
2 margarina (po 250 gr) sobne temperature
palenta ili griz za posipanje peciva


Priprema:
Izmrviti kvasac u 2 dl tople vode, dodati kasicicu secera i kasicicu brasna te ostaviti da se kvasac aktivira.
U medjuvremenu, u vecoj plasticnoj posudi, izmesati obe vrste brasna, secer, so i prasak za pecivo. Dodati aktiviran kvasac a zatim lagano dodavati toplu vodu dok ne dobijete meko, glatko testo koje se ne lepi za ruke. Ostaviti testo na toplom mestu dok se ne udvostruci.

Margarin staviti u kesu za zamrzivac i  oklagijom istanjiti u pravougaonik (slika 1). Isto uciniti sa drugim margarinom.

Istresti testo na radnu povrsinu posutu brasnom, tanko razviti a zatim na sredinu testa staviti tanko razvaljan margarin (slika 2), kesu odstraniti. Saviti testo sa desne strane da prekrije margarin do polovine (slika 3), nakon toga preklopiti i levu stranu tako da se margarin ne vidi (slika 4). Preklopiti, ponovo, levu stranu testa prema sredini (slika 5), a zatim i desnu da dobijete pravougaonik (slika 6). Posuti testo sa brasnom i ostaviti 5 minuta da odmori. Nakon toga, ponovo, razviti testo na povrsini posutoj brasnom a zatim na isti nacin jos jednom ispreklapati. Ostaviti testo da odmori 5 minuta, ponoviti preklapanje jos jednom, ostaviti jos 5 minuta da odmori a nakon cetvrtog razvijanja seci peciva.


Stapice po zelji posuti grizom ili palentom i peci u rerni zagrejanoj na 180 oko 15-20 minuta ili dok ne porumene onoliko koliko zelite.

Verzija za stampu


* Testo, isto tako, mozete seci na stapice pa uvijati u spirale (kao sto sam ja uradila s jednim delom), seci na sire trake a zatim u trouglove koje cete uvijati u kiflice ili vec po zelji. Peciva se mogu puniti sirom, sunkom... 
Ako ih razvijate tanko i secete na uze stapice imacete hrskavije kukuruzno pecivo, ako ih ostavite malo deblje imacete lisnatije pecivo te stoga kako ko voli :)

* Razvijanje margarina mozete preskociti, umesto toga izradite ga mikserom a zatim ga razmazite po sredini razvijenog testa.

* Stapici na slici radjeni su sa suvim kvascem i samo jedan deo ima posip od palente.


16 comments:

  1. Bas su medeni (a posebno soljica na tufne:), nisam jos pravila lisnato testo sa kukuruznim brasnom, odlicna ideja.:))

    ReplyDelete
  2. Puno su lijepi i tako lijepo prezentovani, a i meni je zapala za oko soljica na tufne :)

    ReplyDelete
  3. Jako su slatki, divno si prezentovala!
    šoljica na tačkice se strava uklopila u priču!
    Bookmarkujem:)

    ReplyDelete
  4. Volim ovakve grickalice i posebno mi se sviđa što ide i kukuruzno brašno. Jako lijepo si ih napravila i slikice su krasne !

    ReplyDelete
  5. Obozavamo ovakve slane grickalice!

    ReplyDelete
  6. Više volim slatko ali i slano prolazi tako da ovo spremam i isprobavam!

    http://artonmyway95.blogspot.com/

    ReplyDelete
  7. Ovo odlično izgleda,moram probati!

    ReplyDelete
  8. baš su krasni, jako hrskavo izgledaju

    ReplyDelete
  9. Ja kao izbegavam testo ovih dana, a ono svud oko mene.
    Jako ti ovo lepo izgleda, sviđaju mi se fotke - jednostavne i lepe.

    ReplyDelete
  10. Odlično izgledaju! Super ideja za ova nogometna poslijepodneva i večeri.

    ReplyDelete
  11. Odlična ideja, kao uvijek kod tebe..Štapići vrhunski, slika govori sve, sama za sebe!

    ReplyDelete
  12. Nikad ne bi rekla da su od kukuruza, tako divno izgledaju, a ja obožavam ovakve grickalice :)
    Divne fotke!

    ReplyDelete
  13. Drago mi je da vam se dopada :)

    ReplyDelete