Prosli vikend pripredjivala sam rodjendansku zurku za jednog dvanaestogodisnjaka. Nije zeleo tortu ali je zahtevao neku "cool" poslasticu i na kraju smo se slozili da ce se njegovim drugarima sigurno dopasti hamburgeri i pivo u slatkom izdanju ;)
Ideja za hamburgere potekla je od Bakerelle, u pitanju su muffinsi
koji se preseku kroz sredinu gde se postave krugovi Brownies-a (koji u ovom slucaju menjaju meso), a zatim
se vizuelni utisak dotera obojenim filom koji izigrava senf, kecap, salatu...
Za izradu hamburgera mozete koristiti bilo koji recept za mufins i brownies, mozete se cak posluziti i verzijama iz kutijice, ja sam recept za muffins pronasla ovde a Brownies sam smuckala iz nekoliko recepata tako da dobijem kolicinu dovoljnu sa mali pleh (velicine 28x18 cm) od kojeg sam izvukla tacno 12 krugova plus okrajci koji su ostali nakon secenja.
Ne dajte da vas zaplasi duzina ovog recepta jer nije ni upola toliko komplikovano koliko mozda izgleda na prvi pogled :)
Muffins
Sastojci:
180 g brasna
100 g secera
2 kasicice praska za pecivo
1/2 kasicice soli
110 g maslaca
120 ml kisele pavlake
2 jaja
2 kasicice arome vanile
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh za muffins obloziti papirnim korpicama ili podmazati maslacem/uljem i posuti brasnom.
Sve sastojke staviti u plasticnu posudu i izmiksati da masa postane sjedinjena i glatka. Napuniti pripremljene korpice i peci, u zagrejanoj rerni, oko 20-ak minuta. Ostaviti da se ohlade.
Brownies
Sastojci:
50 g cokolade
50 g maslaca
1 kasika kakaa
100 g secera
1 kasicica arome vanile
2 jaja
prstohvat soli
2 kasike brasna
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pripremiti manji pleh, dimenzije 28x18, podmazati ga maslacem/uljem i posuti brasnom.
Istopiti cokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, dodati secer i kakao a zatim aromu vanile i jaje. Izmiksati da se sve lepo poveze a zatim dodati drugo jaje, jos malo miksati i na kraju dodati so i brasno. Miksati dok smesa ne postane glatka. Sipati u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, 10-ak minuta ili dok cacakalica zabodena u sredinu ne izlazi suva. Ostaviti da se ohladi.
Za izradu hamburgera mozete koristiti bilo koji recept za mufins i brownies, mozete se cak posluziti i verzijama iz kutijice, ja sam recept za muffins pronasla ovde a Brownies sam smuckala iz nekoliko recepata tako da dobijem kolicinu dovoljnu sa mali pleh (velicine 28x18 cm) od kojeg sam izvukla tacno 12 krugova plus okrajci koji su ostali nakon secenja.
Ne dajte da vas zaplasi duzina ovog recepta jer nije ni upola toliko komplikovano koliko mozda izgleda na prvi pogled :)
Muffins
Sastojci:
180 g brasna
100 g secera
2 kasicice praska za pecivo
1/2 kasicice soli
110 g maslaca
120 ml kisele pavlake
2 jaja
2 kasicice arome vanile
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh za muffins obloziti papirnim korpicama ili podmazati maslacem/uljem i posuti brasnom.
Sve sastojke staviti u plasticnu posudu i izmiksati da masa postane sjedinjena i glatka. Napuniti pripremljene korpice i peci, u zagrejanoj rerni, oko 20-ak minuta. Ostaviti da se ohlade.
Brownies
Sastojci:
50 g cokolade
50 g maslaca
1 kasika kakaa
100 g secera
1 kasicica arome vanile
2 jaja
prstohvat soli
2 kasike brasna
Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pripremiti manji pleh, dimenzije 28x18, podmazati ga maslacem/uljem i posuti brasnom.
Istopiti cokoladu i maslac na laganoj vatri ili u mikrotalasnoj, dodati secer i kakao a zatim aromu vanile i jaje. Izmiksati da se sve lepo poveze a zatim dodati drugo jaje, jos malo miksati i na kraju dodati so i brasno. Miksati dok smesa ne postane glatka. Sipati u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, 10-ak minuta ili dok cacakalica zabodena u sredinu ne izlazi suva. Ostaviti da se ohladi.
Fil za ukrasavanje:
100 g maslaca, sobne temperature
100 g secera u prahu
50 g bele cokolade
crvena, zelena i zuta jestiva boja
Pripema:
Izraditi maslaca sa secerom, dodati istopljenu cokoladu i
nastaviti miksanje dok se svi sastojci ne sjedine. Podeliti smesu na tri
jednaka dela, u jedan dodati zutu, u drugi crvenu a u treci zelenu
boju. Izmesati da se fil lepo oboji.
Slaganje hamburgera:
Ohladjene muffinse izvaditi iz papirnih korpica i odseci im gornju kapicu, mozete seci kroz pola ili otprilike jednu trecinu gornjeg dela svakog kolacica (tako sam ja uradila).
Brownies iseci okruglim sekacem na 12 jednakih krugova.
Boje podeliti u tri kese za zamrzivac, a zatim svakoj kesi odseci vrh.
Na donji deo muffinsa staviti krug Brownies-a, a zatim naneti po malo od svake boje tako da fila bude najvise po ivicama kolaca jer se, u suprotnom, nece ni videti. Preko fila staviti kapicu, odnosno odseceni deo muffinsa.
U manjoj solji izmesati kasikicu secera i dve kasicice vrele vode da se secer istopi. Premazati svaki kolac secernim sirupom i posuti sa malo susama.
* Recept za zele u obliku piva (sampanjca) potrazite u narednom izdanju casopisa Mezze.
Uistinu slatki hamburgeri!
ReplyDeleteFantastično!
ReplyDeleteHamburgeri su preslatki ali ovo pivo mi je otkriće, baš dobra ideja :)
ReplyDeletehttp://artonmyway95.blogspot.com/
Fenomenalna ideja. Prekrasno izgledaju:)
ReplyDeleteOdlična ideja, prekrasan izgled. Bravo!
ReplyDeleteajme što je ovo zgodno!
ReplyDeleteobožavam što su ti recepti tako kreativni!
ReplyDeletesuper!!!
Ideja genijalna, ovo mi je toliko preslatko da samo gledam slike! :)
ReplyDeleteBaš su fora, super!
ReplyDeleteFantasticna ideja, toliko lijepo sve zajedno izgleda. Predivne fotografije.
ReplyDeleteOduševljena sam!
ReplyDeleteOdlična ideja, prefora izgleda :) Baš me veseli pivo u slatkom izdanju pa jedva čekam novi broj Mezze :)
ReplyDeleteOvo je genijalno! Svaka cast! :)
ReplyDeleteClever and delicious idea!
ReplyDeleteGenijalna ideja, klinci su se vjerojatno oduševeli kad su vidjeli ;)
ReplyDeleteIzvrsno ! ideja mi je super, a hambiće si tako dobro napravila, odlično izgledaju. Vjerujem da su klinci bili oduševljeni !
ReplyDeleteVec dugo ja merkam tu ideju i sad je konacno dosla na red. Delovalo mi je uzasno komplikovano, sto je i razlog tolikom odlaganju, a ustvari je toliko jednostavno da jedva cekam sledecu priliku da ih ponovo pripremam ;)
ReplyDeleteDrago mi je da se i vama dopadaju :)