Ovaj recept koristim kad god mi zatreba neko pecivo na brzinu, pronasla sam ga pre par meseci medju Tamarinim receptima i od tada se ne razdvajamo :) Savrseno meke i ukusne kiflice bez kvasca gotove su za tren.
Kvasac je u ovom receptu zamenjen praskom za pecivo sto znaci da se izbegava narastanje i dugotrajno cekanje koje prati izradu dizanog testa a sir u testu cini da kiflice ne zaostaju za dizanim imenakinjama.
Ovo je kolicina dovoljna za jedan veliki pleh od rerne, ja je obicno povecam za duplo ali sledi recept u originalu a vi ga povecavajte prema svojim potrebama.
Brza peciva sa sirom
(recept preuzet odavde)
Sastojci:
250 gr brasna
3 ravne kasicice praska za pecivo
125 gr sitnog sira
50 ml mleka
50 ml ulja
1 kasicica soli (ili u zavisnosti koliko je sir slan)
1 belance
punjenje po zelji: salama, sunka, sir...
Premaz:
1 zumance
1 kasika mleka
malo bibera
i jos: susam, lan, mak, kim za posip
Priprema:
Kvasac je u ovom receptu zamenjen praskom za pecivo sto znaci da se izbegava narastanje i dugotrajno cekanje koje prati izradu dizanog testa a sir u testu cini da kiflice ne zaostaju za dizanim imenakinjama.
Ovo je kolicina dovoljna za jedan veliki pleh od rerne, ja je obicno povecam za duplo ali sledi recept u originalu a vi ga povecavajte prema svojim potrebama.
Brza peciva sa sirom
(recept preuzet odavde)
Sastojci:
250 gr brasna
3 ravne kasicice praska za pecivo
125 gr sitnog sira
50 ml mleka
50 ml ulja
1 kasicica soli (ili u zavisnosti koliko je sir slan)
1 belance
punjenje po zelji: salama, sunka, sir...
Premaz:
1 zumance
1 kasika mleka
malo bibera
i jos: susam, lan, mak, kim za posip
Priprema:
Zagrejati rernu na 180 stepeni. Veliki pleh od rerne obloziti papirom za pecenje.
U plasticnoj posudi izmesati sve sastojke za testo pa umesiti mikserom ili rucno da se sastojci povezu u glatku kuglu.
Radnu povrsinu posuti brasnom i razviti testo. Seci na kvadrate a zatim na truglove ili seci krugove kalupom za pancerote. Puniti iseceno testo po zelji a zatim od trouglova savijati kiflice, a krugove, pomocu kalupa, oblikovati u pancerotu (skoljkicu).
Sloziti punjena peciva na pleh, a zatim izmesati zumance sa mlekom i malo bibera pa premazati peciva. Posuti semenkama po zelji i peci, u zagrejanoj rerni, oko 25-30 minuta.
Verzija za stampu
Verzija za stampu
* Umesto svezeg sira mozete koristiti Ricota ili Feta sir, mozda i neki drugi ali ova dva su proverena.
* Ovo je moja ulaznica u igrici "FBI rukavice", koju je pokrenula mamajac. "Pod istragom" je Tamarin blog.
fenomenalna! baš mi je drago što su se udomaćila u tvojoj kuhinji :) hvala ti!
ReplyDeleteVidjela sam kod još nekoga ove kiflice pa uz tolike pohvale, morat ću ih i ja probati napraviti...Krasno su ti ispale :)
ReplyDeletePredivno izgledaju :)
ReplyDeleteJako, jako zgodno, volim kiflice, a još je tijesto sa sirom! Prefino!
ReplyDeleteKiflice na sve nacine!! Zivjele :)) Moram isprobati sa praskom za pecivo, nisam nikad, hvala ;)
ReplyDeleteJako lijepo si napravila ove kiflice, i meni su se jako svidjele kada sam ih isprobala !
ReplyDeleteTamara, koliko sam pratila blogove u poslednje vreme udomacila su se ova peciva u mnogim kuhinjama :) Moji obozavaju testa a ova tvoja brzinska, a istovremeno odlicna, verizja mi je dosla kao kec na desetku :)
ReplyDeleteDevojke, ako jos niste, obavezno probajte :)
E, sad je bilo dosta! :)
ReplyDeleteDanas ih radim, pa makar se onesvijestila od vrućine u kuhinji!
Gladna sam k'o zvijer a one mi se smiješe!
Divno su ti ispale i svi ih hvalite, stvarno moram probati!
Mmmmmmmmmmmmm, jako ukusno.
ReplyDeletenemate pojma
ReplyDeleteJako su ukusne!
ReplyDelete