Sunday, December 2, 2012

Mascarpone kocke

Dragi prijatelji, proslo je vise od godinu dana kako se druzimo na ovoj adresi. U to ime evo jednog slatkisa :)


Mascarpone kocke

Sastojci za biskvit:
6 jaja
6 kasika secera
6 kasika brasna
4 kasike Nesquik-a
2 kasicice praska za pecivo

Sastojci za fil:
200 ml slatke pavlake
250 g Mascarpone sira
100 g secera u prahu
1 kasicica arome vanile

Sastojci za cokoladni preliv:
100 g cokolade za kuvanje
100 ml slatke pavlake

i jos:
skuvan kapucino, okus po zelji


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pleh velicine 30x25 obloziti papirom za pecenje ili podmazati uljem i posuti brasnom.

Dva belanca umutiti u cvrst sneg. Posebno izraditi jedno jaje, dva zumanca i 3 kasike secera. Dodati 3 kasike brasna, 2 kasike Nesquik-a i 1 kasicicu praska za pecivo. Na kraju, varjacom, umesati sneg od belanaca. Sipati smesu u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, 12-15 minuta ili dok cackalica zabodena u sredinu biskvita ne izlazi suva. Ostaviti biskvit da se ohladi.
Na isti nacin, od ostatka sastojaka, pripremiti jos jedan biskvit.

Za fil izmiksati slatku pavlaku u cvrst slag. Dodati secer u prahu, Mascarpone sir i aromu vanile te miksati dok ne dobijete cvrst krem.

Za cokoladni preliv istopiti cokoladu i slatku pavlaku na laganoj vatri, ne sme da prokuva.

I na kraju sloziti kolac, poprskati oba ohladjena biskvita pripremljenim kapucinom. Staviti jedan biskvit na pleh ili tacnu, premazati polovinom pripremljenog krema i zaliti polovinom/trecinom cokoladnog preliva. Razmazati preliv da prekrije krem a zatim poklopiti drugim biskvitom. Naneti ostatak krema i preliti preostalim prelivom, ostaviti kolac desetak minuta a zatim, po zelji, viljuskom ili plasticnim "cesljicem" za kolace napraviti brazde. Ostaviti da se fil stegne (najbolje preko noci), seci na kocke i sluziti.

* Da cokolada ne bi pucala umocite noz u vrelu vodu, oznacite kocke na povrsini a zatim, lagano, odvajajte kocku po kocku.

Verzija za stampu


* Kocke su nastale na osnovu ovog recepta.




15 comments:

  1. Znaš da me ova divota privukla kad sam prvo kliknula na tvoj blog čim sam vidjela sliku! Zbilja lijepo, okus je sigurno krasan :)

    ReplyDelete
  2. Srećan blogorođendan draga moja! Još dugo, dugo ih slavila.
    Poslastica...pa šta reći kada si ti u pitanju? +200 :)

    ReplyDelete
  3. Srećan blogorođendan. A ovde može i maskarpone koji sam pravila po tvom receptu. Šare su super!

    ReplyDelete
  4. Srecan blogorodjendan!!! Zelim ti jos puuuuuno ovako lepih postova!
    Kolacic je bas šik:)

    ReplyDelete
  5. Divno! Fotografija vrhunska, kolač fantastičan! Sve najlepše u daljem radu! Pozdrav!

    ReplyDelete
  6. Kako ovo perfektno i elegantno izgleda. Sretan blogorodjendan :)

    ReplyDelete
  7. Sve čestitke za ovaj prvi jubilej i da ih bude još mnogo. Prelepo izgledaju kocke, još maskarpone. Divno. :)))

    ReplyDelete
  8. Lep jubilej, čestitam! Kocke su divne i ja volim u testo da stavim Nesquik ili Milku u prahu, nekako testo bude vlažnije. Ovo bi mogla da bude i lepa okrugla torta.

    ReplyDelete
  9. Prelepo izgledaju ove kockice. A sastav mi govori da su i ukuisne beležim :)

    ReplyDelete
  10. Mmmmm...da pojedeš sve zajedno sa fotografijom :)
    Srećan maleni jubilej :)))

    ReplyDelete
  11. Sretan blogorođendan!
    Kocke izgledaju baš kao po mom ukusu. Bilježim!

    ReplyDelete
  12. sretan ti blogorođendan!!
    divna je ova savršeno rezana kocka!

    ReplyDelete