Na tacni sa sitnim kolacima ova bajadera je moj favorit. Sadrzi gomilu secera ali ponekad je dozvoljeno zgresiti :)
Kolac je zasitan, jedna kockica je sasvim dovoljna da utazi zelju za slatkim... I moram napomenuti da, bez obzira na kolicinu secera koja ce vas na prvo citanje verovatno zaplasiti, po meni ovaj kolac nije presladak a ako vi i dalje ne mozete da poverujete u to uvek ostaje varijanta da secer jednostavno smanjite na kolicinu koja vam se cini razumnom :)
Kesten bajadera
Kolac je zasitan, jedna kockica je sasvim dovoljna da utazi zelju za slatkim... I moram napomenuti da, bez obzira na kolicinu secera koja ce vas na prvo citanje verovatno zaplasiti, po meni ovaj kolac nije presladak a ako vi i dalje ne mozete da poverujete u to uvek ostaje varijanta da secer jednostavno smanjite na kolicinu koja vam se cini razumnom :)
Sastojci:
500 g secera
2 dl vode
200 g cokolade za kuvanje
250 g maslaca ili margarina
500 g mlevenog keksa
2 kasicice
arome ruma ili po zelji
700 g kesten pirea
Glazura:
150 g cokolade za kuvanje
4,5 kasike ulja
Priprema:
Pleh
velicine 35x25 cm obloziti aluminijumskom folijom.
U serpicu
sipati 1 dl vode, dodati 250 g secera, 125 g maslaca (margarina) i 100 g
izlomljene cokolade a zatim staviti na vatru i mesati da se svi sastojci
istope i smesa prokuva. Skinuti sa vatre, dodati 1 kasicicu ruma i
mleveni keks pa mesati da se sve lepo poveze. Sipati smesu u pripremljen
pleh, poravnati povrsinu i ostaviti da se malo prohladi. Na prohladjenu smesu rasporediti kesten pire.
Od ostatka sastojaka, na isti nacin, pripremiti jos
jednu smesu koju cete sipati preko kestena, poravnati i ostaviti kolac na
hladnom mestu ili u frizideru dok se dobro ne ohladi.
Za glazuru istopiti cokoladu i ulje na laganoj vatri a zatim
preliti hladan kolac. Ostaviti da se glazura stegne, secite na stanglice i
sluziti.
* Ako kupujete kesten pakovan kao maslac samo ga izrezite na listice i
poredjajte po smesi u plehu a ako radite sa nezasladjenim pireom dodajte
mu secer, maslac i rum, izradite mikserom te ga razmazite po smesi.
* Ovaj recept objavljen je u oktobarskom broju casopisa "Mezze".
* Ovaj recept objavljen je u oktobarskom broju casopisa "Mezze".
PRELEPA TI JE!Probacu je obavezno!I nije mnogo secera na tu kolicinu:)
ReplyDeleteZapazila sam je još kad sam gledala MEZZE:-) Baš novitet, bar za mene! Sigurno je super i brzo za pravljenje.
ReplyDeleteMalopre gledam šta sam pravila prošle godine za slavu i naiđem na tvoj Ferero, prepoznajem ga po zelenim korpicama. Ponoviću ga jer tako dobar nisam nigde jela! Otvorim FB kad vidim, zelene korpice i novi recept:-)
Super izgleda!
ReplyDeleteobozavam kestene!
ReplyDeleteI ja :)
Deletekesten bajadera, nisam nikad probala, a bajadere svih vrsti volim.. ovo cu definitivno morati isprobati!!! divno izgleda =)
ReplyDeleteBaš super izgleda!
ReplyDeleteVeć znam da bih se oduševila okusom, kesten mi je vrh vrhova :)))
ReplyDeleteBajadere obozavam. Sa kestenom ih nisam probala, ali izgleda fenomenalno i verujem da bi mi se dopala. Pozdrav!
ReplyDeleteIzgledaju savrseno!
ReplyDeleteHvala devojke! Meni je ova najdraza, nadam se da sam vas nagovorila da probate ;)
ReplyDelete