Thursday, November 8, 2012

Kesten bajadera

Na tacni sa sitnim kolacima ova bajadera je moj favorit. Sadrzi gomilu secera ali ponekad je dozvoljeno zgresiti :)

Kolac je zasitan, jedna kockica je sasvim dovoljna da utazi zelju za slatkim... I moram napomenuti da, bez obzira na kolicinu secera koja ce vas na prvo citanje verovatno zaplasiti, po meni ovaj kolac nije presladak a ako vi i dalje ne mozete da poverujete u to uvek ostaje varijanta da secer jednostavno smanjite na kolicinu koja vam se cini razumnom :)

Kesten bajadera

Sastojci:
500 g secera
2 dl vode
200 g cokolade za kuvanje
250 g maslaca ili margarina
500 g mlevenog keksa
2 kasicice arome ruma ili po zelji
700 g kesten pirea

Glazura:
150 g cokolade za kuvanje
4,5 kasike ulja

Priprema:
Pleh velicine 35x25 cm obloziti aluminijumskom folijom.

U serpicu sipati 1 dl vode, dodati 250 g secera, 125 g maslaca (margarina) i 100 g izlomljene cokolade a zatim staviti na vatru i mesati da se svi sastojci istope i smesa prokuva. Skinuti sa vatre, dodati 1 kasicicu ruma i mleveni keks pa mesati da se sve lepo poveze. Sipati smesu u pripremljen pleh, poravnati povrsinu i ostaviti da se malo prohladi.  Na prohladjenu smesu rasporediti kesten pire.
Od ostatka sastojaka, na isti nacin, pripremiti jos jednu smesu koju cete sipati preko kestena, poravnati i ostaviti kolac na hladnom mestu ili u frizideru dok se dobro ne ohladi. 

Za glazuru istopiti cokoladu i ulje na laganoj vatri a zatim preliti hladan kolac. Ostaviti da se glazura stegne, secite na stanglice i sluziti. 


* Ako kupujete kesten pakovan kao maslac samo ga izrezite na listice i poredjajte po smesi u plehu a ako radite sa nezasladjenim pireom dodajte mu secer, maslac i rum, izradite mikserom te ga razmazite po smesi.

* Ovaj recept objavljen je u oktobarskom broju casopisa "Mezze".


11 comments:

  1. PRELEPA TI JE!Probacu je obavezno!I nije mnogo secera na tu kolicinu:)

    ReplyDelete
  2. Zapazila sam je još kad sam gledala MEZZE:-) Baš novitet, bar za mene! Sigurno je super i brzo za pravljenje.

    Malopre gledam šta sam pravila prošle godine za slavu i naiđem na tvoj Ferero, prepoznajem ga po zelenim korpicama. Ponoviću ga jer tako dobar nisam nigde jela! Otvorim FB kad vidim, zelene korpice i novi recept:-)

    ReplyDelete
  3. kesten bajadera, nisam nikad probala, a bajadere svih vrsti volim.. ovo cu definitivno morati isprobati!!! divno izgleda =)

    ReplyDelete
  4. Već znam da bih se oduševila okusom, kesten mi je vrh vrhova :)))

    ReplyDelete
  5. Bajadere obozavam. Sa kestenom ih nisam probala, ali izgleda fenomenalno i verujem da bi mi se dopala. Pozdrav!

    ReplyDelete
  6. Hvala devojke! Meni je ova najdraza, nadam se da sam vas nagovorila da probate ;)

    ReplyDelete