Za sladak pocetak Nove godine, maleni jezici za celu porodicu:)
Keksici su za nijansu tvrdji od keksica kakve volim i obicno pripremam ali nakon tri pokusaja sa mnogo meksim testom jedino ovi keksici nisu pogubili oblik u rerni. Ali ne mislite da je keks da polomite zube, to nikako... gustin mu daje jednu posebnu notu i "sipkavost" a cokolada ga dodatno omeksava.
Sama priprema nije komplikovana, vise je malo "pipkava" a ako imate strpljenja i zivaca zatrazite pomoc od vasih malisana, moji su bili vise nego srecni sto su ucestvovali u stvaranju ovih minijatura ;)
I nikako da zahvalim Sanji sa bloga Ultimativni sastojak sto mi je pomogla da osvezim blog :) Hvala!!!
Jez keksici
Sastojci za 15-ak keksica:
100 g svinjske masti ili maslaca
100 g secera u prahu
2 kasicice arome vanile
1 jaje
prstohvat soli
100 g gustina
200 g brasna
Za dekoraciju:
100 g cokolade za kuvanje
100 g cokoladnih mrvica
Priprema:
Veliki pleh od rerne obloziti papirom za pecenje. Rernu
ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni.
Izmesati sve sastojke za keks u manjoj plasticnoj posudi i
umesiti glatko testo.
Rukom odvajati malene komadice testa, oblikovati kuglice a zatim ih sa
jedne strane izduziti da poprime kruskast oblik odnosno telo jeza. Sloziti
oblikovane keksice u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, oko 15-20
minuta ili dok keksici blago ne porumene. Ostaviti ih da se ohlade. Nemojte da
vas uplase ispucali keksici, sve ce to prekriti cokolada (na slici iznad mozete videti kako su moji izgledali pre glaziranja).
Istopiti
cokoladu. U manji tanjiric sipati cokoladne mrvice.
Uzimati
keksic po keksic i preliti gornji deo cokoladom ili tacnije drzati keksic za «njusku», kasicicom uzimati cokoladu i preliti dve trecine donjeg dela keksica, samo gornju stranu. Razmazati cokoladu da povrsina keksica bude lepo prekrivena a zatim premazani deo uvaljati u cokoladne mrvice. Sloziti
prelivene, u mrvice uvaljane, keksice na papir za pecenje.
Na kraju, ostatkom
cokolade, iscrtati oci i nosic na jezicima, odnosno umakati cacakalicu u ostatak cokolade i na prednjem delu keksica naznaciti po tri
malene tackice.
Ostaviti keksice da se cokolada stegne a zatim ih
prebaciti u limenu kutiju da keks omeksa.
Verzija za stampu
Verzija za stampu
Wyglądają super :-)
ReplyDeletegood idea.very nice:)
ReplyDeleteI loved these cookies! Thanks for sharing! Happy new year :)
ReplyDeleteja sam ih vec isprobala cim je MEZZE izasao.. doduse sa malo izmjenjenim detaljima.. skroz su simpaticni! =)
ReplyDeleteThey are beautiful...
ReplyDeletemy compliments,Mihaela &
Happy New Year,2013!
Ajmeeeeeeeeeeeeeeeee, preslatki su!! A i prezentacija je odlična.
ReplyDeleteSve najbolje u Novoj godini!
Ajme i ja sam se rastopila. Što su slatki, baš su ko pravi mali ježići. Sretna Nova 2013. i želim ti još punooo recepata objavljenih u časopisima :)
ReplyDeleteMerhaba çok güzel olmuş ellerine sağlık bende beklerim
ReplyDeleteMa divno, moja unučica se već zaljubila u njih.
ReplyDeleteJao kako su slatki. Zaljubila sam se u njih čim sam ih videla u Mezzetu. Slika njih među lišćem i šišarkama je fantastična.
ReplyDeletePrekrasni su, nemam riječi! :)
ReplyDeleteJoj kako su slatki!! Šteta ih pojest koliko slatko izgledaju :))
ReplyDeleteThese cookies are definitely eye catching and super adorable! I used to have a pet hedgehog named Nermal, and she looked just like one of your cookies :) How creative!
ReplyDeleteThe translate sidebar is not working??? Nothing happens when I click on it, any help?
ReplyDeleteGG
Please try again, I think now it's working or send me your E-mail adresse, I will try to translate the recipe into English :)
DeleteThese look so cute!
ReplyDeleteOvo mi je fantastična ideja..probaću sa mojim testom za breskvice.
ReplyDeleteHarikalar :) bunlari denedim ve cocuklar bayildilar...ellerinize saglik.
ReplyDeletePreslatki su!!!
ReplyDeletePrekrasni keksici!
ReplyDeletejako su zgodni!
ReplyDeleteDrago mi je da su vam se dopali :)))
ReplyDeletenaturally like your web site however you need to take a look at the spelling on quite a few
ReplyDeleteof your posts. A number of them are rife with spelling
issues and I in finding it very bothersome to inform the truth however I'll definitely come back again.
Feel free to visit my page ... cellulite treatment
North Tonawanda rosacea doctor
ReplyDeleteFeel free to visit my homepage :: Wannaska rosacea doctor
The physical exertions will use up attention of the strong
ReplyDeleteand body trueness about abs weather conditions that
it is crucial for them to see their state of wellness before they level decide to afford these physical
exertions a go. You may live that the fat layer around kink your upper trunk to the upright view.
There is no press the the true about abs Platform?
Also visit my web-site; Learn More Here ()
This comment has been removed by the author.
ReplyDeleteThanks for sharing, I made these cute cookies. It was fun. http://oksanasmoments.blogspot.com/2013/10/blog-post_718.html#more
ReplyDeleteMa kakva je to super ideja za dekorisnje !!! ??? HVALA puno i cestitam!! Ja sam vas nasla u Pinterest!! :)))) <3
ReplyDeleteWow that's a wonderfull blog having all details & helpful. lokum recipe
ReplyDeleteOvaj recept uopće ne valja, ne ispada kako treba. Tko je to uopće od svih ovih koji su komentirali isprobao?
ReplyDeleteCould you please let me know what is the English translation for "100 g gustina"? Your hedgehogs are very cute! Thank you!
ReplyDelete