Thursday, January 3, 2013

Jez keksici

Za sladak pocetak Nove godine, maleni jezici za celu porodicu:)


Keksici su za nijansu tvrdji od keksica kakve volim i obicno pripremam ali nakon tri pokusaja sa mnogo meksim testom jedino ovi keksici nisu pogubili oblik u rerni. Ali ne mislite da je keks da polomite zube, to nikako... gustin mu daje jednu posebnu notu i "sipkavost" a cokolada ga dodatno omeksava.

Sama priprema nije komplikovana, vise je malo "pipkava" a ako imate strpljenja i zivaca zatrazite pomoc od vasih malisana, moji su bili vise nego srecni sto su ucestvovali u stvaranju ovih minijatura ;)


I nikako da zahvalim Sanji sa bloga Ultimativni sastojak sto mi je pomogla da osvezim blog :) Hvala!!!


Jez keksici

Sastojci za 15-ak keksica:
100 g svinjske masti ili maslaca
100 g secera u prahu
2 kasicice arome vanile
1 jaje
prstohvat soli
100 g gustina
200 g brasna

Za dekoraciju:
100 g cokolade za kuvanje
100 g cokoladnih mrvica


Priprema:
Veliki pleh od rerne obloziti papirom za pecenje. Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni.

Izmesati sve sastojke za keks u manjoj plasticnoj posudi i umesiti glatko testo. 
Rukom odvajati malene komadice testa, oblikovati kuglice a zatim ih sa jedne strane izduziti da poprime kruskast oblik odnosno telo jeza. Sloziti oblikovane keksice u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, oko 15-20 minuta ili dok keksici blago ne porumene. Ostaviti ih da se ohlade. Nemojte da vas uplase ispucali keksici, sve ce to prekriti cokolada (na slici iznad mozete videti kako su moji izgledali pre glaziranja).

Istopiti cokoladu. U manji tanjiric sipati cokoladne mrvice.

Uzimati keksic po keksic i preliti gornji deo cokoladom ili tacnije drzati keksic za «njusku», kasicicom uzimati cokoladu i preliti dve trecine donjeg dela keksica, samo gornju stranu. Razmazati cokoladu da povrsina keksica bude lepo prekrivena a zatim premazani deo uvaljati u cokoladne mrvice. Sloziti prelivene, u mrvice uvaljane, keksice na papir za pecenje. 
Na kraju, ostatkom cokolade, iscrtati oci i nosic na jezicima, odnosno umakati cacakalicu u ostatak cokolade i na prednjem delu  keksica naznaciti po tri malene tackice. 

Ostaviti keksice da se cokolada stegne a zatim ih prebaciti u limenu kutiju da keks omeksa.

Verzija za stampu


* Ovi keksici objavljeni su u decembarskom izdanju magazina Mezze!

* Isprobano ovde



31 comments:

  1. I loved these cookies! Thanks for sharing! Happy new year :)

    ReplyDelete
  2. ja sam ih vec isprobala cim je MEZZE izasao.. doduse sa malo izmjenjenim detaljima.. skroz su simpaticni! =)

    ReplyDelete
  3. They are beautiful...
    my compliments,Mihaela &
    Happy New Year,2013!

    ReplyDelete
  4. Ajmeeeeeeeeeeeeeeeee, preslatki su!! A i prezentacija je odlična.
    Sve najbolje u Novoj godini!

    ReplyDelete
  5. Ajme i ja sam se rastopila. Što su slatki, baš su ko pravi mali ježići. Sretna Nova 2013. i želim ti još punooo recepata objavljenih u časopisima :)

    ReplyDelete
  6. Merhaba çok güzel olmuş ellerine sağlık bende beklerim

    ReplyDelete
  7. Ma divno, moja unučica se već zaljubila u njih.

    ReplyDelete
  8. Jao kako su slatki. Zaljubila sam se u njih čim sam ih videla u Mezzetu. Slika njih među lišćem i šišarkama je fantastična.

    ReplyDelete
  9. Prekrasni su, nemam riječi! :)

    ReplyDelete
  10. Joj kako su slatki!! Šteta ih pojest koliko slatko izgledaju :))

    ReplyDelete
  11. These cookies are definitely eye catching and super adorable! I used to have a pet hedgehog named Nermal, and she looked just like one of your cookies :) How creative!

    ReplyDelete
  12. The translate sidebar is not working??? Nothing happens when I click on it, any help?

    GG

    ReplyDelete
    Replies
    1. Please try again, I think now it's working or send me your E-mail adresse, I will try to translate the recipe into English :)

      Delete
  13. Ovo mi je fantastična ideja..probaću sa mojim testom za breskvice.

    ReplyDelete
  14. Harikalar :) bunlari denedim ve cocuklar bayildilar...ellerinize saglik.

    ReplyDelete
  15. Drago mi je da su vam se dopali :)))

    ReplyDelete
  16. naturally like your web site however you need to take a look at the spelling on quite a few
    of your posts. A number of them are rife with spelling
    issues and I in finding it very bothersome to inform the truth however I'll definitely come back again.

    Feel free to visit my page ... cellulite treatment

    ReplyDelete
  17. North Tonawanda rosacea doctor

    Feel free to visit my homepage :: Wannaska rosacea doctor

    ReplyDelete
  18. The physical exertions will use up attention of the strong
    and body trueness about abs weather conditions that
    it is crucial for them to see their state of wellness before they level decide to afford these physical
    exertions a go. You may live that the fat layer around kink your upper trunk to the upright view.
    There is no press the the true about abs Platform?

    Also visit my web-site; Learn More Here ()

    ReplyDelete
  19. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  20. Thanks for sharing, I made these cute cookies. It was fun. http://oksanasmoments.blogspot.com/2013/10/blog-post_718.html#more

    ReplyDelete
  21. Ma kakva je to super ideja za dekorisnje !!! ??? HVALA puno i cestitam!! Ja sam vas nasla u Pinterest!! :)))) <3

    ReplyDelete
  22. Wow that's a wonderfull blog having all details & helpful. lokum recipe

    ReplyDelete
  23. Ovaj recept uopće ne valja, ne ispada kako treba. Tko je to uopće od svih ovih koji su komentirali isprobao?

    ReplyDelete
  24. Could you please let me know what is the English translation for "100 g gustina"? Your hedgehogs are very cute! Thank you!

    ReplyDelete