Monday, February 18, 2013

Rolat od piletine i praziluka

Jednostavni rolat od mlevene piletine sa "srcem" od praziluka, kockicama sira i "koricom" od slanine...

Rolat od piletine i praziluka

Sastojci:
500 g mlevene piletine
250-300 g slanine, isecene na tanke trake
2-3 praziluka
150 g kackavalja
1 jaje
2 kasike prezli
so, biber, vegeta


Priprema:
Odstraniti zeleni deo praziluka a sa belog dela skinuti spoljnji list te jedan praziluk iseci na kolutove a ostatak staviti sa strane. Iseceni praziluk isprziti na malo ulja.

Ukljuciti rernu da se zagreje na 200 stepeni.

Izmesati mleveno meso, isprzeni praziluk, kackavalj iseckan na sitne kockice, jaje, prezle i zacine po ukusu. Mesati da se svi sastojci lepo povezu.

Mali, uski, kalup za hleb namazati uljem i posuti prezlama. U kalup redjati lente slanine tako da prekriju dno i stranice, visak slanine pustiti da visi preko kalupa. U slaninom oblozen kalup istresti polovinu pripremljenog mlevenog mesa a zatim u mleveno meso utisnuti jedan ili dva praziluka sveza praziluka. Preko rasporediti ostatak mlevenog mesa te prebaciti krajeve slanine tako da rolat bude u potpunosti prekriven slaninom.
Veci pleh napuniti do polovine vrelom vodom, staviti kalup sa pripremljenim mesom u pleh sa vodom i prebaciti sve zajedno u rernu. Peci, u zagrejanoj rerni, oko 1 sat.
Pazljivo izvaditi pleh iz rerne, kalup sa rolatom okrenuti na cist pleh i vratiti u rernu 15-20 minuta da slaninica porumeni, pleh nije potrebno podmazivati jer ce sa rolatom iscureti i masnoca koju je slanina pustila u kalup.

Posluziti toplo sa prilogom po zelji.

Verzija za stampu


* Ovaj rolat inspirisan je  Laninom gurmanskom strucom i slikama rolata sa prazilukom na koje sam naletela na internetu.

* Rolat na slici pravljen je od 400 g mlevenog mesa... Inace, u sredinu mozete utisnuti jedan praziluk kao sto sam ja uradila ili mozete staviti dva komada sa malim razmakom da izgleda kao oci :)

* Ovaj recept saljem Milici, domacici igre "Ajme, koliko nas je", na temu praziluk.


8 comments:

  1. obožavam ovakve mesne hlebove... odlična kombinacija .

    ReplyDelete
  2. Svaki put me oduseve tvoje divne i suncane fotke!:)) I drago mi je da je receptic za strucu posluzio kao lepa inspiracija, da znas da se bas dobro uklopio taj komadic praziluka, nekako je celo jelo ucinio zanimljivijim.;)))

    ReplyDelete
  3. Ovo mi je super ideja i odličan lagani ručak , a lijepo bi bilo i za počastiti goste. Odlično !

    ReplyDelete