Monday, January 21, 2013

Rol cupavci

Mnogi starinski kolaci poslednjih godina sluze kao inspiracija za nastanak nekih novih kolacica... ovo je izgleda najnovija verzija cupavaca ;)

Rol cupavci
(recept odavde)

Sastojci za kore:
4 jaja
120 g secera
120 g brasna
2 kasicice praska za pecivo
2 kasike tople vode
2 kasike ulja

Fil:
2 jaja
100 g secera
100 g cokolade za kuvanje
200 g maslaca

Preliv:
2 dl mleka
200 g cokolade za kuvanje
100 g secera
150 g maslaca

i jos:
oko 200 g kokosovog brasna


Priprema:
Prvo pripremiti fil i serpicu sa vodom iznad koje cete kuvati fil na pari. Staviti serpicu sa vodom na ringlu i ukljuciti da voda prokuva. 
Za fil umutiti penasto jaja sa secerom. Prebaciti posudu sa jajima na serpu u kojoj voda vri i kuvati fil na pari, neprestano mesajuci zicom za mucenje ili varjacom, desetak minuta ili dok smesa ne postane penasta i pocne da se zgusnjava. Skinuti sa vatre, dodati izlomljenu cokoladu i mesati da se cokolada istopi. Ostaviti da se ohladi. Hladan fil izmiksati sa penasto umucenim maslacem.

Veliki pleh od rerne obloziti papirom za pecenje. Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. 

Za biskvit izmiksati penasto dva belanca. Dodati 60 g secera i nastaviti miksanje da smesa ne postane cvrsta i sjajna. Dodati 2 zumanca, kratko izmiksati a zatim iskljuciti mikser, dodati 60 g brasna izmesanog sa 1 kasicicom praska za pecivo i izmesati varjacom ili zicom za mucenje. Na kraju dodati 1 kasiku vode i 1 kasiku ulja, promesati i sipati u pripremljen pleh. 
Peci, u zagrejanoj rerni, oko 6-7 minuta ili dok povrsina ne porumeni.
U medjuvremenu, od ostatka sastojaka za biskvit, na isti nacin pripremiti jos jednu koru.

Peceni biskvit izvaditi iz rerne, istresti na papir za pecenje ili kuhinjsku krpu i ostaviti da se ohladi. Isto postupiti sa drugim biskvitom, ispeci ga i ostaviti da se ohladi.

Podeliti pripremljen fil na dva jednaka dela, svakom polovinom premazati jedan biskvit.




 

 Nafilovani biskvit, sirom stranom, iseci na pet jednakih trakica.









Svaku trakicu iseci na tri jednaka dela (na slici fali jedna trakica jer sam zaboravila da slikam pre pocetka rolovanja).








Svaki kvadratic saviti u maleni rolat. Fil ce malo cureti sa strane, poneki rolatic pucati ali sve ce to prekriti cokolada i kokos na kraju.










Sloziti rolatice na tanjir ili tacnu i ostaviti sa strane dok pripremate preliv.







Izmesati sve sastojke za preliv u manjoj serpici, staviti na vatru i mesati dok smesa ne prokuva i svi sastojci se istope i sjedine. Skinuti sa vatre i ostaviti sa strane da se preliv ohladi (tako ce se za rolate lepiti vise cokolade nego kad ih umocite u toplu i tecnu cokoladu).

U ciniju ili tanjir sipati kokosovo brasno. 
Umakati rolat po rolat u ohladjeni preliv a zatim uvaljati u smesu od kokosa. Sloziti na tacnu i ostaviti da se cokolada osusi.


* Kad radim cupavce uvek u tanjiric sipam po malo kokosovog brasna, tako cokoladni preliv ne "isprlja" celu kolicinu i cupavci budu "uredniji" :)


21 comments:

  1. Odlicna ideja! Ovo sam bas mislila da probam cim bude neka prilika jer cupavce ba svolimo

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni je bilo skroz simpaticno kad sam ih videla a mogu ti reci da su se i gostima jako svideli, narocito deci :)

      Pozdrav

      Delete
  2. Predivna ideja, obozavam cupavce, ovo bih bas volela da isprobam!

    ReplyDelete
  3. Zakon! Super izgledaju, baš su slatki :)

    ReplyDelete
  4. Slike su kao i uvek prelepe i drago mi je da vam se dopalo.

    ReplyDelete
  5. Divno izgledaju, baš drugačije i zanimljivo!

    ReplyDelete
  6. Savršeno izgledaju!!
    Čupavci su omiljeni kolačići mog muža, moraću da ga iznenadim sa novim izgledom :)

    ReplyDelete
  7. Bas su zgodni kao rolatici, cupavce nisam pravila ne pamtim od kada, a ovako su mi bas medeni.:)))

    ReplyDelete
  8. Ovo je genijalno, mogla bi i djeca ovo raditi, jer mi one same naprave cijele cupavce, jako efektno!

    ReplyDelete
  9. Planirala sam da ih probam.Ovako mi se vise svidjaju.Prelepi su ti!

    ReplyDelete
  10. Svaki dan sam na Coolinarci ali mi je ovo promaklo, tek skoro sam ih vidjela na blogu kod Daniele-Vanilla i oduševila se.

    ReplyDelete
  11. Bravo, jako mi je dobra ideja i izgledaju fantastično!

    ReplyDelete
  12. Poštovana, zanima me da li ovaj fil daje čupavcima neku sočnost obzirom da su čupavci uglavnom 'suhi'?

    Marijana

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marijana, odlicno pitanje... mozda sam to trebala da naglasim u uvodu jer je socnost bila prvo sto su gosti prokomentarisali nakon degustacije :)
      Dakle, mnogo su socniji od klasicnih cupavaca, sam biskvit je mnogo meksi od onog koji se u mojoj svesci podrazumeva pod biskvitom za cupavce a krem dodatno pojacava socnost... jedino, da se mene pita, ja bi za nijansu smanjila cokoladu ali moji nece ni da cuju tako da sam u manjini ;)

      Veliki pozdrav!

      Delete
  13. Odlično mi je ovo izdanje čupavaca, jako lijepo, dekorativno, a k tome i dalje imamo onaj omiljeni prepoznatljivi okus čupavaca !

    ReplyDelete
  14. Pravila! Nikad bolje čupavce nisam jela i također su se dopali jako svakom ko ih je probao. Kada sam probala prvi zalogaj shvatila sam zašto se djeci kolač pogotovo svidio, zbog kreme naravno :)))
    Hvala na receptu i pozdrav za Vas!

    Marijana

    ReplyDelete
  15. Predivni su ljepsi su od obicnih ...hvala na receptu

    ReplyDelete
  16. Pozdrav! Mene zanima hoće li mi se čupavac odrolati kada ga zarolam?

    ReplyDelete