Pani Popo su havajske kokos buhtle karakteristicne po beloj, lepljivoj "stopici" na dnu peciva koja nastaje kao rezultat kuvanja/pecenja u slatkom sosu od kokosovog mleka.
Mozete da ih filujete i ne morate, mozete da isprobate ovaj recept ili ga zamenite nekim svojim... sve dok zadrzite slatku "kupku" od kokosovog mleka mogu da se kriju pod ovim nazivom ;)
***********************************
Mozete da ih filujete i ne morate, mozete da isprobate ovaj recept ili ga zamenite nekim svojim... sve dok zadrzite slatku "kupku" od kokosovog mleka mogu da se kriju pod ovim nazivom ;)
Pani Popo
Sastojci:
600 g brasna
2 kasike secera
1 kasicica soli
350 ml mleka
1 suvi ili kockica svezeg kvasca
50 g maslaca
i jos:
po zelji 15-20 kockica cokolade (ja koristim cokoladu za kuvanje)
2 kasike istopljenog maslaca
Preliv:
400 ml kokosovog mleka
100 g secera
Priprema:
Izmesati toplo mleko sa kasikom secera i kvascem, ostaviti sa strane da se kvasac aktivira. U medjuvremenu izmesati brasno, iseckan maslac sobne temperature, kasiku secera i so. Dodati kvasac i umesiti testo. Prekriti suvom kuhinjskom krpom i ostaviti na toplom mestu dok se testo ne udvostruci.
Vatrostalnu ili keramicku posudu za pecenje namazati uljem, dno i stranice.
Naraslo testo istresti na radnu povrsinu i podeliti na 15-20 jednakih delova, u zavisnosti da li volite krupnije ili sitnije buhtlice. Ako ih filujete u sredinu svakog komadica testa ubaciti kockicu cokolade, pokupiti testo oko punjenja i oblikovati lopticu a ako radite prazne samo oblikovati kuglicu. Sloziti peciva u pripremljen pleh i ostaviti da nadolaze dok se rerna zagreva.
Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni.
Kad peciva narastu i popune vatrostalnu pripremiti sirup. U serpici izmesati kokosovo mleko i secer, staviti na laganu vatru i mesajuci zagrevati dok se secer i cvrsti delovi mleka u potpunosti ne istope.
Premazati peciva istopljenim maslacem a zatim sipati kokosovu "kupku" u praznine izmedju kuglica ili preko sastava peciva, ako se narastanjem spoje.
Peci, u zagrejanoj rerni, 20-25 minuta ili dok povrsina porumeni. Sluziti tople!
* Ovaj recept zbog cokolade u sredini odstupa od tradicionalnih havajskih peciva ali naziv
mi je bio toliko simpatican da nisam zelela da ga menjam. Dakle, originalna verzija bi bila prazna peciva pecena u slatkom sosu od kokosovog mleka jer, ustvari, pecat ovih peciva i jedino sto ih odvaja od najobicnijih buhtli jeste ta "kupka" koja ostavlja beli lepljivi trag na dnu.
* Peciva su najlepsa topla tako da savetujem lagano podgrevanje preostalih buhtlica :)
***********************************
Ako tesko nabavljate kokosovo mleko evo recepta kako da ga jednostavno pripremite :)
Kokosovo mleko
Potrebno:
170 g kokosovog brasna
2 x po 500 ml kipuce vode
1 x 400 ml kipuce vode
1 x 400 ml kipuce vode
i jos:
cedilo
plasticna posuda
gaza
secko odnosno food procesor
Priprema:
Obloziti cedilo dvostrukim slojem gaze, staviti ga iznad plasticne posude u koju ce se cediti mleko i ostaviti sa strane.
Kokosovo brasno staviti u food procesor i preliti sa 500 ml kipuce vode. Lagano pokrenuti procesor i miksati kokos sa vodom 45 sekundi.
* Ovaj deo morate odraditi pazljivo, odnosno pritiskati dugmence sa malim prekidima jer ce vam, u suprotnom, voda izleteti napolje. Znaci samo pulsirajte, nikako nemojte pritisnuti dugme da vam se noz neprestano okrece.
Nakon 45 sekundi miksanja i seckanja ostaviti kokos da se malo prohladi a zatim ga istresti u pripremljenu gazu. Pokupiti krajeve i uvrtati gazu pritiskajuci kokos kako bi ispustio sto vise tecnosti.
Ponoviti proces jos dva puta sa istim kokosovim brasnom, odnosno ponovo brasno preliti kipucom vodom, miksati, prohladiti pa cediti i onda sve jos jednaput s tim sto treci put kolicinu vode treba smanjiti na 400 ml.
Ostaviti procedjeno mleko da se u potpunosti ohladi a zatim ga prebaciti u frizider. U frizideru moze stajati najduze dan, dva.
* Kokosovo mleko inace ne pravim jer ga ovde ima na svakom cosku i toliko je jeftino da se ne isplati prljati sudje, ovaj recept isproban je iz ciste radoznalosti i kao preporuka za ljude koji zive u delovima sveta gde se jos uvek tesko nabavlja i mogu vam reci da je za svaku pohvalu. Hladjenjem se na povrsini izdvaja krem (vidi se na slici iznad) i tecnost postaje identicna onoj iz originalnog pakovanja.
obožavam buhtle i ove su sigurno odlične :) ja sam već isto radila doma kokosovo mlijeko, ali na malo drugačiji način i odlično je :)
ReplyDeleteAko volis buhtle probaj, prijatna promena a mozes ih prilagodjavati sebi i ukusu svojih ukucana dok ne nadjes savrsenu kombinaciju. Meni su slatka dizana testa u kombinaciji sa cokoladom vrh i zato su sva peciva na blogu cokoladna ;)
DeleteSto se mleka tice, ima milion nacina za pripremu i, koliko sam citala, rezultat je svaki put zadovoljavajuci... mene je ova verzija privukla jer je prosto da prostije ne moze biti :)
Ovo je divno. Bela stopica od kokosovog mleka me je odmah kupila. Da nisam na kaznenom režimu po pitanju slatkiša pravila bih odmah. Ovako ću jesti sargarepu a maštati o tvojim buhtlama. :)
ReplyDeleteDa znas da i meni ne bi skodilo da se malo okrenem sargarepi ;)
DeleteBaš fino i super da si dala i recept za kokosovo mlijeko. Kod nas ga baš i nema nešto za kupiti, a i skupo je, a kokos brašna uvijek ima. A ova varijanta buhtli jako, jako mi se sviđa.
ReplyDeleteKod nas je konzerva kokosovog mleka jeftinija od hleba i mleka, pa cak i od paketica zvaka tako da se stvarno ne isplati zezati sa cedjenjem i miksanjem. Ovo sam isprobala jos davno, na starom blogu, jer me bas zanimalo kolika je slicnost izmedju vodice koja iscuri iz kokosovog brasna i kupovnog mleka i mogu ti reci da je kopija verna originalu, nikakve razlike tu nema :)
DeleteOdlično, nisam ih još ovako jela, a izgledaju preslatko :) Hvala i za recept za mlijeko jer kod nas ga nema baš za kupit. Al reci mi, koristiš li nekako i ovaj kremasti dio koji se izdvoji hlađenjem, i kakav je okus? Super mi je ovo!
ReplyDeletePrvi put da vidim ovu kombinaciju i zvuči zanimljivo i ukusno :))
ReplyDeleteJako zanimljivo, nikad probala, a ni cula za njih :) ali tako diiiivno izgledaju, a mogu tek zamisliti kako se negdje tope u ustima mmmm
ReplyDeleteE ne mogu da verujem! :) Recept za Pani Popo mi stoji na vrhu fascikle vec neko vreme, a nikako da stigne na isprobavanje. :) Jedva cekam da ga probam!!!
ReplyDeletepredivne su, nailazila sam na ovaj recept pa nikako da ga isprobam
ReplyDeletePani Popo obozavam, a tvoja varijanta s punjenjem od cokolade mi se jako dopada :))
ReplyDeleteJako zanimljivo, jako lijepo, a sigurno je i jako fino. Buhtlice su super i iako se u originalu ne pune nemam ništa protiv punjenja, k tome još i kokosov preljev, ...., odlične !
ReplyDeleteHow much yeast you have used ?? I dried yeast means how many gms or tsp ?? I want to try this badly. Looks amazing.
ReplyDeleteThis comment has been removed by the author.
Delete10 g dry yeast or 50 g fresh yeast :)
Delete