Monday, January 14, 2013

Pita sa jabukama i orasima

Predstavljam vam moj novi omiljeni kolac!

Ne mogu da vam objasnim kakav je utisak ova pita ostavila na mene zato cu samo reci da je nesto najbolje sto sam probala u poslednje vreme i jedva sam cekala da sastavim ovaj post i podelim recept dalje :) Pronasla sam je na jednom poljskom blogu i od tada pravila ne znam ni sama koliko puta, menjala sam i prilagodjavala kore i fil i konacno evo verzije koja lagano moze da se pripremi gde god da se nalazite. Originalni recept sastoji se od, po meni, suvise mekanih korica s kojima se jako tesko barata dok se fil radi od jabuka i jello-a za koji mislim da se jos uvek ne moze pronaci u svim delovima sveta. U mojoj verziji testo je za nijansu tvrdje ali korice se i dalje "tope" u ustima, fil od jabuka kombinovan je sa pudingom od vanile i, ono sto ovaj kolac i cini drugacijim i toliko posebnim, na vrhu je preliv od karamela i seckanih orasa.

Ne mogu da vas ubedim da probate ali sigurna sam da ako to ucinite necete se zaustaviti na samo jednoj tepsiji ;)

Pita sa jabukama i orasima

Kore:
500 g brasna
250 g margarina
120 g secera
2 kasike kisele pavlake
2 jaja
2 kasicice praska za pecivo

Fil:
1,5 kg jabuka
100 g secera
2 pudinga od vanile
1,5 dl vode

Preliv:
120 g secera
3 kasike meda
2 kasike mleka
80 g maslaca
200 g seckanih orasa


Priprema:
Ukljuciti rernu da se zagreje na 180 stepeni. Pripremiti pleh velicine 35x25 cm.

U plasticnoj ciniji izmesati brasno i iseckan margarin pa pritiskati i mesati prstima dok smesa ne postane mrvicasta a brasno i margarin se sjedine. Dodati secer, kiselu pavlaku, jaja i prasak za pecivo te umesiti mekse testo. Podeliti testo na tri jednaka dela.
Uzeti prvi komad testa, staviti ga na papir za pecenje, povrsinu lagano posuti brasnom a zatim oklagijom razviti tanku koru velicine tepsije, odnosno 25x35 cm. Prebaciti papir za korom u pripremljen pleh i peci, u zagrejanoj rerni, oko 15 minuta ili dok povrsina testa ne porumeni. Pecenu koru izvaditi iz pleha i ostaviti da se ohladi.
Na isti nacin pripremiti jos dve kore od ostatka testa. Ostaviti ih da se dobro ohlade.

Za fil izrendati jabuke, staviti ih u serpu, dodati secer i poklopljeno dinstati desetak minuta. U medjuvremenu razmutiti puding u vodi. Skinuti omeksale jabuke sa vatre, sipati pripremljen puding, vratiti serpu na vatru i mesajuci kratko prokuvati. Skinuti s vatre, ostaviti jabuke 5 minuta da se hladnu a zatim filovati kore. U veci pleh ili na tacnu staviti jednu koru, premazati je polovinom fila od jabuka, poklopiti korom, naneti ostatak jabuka i poklopiti korom. 

Izmesati secer, med, mleko i maslac za preliv, staviti na vatru i kuvati mesajuci dok smesa ne provri. Skinuti s vatre, dodati seckane orase, vratiti na ringlu i mesati jos minut, dva da se orasi lepo natope karamelom i smesa se zgusne. Sipati preliv na slozenu pitu, kasikom ga ravnomerno rasporediti i ostaviti da se sve zajedno dobro ohladi.

Verzija za stampu


* Na prvi pogled, barem mene, ova pita podseca na nase pite tipa Madjarica, Medena... a ustvari je nesto izmedju pomenutih kolaca i Lenje pite. Recept je malo poduzi ali priprema ne oduzima nista vise vremena od pripreme nekog slicnog kolaca i, moram reci jos jednom (;)), vredna je svakog truda i svakog minuta :)

* Ako se pitate da li se margarin moze zameniti maslacem odgovor je naravno, ja sam probala ali kore su mi bile previse prhke te sam se vratila margarinu, on mi je ovde mnogo bolje odradio posao.
Isto tako, isprobala sam i pecenje na poledjini pleha pa se vratila unutrasnjosti, testo mi je lepse na ovaj nacin.

* Za sve vas koji mozete nabaviti jello i zelite da isprobate kolac na taj nacin to mozete ovako: izrendajte jabuke i poklopljene ih dinstajte 10-ak minuta. Skinite poklopac, dodajte kutiju jello-a (ukus po izboru), izmesajte i ostavite da se ohladi a tek onda filujte.

* I samo jos jedna stvar, zbog prhkosti kora kolac je sklon "osipanju" sto se moze videti i na slikama tako da je najbolje da se mozem odvaja parce po parce kolaca kako bi iseceni komadi sto lepse izgledali :)



30 comments:

  1. Eto, mene ne moras puno ubedjivati, napravicu ovaj kolacic prvom prilikom.:) Zapravo, ne znam sta pre da isprobam sa tvog bloga, toliko finih receptica da neki put jednostavno ne stignem sve da ispratim.:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Lana :)))

      Sto se kolaca tice, ako na tebe ostavi samo deseti deo utiska koji je ostavio na mene bices zadovoljna :) Nesto jednostavnije a bolje skoro nisam probala.

      Delete
    2. Sve zahvaljujući ovom velikom čovjeku koji se zove dr. Agbazara, veliki čarolija koji je vratio radost u meni pomažući mi da vratim svog ljubavnika koji je prekinuo sa mnom prije četiri mjeseca, ali sada sa mnom uz pomoć dr. Agbazare, velika ljubavna čarolija kotačić. Sve mu zahvaljujemo, možete mu se obratiti za pomoć ako vam zatreba u teškim vremenima putem: ( agbazara@gmail.com ) možete i WhatsApp: ( +2348104102662 )

      Delete
  2. Obožavam sve vrste pita od jabuka, a ova je baš krasna i sigurno jako fina :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. I meni su kolaci sa jabukama broj jedan :)

      Delete
    2. Is pro an, zaista je za mene najbolji kolač-pita sa jabukama. Hvala za super recept.💓

      Delete
  3. predivan kolač! s ovakvim filom i ja radim, samo bez karamela na vrhu i s petit keksima umjesto korica. svakako si spremam recept, baš mi se dopada

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, sad kad si rekla setila sam se onog tvog kolaca... njega cemo ostaviti za leto :)

      Delete
  4. Potpisujem Mignonne :) Nema tu mnogo ubeđivanja, nekim blogovima jednostavno veruješ na sliku i reč :) Isprobavam prvom prilikom!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala draga :) Zamisli tek kako je nama sa svim onim socnim slikama na tvom blogu... cokoladna baklava me proganja danima ;)

      Delete
  5. Obično sam skeptična prema kombinaciji jabuka-puding ali ovaj kolač me je razuvjerio. Samo još da nađem priliku da ga probam.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nadam se da ce vam ovaj kolac promeniti misljenje o kombinaciji jabuka i pudinga :)

      Delete
  6. Kolač skroz dobro izgleda, ali kada ga ti tako hvališ sigurna sam da je izvrstan i obavezno ću ga isprobati.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Petra, mozda sam malo i preterala ali meni je stvarno vrh i nisam mogla da se suzdrzim u uvodu ;)
      Mi ga stamanimo dok si rek`o keks, nadam se da ni vas nece razocarati :)

      Delete
  7. Apsolutno za probati... Ja bih sve, ali sve sa tvog bloga probala!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Miki, i ja imam isti problem na tvom blogu... spisak mi je toliki da bi igricu trebali da produze na sest meseci kako bi sve uspela pripremiti ;)

      Delete
  8. Ovo moram probati uskoro!!! Kolač izgleda odlično!!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hvala! Jedina mana mu je krzanje korica pri secenju ali u ovom slucaju to zanemarujem ;)

      Delete
  9. Prvo sam pomislila da je kolač tip lenja pita a toga baš nisam ljubitelj. Al sam nastavila da čitam i na kraju zaključujem da je ovo fantastično!!!:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Joj, ja bi se davila u lenjoj piti :) Ovo ti je nesto izmedju lenje pite i madjarice, meni je ekstra taj preliv na vrhu u kombinaciji sa jabukama a i same korice su jako mekane i ukusne. Videla sam na poljskim blogovima da imaju veliki broj kolaca sa tom orasastom zavrsnicom i mogu ti reci da je bas prijatna promena... vec sam isprobala ideju na nekim nasim pitama i svuda se jako lepo uklopio tako da nsatavak sledi ;)

      Delete
  10. I am snot sure if you speak English or not but I have a question, from the instruction, I pre-bake the pastry then assemble the apple, correct?

    ReplyDelete
  11. Uh, meni ova pita predobro izgleda i recept odmah bilježim, ne znam da li mi bolje zvuče kore ili fil, sve zajedno je sigurno najbolje !

    ReplyDelete
  12. This will in all probability forfend your metabolism from ramming, true statement about abs
    important to accomplish complete abdominal. All involved in adequate parts because again,
    if in that respect is between 200 and 300
    gs of carbohydrates per day.

    Check out my page Web Site :: ::

    ReplyDelete
  13. Hallo Mihaela!probala sam napraviti ovu piti i super je,bolje nego sto sam i mislila.sad je pravim drugi put i vec se radujem da je opet probam:-);-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Drago mi je da vam se svidela! Meni je vrh i bas se radujem da sam jos nekog "zarazila" :)

      Ako moze neka slicica da ubacimo ovde i na FB?

      Veliki pozdrav

      Delete
  14. hi im persijskom ženu. Uvek sam pročitao tvoj lep sajt. ja bih da probam ovu pitu, ali ja nije razumeju koliko Vanila Puding treba da koristim. Nadam se da me razumete, jer sam samo prevesti reči u google translate. Hvala na pomoći.

    ReplyDelete
  15. Izvini koliko vanile puding mislim.

    ReplyDelete
  16. Bok prijatelji, ja sam Naomi Samuel, nova sam ovdje, ne znam kako stvari ovdje funkcioniraju, ali ovdje sam pročitala dobre komentare i dodat ću malo iz svog života jer će mnogima biti od koristi mi ovdje, u potrazi za odgovorima i odnosima za rješavanje problema. Bila sam četiri godine u vezi sa Samulom, on je prekinuo sa mnom, učinila sam sve da ga vratim, ali sve je bilo uzalud, toliko sam ga željela zbog ljubavi koju gajim prema svom mužu, pitala sam ga o svemu sam obećao, ali on je odbio. Objasnila sam problem svog odnosa s kolegicom na poslu i ona mi je predložila da se radije obratim ljubavniku koji bi mi mogao pomoći da napravim ljubavnu čaroliju da vratim muškarca kući, ali ja sam žena koja nikad nije vjerovala u magiju, imala sam nema izbora , probala sam, kontaktirala sam vrača i rekao mi je da nema problema da će sve biti u redu u roku od tri dana, moj bivši će mi se vratiti u roku od tri dana, dr alaba je bacio urok i svaka druga amajlija u njegovom do hrama u moje ime usred noći. Začudo, drugi dan je bilo oko podneva. 16.00 Zvali su me sa nepoznatog broja, nazvao me bivši muž, bila sam toliko iznenađena da sam se javila na telefon, vidjela da je to moj muž, dugo smo razgovarali i sve što je rekao je da mu je žao. . jer je sve bilo krivo, rekao je da želi da mu se vratim da me voli još više. Bila sam tako sretna i otišla sam kod njega, kako smo počeli sretno živjeti zajedno i dan danas. Od tada sam obećao da ću podijeliti svoje dobre vijesti s ljubavnim igrama koje rade savršeno bez ikakvih nuspojava. Imam čvrstu namjeru da netko za koga znam da ima problema u vezi može pomoći takvoj osobi upućujući mu jedinu pravu i moćnu provjeru pravopisa koja mi je pomogla riješiti problem u braku. email:drapata4@gmail.com možete mu poslati email ako vam je potrebna pomoć u vašoj vezi možete ga kontaktirati na WhatsApp i Viber na ovaj broj: +1(425) 477-2744

    ReplyDelete
  17. Sve zahvaljujući ovom velikom čovjeku koji se zove dr. Agbazara, veliki čarolija koji je vratio radost u meni pomažući mi da vratim svog ljubavnika koji je prekinuo sa mnom prije četiri mjeseca, ali sada sa mnom uz pomoć dr. Agbazare, velika ljubavna čarolija kotačić. Sve mu zahvaljujemo, možete mu se obratiti za pomoć ako vam zatreba u teškim vremenima putem: ( agbazara@gmail.com ) možete i WhatsApp: ( +2348104102662 )

    ReplyDelete