Sunday, September 23, 2012

Slatko pivo

Secate se slatkih hamburgera i slatkog piva?  Dosao je red da recept za pivo dobije svoje mesto na blogu :)

Ovaj desert mozete pripremiti na dva nacina – koristeci predvidjenu kolicinu od 10 gr zelatina na pola litra tecnosti dobicete cvrst zele kome nece trebati vise od 2-3 sata da se stegne ili sa duplo manje zelatina koji ce slatkis pretvoriti u blago zeliranu smesu i vreme hladjenja povecati za vise nego duplo. 
Ako iz nekog razloga izbegavate velike kolicine zelatina i odlucite se za ovu drugu verziju najbolje da slatkis ostavite u frizideru preko noci a sutradan mu dodate penusavu povrsinu.

Slatko pivo

Sastojci:
500 ml soka od jabuke
125 g secera
10-20 g zelatina
500 ml Sprite ili 7 Up

Priprema: 
U 250 ml soka od jabuke sipati zelatin i ostaviti desetak minuta da nabubri. Nakon toga tecnost sa zelatinom staviti na laganu vatru i zagrevati da se zelatin istopi - vodite racuna da smesa ne prokuva. Skinuti tecnost sa vatre, dodati secer i mesati dok se kristali u potpunosti ne istope. Toplu tecnost sipati u ostatak soka od jabuke, a nakon toga lagano dodati Sprite/7 Up.

Odvojiti 250 ml dobijene tecnosti u dublju plasticnu posudu a ostatak sipati u 8-10 casa (najbolje plasticnih s obzirom da ce biti posluzene deci). Case nemojte puniti do vrha jer ce nakon postupka hladjenja na vrh svake case doci sacuvani deo tecnosti koji ce izigravati penu. Staviti case u frizder da se zele stegne. Ako ste koristili 20 gr zelatina tecnost ce se stegnuti vec nakon dva sata, a ko ste prepolovili kolicinu zelatina ostavite case sa desertom u frizideru preko noci.

Nakon procesa hladjenja, izvaditi sacuvanu tecnost u plasticnoj posudi i izmiksati je najvecom brzinom miksera da se pretvori u belu, penusavu smesu. Rasporediti penu preko zelea i vratite pivo u frizider do sluzenja.

Verzija za stampu


Od iste tecnosti mozete pripremiti zele u obliku sampanjca ali u tom slucaju u svaku casu stegnutog zelela utisnite po jednu jagodu, malinu, kupinu... a zatim rasporedite penu preko vocke.



8 comments:

  1. Fantasticna ideja :) Krasne slike.

    ReplyDelete
  2. Ovo je pregenijalno :))))) Bravo za ideju!

    ReplyDelete
  3. Predobro !! odlična ideja i već se veselim prvoj prilici kada ću ovo napraviti i iznenaditi društvo !

    ReplyDelete
  4. Ovu ideju sam pronasla na SC pre par godina i od tada je naizostavan deo na decjim okupljanjima. Vremenom sam recept za nijansu izmenila i prilagodila mojim malisanima, a vi slobodno dodajte ili oduzmite secer po ukusu svoje decice :)

    ReplyDelete