Secate se slatkih hamburgera i slatkog piva? Dosao je red da recept za pivo dobije svoje mesto na blogu :)
Ovaj desert mozete pripremiti na dva nacina – koristeci
predvidjenu kolicinu od 10 gr zelatina na pola litra tecnosti dobicete cvrst
zele kome nece trebati vise od 2-3 sata da se stegne ili sa duplo manje
zelatina koji ce slatkis pretvoriti u blago zeliranu smesu i vreme hladjenja
povecati za vise nego duplo.
Ako iz
nekog razloga izbegavate velike kolicine zelatina i odlucite se za ovu drugu
verziju najbolje da slatkis ostavite u frizideru preko noci a sutradan mu
dodate penusavu povrsinu.
Slatko pivo
Sastojci:
500 ml soka od jabuke
125 g
secera
10-20 g
zelatina
500 ml
Sprite ili 7 Up
Priprema:
U 250 ml soka od jabuke sipati zelatin i ostaviti desetak
minuta da nabubri. Nakon toga tecnost sa zelatinom staviti na laganu vatru i
zagrevati da se zelatin istopi - vodite racuna da smesa ne prokuva. Skinuti tecnost sa vatre, dodati secer i mesati dok se kristali u potpunosti ne
istope. Toplu tecnost sipati u ostatak soka od jabuke, a nakon toga lagano
dodati Sprite/7 Up.
Odvojiti 250 ml dobijene tecnosti u dublju plasticnu posudu
a ostatak sipati u 8-10 casa (najbolje plasticnih s obzirom da ce biti
posluzene deci). Case nemojte puniti do vrha jer ce nakon postupka hladjenja na
vrh svake case doci sacuvani deo tecnosti koji ce izigravati penu. Staviti case u frizder da se zele stegne. Ako ste koristili
20 gr zelatina tecnost ce se stegnuti vec nakon dva sata, a ko ste prepolovili
kolicinu zelatina ostavite case sa desertom u frizideru preko noci.
Nakon procesa hladjenja, izvaditi sacuvanu tecnost u
plasticnoj posudi i izmiksati je najvecom brzinom miksera da se pretvori u
belu, penusavu smesu. Rasporediti penu preko zelea i vratite pivo u frizider do
sluzenja.
Verzija za stampu
Verzija za stampu
Od iste tecnosti mozete pripremiti zele u obliku sampanjca ali u tom slucaju u svaku casu stegnutog zelela utisnite po jednu jagodu, malinu, kupinu... a zatim rasporedite penu preko vocke.
Fantasticna ideja :) Krasne slike.
ReplyDeleteGenijalno!
ReplyDeleteOvo je pregenijalno :))))) Bravo za ideju!
ReplyDeleteovo je jako zgodno!
ReplyDeletePredobro !! odlična ideja i već se veselim prvoj prilici kada ću ovo napraviti i iznenaditi društvo !
ReplyDeleteideja je odlična!
ReplyDeletezgodna ideja!
ReplyDeleteOvu ideju sam pronasla na SC pre par godina i od tada je naizostavan deo na decjim okupljanjima. Vremenom sam recept za nijansu izmenila i prilagodila mojim malisanima, a vi slobodno dodajte ili oduzmite secer po ukusu svoje decice :)
ReplyDelete