Thursday, September 27, 2012

Danske musice

Prhko testo prekriveno kiselkastim visnjama i slatkim saumom... jedan stari receptic iz mamine sveske :)


Danske musice

Testo:
180 g maslaca
100 g secera
3 zumanca
250 g brasna
1 prasak za pecivo

Saum:
5 belanaca
200 g secera

I jos:
500 g ociscenih visanja


Priprema: 
Pleh velicine 35x25 cm obloziti papirom za pecenje. Rernu ukljuciti da se zagreje na 180 stepeni.

Izmiksati maslac sa secerom, dodati zumanca i miksati dok smesa ne postane glatka. Dodati brasno izmesano sa praskom za pecivo pa mikserom ili rukom umesiti testo. Testo utisnuti na dno pripremljenog pleha ili ga razviti na papiru a zatim, zajedno sa papirom, prebaciti u pleh.  Staviti u zagrejanu rernu i peci 20-25 minuta ili dok povrsina ne porumeni.

U medjuvremenu izmiksati belanca da se zapene, postepeno dodati secer i nastaviti miksanje dok smesa ne postane cvrsta poput slaga.
Izvaditi peceno testo iz rerne, rasporediti visnje a zatim premazati pripremljenim saumom. Vratiti kolac u rernu, temperaturu smanjiti na 160 i nastaviti peci narednih 20-25 minuta.
Ostaviti kolac da se ohladi, iseci na kocke i posluziti.

Verzija za stampu



17 comments:

  1. jako volim ovako zapečen šaum na kolačima, a u kombinaciji višanja čini mi se jako finim ovaj kolačić

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mi smo ga uvek radili sa visnjama, nekako mi se one najlepse uklapaju sa ovim slatkim delovima. Ako volis ovakve kolace verovatno ce se i tebi dopasti kombinacija slatko-kiselkasto :)

      Delete
  2. Jaaako mi se sviđa tijesto i prekrasne je boje zbog žutanjaka. Inače su mi višnje super u kolačima i isprobat ću ovaj kolač baš zbog tijesta, dosad sam probala takve s običnim biskvitom i nisu mi bili ovako dobri ;)

    ReplyDelete
  3. Slatko. Ovde taj saum od belanaca zovu meringue...dugo mi je trebalo da to ukapiram...
    Mihaela, uvek hocu da te pitam zasto ne napises nesto o skandinavskoj kuhinji... ako sam dobro ukapirala ti tamo zivis? U Americi ta kuhinja je apsolutni hit, mislim, u boljim casopisima o hrani. Pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Da, videla sam da se od tog sauma tamo napravili cudo... ja se vec duze vreme spremam da isprobam onaj meringue royal icing pa nikako, bas cu morati ;)

      Sto se skandinavske kuhinje tice, iskreno da ti kazem verovatno je razlog sto je toliko malo zastupljena na mom blogu sto mene i nije posebno ocarala. Zavolela sam nekoliko jela ali na vecinu se nikada nisam privikla, iako, moram priznati, cesto pravim njihove cuftice koje su potpuno drugacije od nasih i moji ih (za razliku od mene) obozavaju. Ne znam, mozda ipak uskoro nakuckam i nesto njihovo... javim ti da bacis skic :)

      Delete
  4. zar ovo nije kolac daMske musice?!
    pozdrav.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Moja mama ga godinama ima u svesci pod ovim nazivom. Ne znam, mozda se pre mnogo godina u prepisci M pretvorilo u N ili obrnuto, uglavnom ja ga poznajem samo pod ovim nazivom :)

      Pozdrav

      Delete
  5. Ovakav koleč radila je i moja mama, uvijek s nekim drugim, kiselkastim sezonskim voćem. Meni je najbolji bio šaum:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Mogu ti reci da sam ga i ja kao mala unistavala i to je bio jedan od retkih kolaca koji sadrzi visnje a koji se meni svidjao... i mene je saum kupio ;)

      Delete
  6. Divan kolac... Vidjala sam ga, ali nikad ga nisam pravila. Mnogo mi se svidja...

    ReplyDelete
  7. predivan kolač, i izgledom i okusom

    ReplyDelete
  8. Volim ovakve kolače i ne znam što bih prije zgrizla, višnje ili šaum :), super je !

    ReplyDelete
  9. Wow, this dessert somehow seems very new to me. I didn't try this kind of dessert yet in my life. But I want to eat this. Also I want to tell you about baklava. Because many people asked me baklava where to buy because they always want best and rich quality baklava.

    ReplyDelete